Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

1.5DCi przy ruszaniu spadek mocy

Adamsky
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne grono,

Od kilku dni jestem właścicielem J10. Zaobserwowałem przy ruszaniu spadek mocy. Muszę przygazować aby nie było spadku. Wydaje mi się że nie powinno tak być. Byłem  na hamowni i potwierdziło się. Turbina wkręca się dopiero powyżej 3000 obrotów. Poniżej 3000 brak przyrostu mocy i dynamiki. Ze 106KM pozostało 80KM. I o 100 N *m mniej. Po podłączeniu do komputera mechanik stwierdził że może być powodem EGR który nie domyka klapek i błędy z podgrzewaniem świec. Twierdzi aby lepiej zaślepić EGR i wyprogramować go niż wymianiać. Chciałem poznać wasze opinie w temacie.

Mam podobne przemyślenia, ale chciałbym się dowiedzieć czy niedomykająca się klapka EGR może tak wpływać na moc silnika.

Klapka EGR raczej nie, z uwagą, że można zawór EGR wyczyścić zamiast wymieniać. Dobrze jest sprawdzić wirnik turbiny(luzy - zaczyna się kręcić na wysokich obrotach) czy dźwignia kierownic turbinki przy naciskaniu ma skok (1-1,5cm), jeżeli ma to należy sprawdzić siłownik podciśnienia turbinki wysysając z króćca siłownika powietrze (np dużą strzykawką 100ml, przy wysysaniu siłownik powinien pociągnąć dźwignię, jeżeli pociąga to przechodzimy do regulatora podciśnienia (na końcu wężyka wychodzącego z siłownika turbiny) który należy wymienić. Wężyki siłownik-regulator-pompa podciśnienia też należy sprawdzić czy nie mają perforacji. Moim zdaniem to coś nie tak z doładowaniem.

Ciąg dalszy poszukiwania  mocy. Wróciłem od mechanika po wymianie przepływki. No fakt jest ciut więcej mocy szczególnie przy ruszaniu, brak doła na starcie, ale daleko do oczekiwanej dynamiki. EGR sprawdzone i działa poprawnie. Po ponownym teście na hamowni wynik porównywalny. Dodam że turbina nie wykazuje błędów. Już nie wiem gdzie szukać.

Hamowania.jpg

Miałem podobne przygody z moim poprzednim fordem 1.6 TDCi. Na komputerze zero błędów. Mechanik radził aby przed szukaniem poważniejszych przyczyn wymienić filtr paliwa. Nie bardzo chciałem w to wierzyć bo na filtrze miałem przejechane około 16tys.km . Umiał rację! Po wymianie wszystko wróciło do normy. Paliwo u nas to porażka.

Wymiana filtra paliwa nie zaszkodzi jeżeli długo był niewymieniany, ale wykres jest dziwny - skokowa zmiana parametrów. Temat dla dobrego serwisu. Kolejne hamowanie nic nie da. A wykres ciśnienia na dolocie za turbiną normalny?

Tak, tylko z wykresu wartości mocy są takie jak dla turbiny z stałą geometrią!. Można jeszcze wypalić DPF jeżeli ma.

DPFu nie ma ten rocznik. Dodam jeszcze kolejny zaobserwowany objaw. Spalanie jest dużo wyższe niż średnie. Wczoraj zrobiłem dwa testy. Pierwszy test autostrada. Na 200km przy maksymalnej prędkości około 160-170km/h spalanie wyszło 10l/100. Drugi test na tym samym odcinku. Stała prędkość 120km/h wyszło spalanie 7,5l/100. Jakieś sugestie co jeszcze sprawdzić? Podsumuję:

- turbina sprawdzona, programowo i wizualnie

- EGR sprawdzony

- Przepływka wymianiona na nową

- Świeca wymieniona.

- silnik nie pali oleju, więc kompresja musi być

- ???

Może polecicie jakiegoś dobrego i uczciwego mechanika który ogarnie to francuskie ustrojstwo bo mi ręce opdają. - Pomorskie, gdzieś w okolicy Rumia.