Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przekaźnik - cyka

Pinki18
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jakiś czas temu zauważyłem, a właściwie usłyszałem że co jakiś czas cyka mi w aucie jakiś przekaźnik (cztery razy, potem krótka przerwa i znowu). Temat jednak gdzieś mi umknął, do dziś.

Byłem w garażu przygotować rower na sezon :) i słyszę że cyka 4 razy, przerwa i znowu. Auto zamknięte, kluczyków nie miałem ze sobą. Co ciekawe jak nacisnę w klamce guzik do otwierania auta (kluczyków nie ma w pobliżu) to ten sam przekaźnik cyka znowu 4 razy. Dzieje się tak zawsze jak nacisnę guzik, ale guzik musi być naciskany nie częściej niż co jakieś 6-10 sekund. Po stronie pasażera i klapy bagażnika to samo.

Macie tak samo? Czy to coś nienaturalnego?

Qashqai z 2015, 1,2 benzyna w automacie.

PS

Nie wiem czy ma to jakiś związek, ale od roku alarm zaczął się sam wzbudzać, serwis powiedział że zepsuty i trzeba nowy, ale póki co wyłączyłem tylko syrenę. O tym że był wzbudzony dowiaduję się jak otwieram auto i migacze mnie o tym informują. Druga sprawa że akumulator po 2 tygodniach nieużywania auta padł.

chyba masz odpowiedź, alarm . syrena wyłączona ,ale jako alarm masz aktywny i się wzbudza .

taką mam teorię 

Pinki,to prawdopodobnie od alarmu,4 razy sygnalizuje,że gdzieś coś jest nie tak z zamknięciem auta.Być może maska,ten gumowy guzior może ma zwarcie

Musze zobaczyc jak calkowicie alarm wylaczyc. Poki co tylko kluczykiem syrene wylaczylem jak zaczal alarm swirowac. Jak sprawdze to dam znac.

U mnie bez alarmu i ze zwykłym kluczykiem jak np. otworzę maskę a potem po dłuższym czasie nacisnę ten guzior to też cyka 4 razy ale potem spokój i przez jakiś czas nie reaguje na naciśnięcie, pewnie przy otwieraniu drzwi też cyka ale dźwięk drzwi czy klapy to zagłusza. Być może poprzez przekaźnik włącza się zasilanie obwodów lub systemów, które działają przez pewien czas na postoju. Po tym cyknięciu na chwilę następuje pobór prądu z akumulatora - kilka amperów.

Właśnie.Alarmy dają znać 4krotnym sygnałem,że coś jest otwarte i nie może się alarm zazbroić

Może kolega odwrócił czujnik otwarcia klapy bagażnika aby wyłączyć system START|STOP?

Edytowane przez Robert_B
  • Like 1

Wlasnie mialem pisac ze nic z czujnikiem nie robilem. Bylem na chwile w garazu i auto dalej cyka. Probowalem znalezc centralke od alarmu zeby ja odlaczyc ale jej nie zlokalizowalem. Moze jutro mi sie uda.

Alarm odlaczony i dalej cyka. Cyka z okolic podlokietnika. Jutro kolejne testy.

Pod podłokietnikiem jest moduł komfortu