Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Demontaż anteny radia z panorama ktoś coś?

wmaciek86
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z antena znaczy gubi zasięg. Chciałem ja wymienić ale natrafiłem na problem może ktoś ją demontwal bo z lekka mam problem jak się do niej dobrać. Znaczy opuściłem trochę podsufitkę ale jest cała zabudowa panoramy i wydaje mi się że mocowanie anteny jest pod nią. Może ktoś z was demontował antenę. Dzięki za pomoc. 

1 godzinę temu, wmaciek86 napisał:

Witam. Mam problem z antena znaczy gubi zasięg. Chciałem ja wymienić ale natrafiłem na problem może ktoś ją demontwal bo z lekka mam problem jak się do niej dobrać. Znaczy opuściłem trochę podsufitkę ale jest cała zabudowa panoramy i wydaje mi się że mocowanie anteny jest pod nią. Może ktoś z was demontował antenę. Dzięki za pomoc. 

Próbowałeś dodać wzmacniacz do tej anteny? 

Cześć. Oczywiście dodałem wzmacniacz ale nic to nie zmieniło. Ogólnie na oryginalnym radiu słabo zbierało i często szumiało bądź zanikało na androidzie jak gubi zasięg to lata po częstotliwościach. Chciałem wymienić antenę jednak problem taki iż tyle narozbieralem a tam nakrętki od anteny nie ma wydaje mi się iż jest nad stelaż od wzmocnienia panoramy. Może jakieś sugestie jak się tam dobrać. 

Mi na tym Junsunie lepiej ściągania niz oryginalne radio. A może taka anteny dokupić żeby sie nie babrać? 

Screenshot_20210410-063408_Chrome.jpg

Antena musi być montowana gdzieś pod stelażem panoramy,nie rozróżnia się między antenami do panoramy i bez panoramy.Aby mieć dobry dostęp,musisz zdemontować nie tylko tył podsufitki,ale też i boczki w bagażniku wtedy podsufitka powinna zjechać w dół.Być może wzrokowo nie ogarniesz mocowania,bo będzie pod stelażem,a dostęp może być poprzez otwór technologiczny za pomocą klucza nasadowego.Co do przerywania zasięgu,możesz mieć uszkodzony wzmacniacz w antenie,a założenie zewnętrznego też niewiele zmieni.

Wzmacniacz jest w podstawie anteny zasilany plusem 12v.  W panoramie zmieniłem antenę bez zdejmowania pidsufitki jedynie lekko ją pochylając. Dostęp od bagażnika i od strony szklanego dachu. Sprawdź czy wzmacniacz ma zasilanie 12v przy włączonym radiu.

Edytowane przez lakiluk

Do śruby mocującej antenę na dachu dostajesz się najprawdopodobniej wyciągając z podsufitki lampkę oświetlenia bagażnika. (Tak jest u mnie w QQ+2)

• 2 tygodnie później...

Więc tak by wymienić antenę należy odpuścić podsufitkę przynajmniej w wersji z panorama bo jest to inaczej bardzo trudne do wykonania. Na szczęście u mnie uszkodzony był bat i to była przyczyna. Dzięki za pomoc.