Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wydłużenie gwarancji silnik 1,2 - czy warto?

nissan

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto wydłużyć gwarancję o kolejny rok lub dwa przy silniku 1,2? Dotychczas nie miałem żadnych problemów z samochodem, poza koniecznością wymiany fabrycznego akumulatora. Przebiegi robię niewielkie, w niecałe 3 lata 22000 km, głównie po mieście. Wykupiłem pakiet 3 przeglądów, w tym roku wypada ostatni, więc za przegląd po 4 roku będę musiał zapłacić ok. 2000 zł.

Właśnie też się zastanawiam. Mam 2 tyg na podjęcie decyzji

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

Przedstawiono mi następującą ofertę:

- dodatkowe 2 lata gwarancji: ok. 2500 zł

- przegląd po 4 roku: ok. 2250 zł

Czyli łącznie z przeglądem za rok prawie 5000 zł. Ma to sens?

Ja przedłużyłem o 2 lata.
Koszt przeglądu po właściwej gwarancji to było ciut powyżej 300pln. Wszystkie płyny i materiały miałem swoje.
Dla świętego spokoju i uniknięcia problemów, kupiłem na znanym serwisie aukcyjnym, wszystko oryginalne od Nissana ale za 1/3 ceny oferowanej przez ASO.
Przedłużona gwarancja to poprostu ubezpieczenie konkretnych części w samochodzie.
Dlatego np. możesz im odmówić wymiany na gwarancji klocków hamulcowych, którą zalecają wraz z wymianą tarcz hamulcowych w komplecie i zamiast atrakcyjnej promocji w ASO za 2500 mozesz to zrobić za 25% tej ceny na wolnym rynku.
Tarcze i klocki nie wchodzą w zakres ubezpieczenia tylko zacisk.
O ile wiem to ten to akurat jest nieśmiertelny.
Najpier przeczytajcie zakres ubezpieczenia i co jest naszym obowiazkiem do dotrzymania umowy przez Nissana w razie awarii.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Ja na Twoim miejscu kupiłbym rozszerzona gwarancję na rok. Koszt 930zl. Potem zdecydujesz, czy chcesz robić w ASO przegląd po 4 latach i ewentualnie dokupić kolejny rok za ok1200zl. Nie wiem czemu ASO zaproponowało Ci od razu  rozszerzona gwarancję na 2lata/150tys km skoro masz tak niski przebieg. 

Pamiętaj o łańcuszku rozrządu w tym modelu, który lubi płatać figle i tani nie jest. Obejmuje go rozszerzona gwarancja. Zakładam, że masz polifta, więc odpada ryzyko związane z skraplaczem klimy.

Ja wykupiłem dodatkową 2 letnią gwarancję rok temu. Zapłaciłem ok 1900 zł. Po lekturze forum uznałem że to silnik podwyższonego ryzyka i warto mieć dodatkowe 2 lata 'ochrony' w razie czego. Póki co nic się nie dzieje więc na 5 ty przegląd w przyszłym roku pewnie do ASO już nie pojadę.

Co do przeglądów to zawsze jeżdżę z swoimi materiałami więc ogólna cena przeglądu zawsze była niższa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...