Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klimatyzowany schowek...

romeks
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W Hondzie (2010)  mam,  nie pomyślałem nawet, że w QQ (2020) nie ma. 

Ciekawe czy w tym nowym zrobili, przecież to nie jest zbyt trudne.

Normalnie jestem trochę zawiedziony.

Byłem przekonany, że jest....

Pozdrawiam.

Podzielam zdanie kolegi . Mam QQ j11  z 2014 i brak klimatyzowanego schowka , brak poprowadzenia nawiewu na tylną kanapę . Drugie auto w rodzinie to peugeot 407sw z 2009 roku. Posiada klimatyzowany schowek. Posiada nawiew na tylną kanapę poprowadzony tunelem środkowym oraz na nogi pod fotelami. Także dziwna trochę ta polityka nissana pod kątem wyposażenia pojazdu..? 

Oj każde auto ma swoje "coś". To są pierdoły, ale jak dla kogoś to takie istotne powinien zwrócić na to uwagę przed zakupem :) Ja o tych wszystkich "cechach" wiedziałem decydując się na auto - ale to jak napisałem pierdoły. Ale obecnie motoryzacja idzie w takim kierunku, że ważniejsze jest radio i podświetlenie LED wnętrza niż typowe cechy "samochodowe" :) Nowe pokolenie konsumentów?

Pomijając, że 407 to nie półka QQ. A nie porównujmy auta klasy wyższej czy średniej  z autem klasy kompakt gdzie każdy $$ ma znaczenie :) BTW. Nawiew na tył bez osobnej regulacji temperatury to taka sztuka na siłę trochę. 

Panowie, bo QQ to poprostu "japoński polonez", nie ma co oczekiwać w najtańszym przedstawicielu grupy rozwiązań ze średniej półki z powodu niedorzeczności ekonomistów firmy Nissan.
Oszczędności w postaci braku klimatyzowanego schowka, brak automatycznych wszystkich szyb nawet w najwyższej wersji J11, brak opcji elektrycznie otwieranej klapy bagażnika, kontrola trakcji z brakiem ograniczenia zerwania przyczepności kół itp to wszystko jest poniżej oczekiwań.
Żałosna polityka firmy, wolałbym dopłacić parę złotych żeby to wszystko mieć ale niestety te rzeczy są niedostępne nawet za dopłatą. Mój stary samochód (megane z 2003) to wszystko miał a kosztował połowę tego co QQ J11 N-C 1,6T

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

ja tam wymagający nie jestem.

i także wystarczy mi podstawa. po co mi ekran ? 10 cali skoro słucham radia? czy np BT? i to wszystko z kierownicy włączysz? Na 20 minut jazdy.

bajery. A ja bym wolał wyrzucić np ekran i zapłacić np 2 tyś mniej. Czy szkalny dach za 5k. Ale to też nie możliwe. 

fakt moje stare ople i fiaty miały to wszystko o czym piszecie.

Trochę cofnąłem się w czasie. za większą kasę.

Dlatego uważam że polityka fiata z Tipo jest idealna. abs, klima , el szyby za 47 k.

Bagażnik większy, części tańsze.

No ale to fiaaaaat.  :)

Godzinę temu, Brzyk napisał:

ja tam wymagający nie jestem.

i także wystarczy mi podstawa. po co mi ekran ? 10 cali skoro słucham radia? czy np BT? i to wszystko z kierownicy włączysz? Na 20 minut jazdy.

bajery. A ja bym wolał wyrzucić np ekran i zapłacić np 2 tyś mniej. Czy szkalny dach za 5k. Ale to też nie możliwe. 

fakt moje stare ople i fiaty miały to wszystko o czym piszecie.

Trochę cofnąłem się w czasie. za większą kasę.

Dlatego uważam że polityka fiata z Tipo jest idealna. abs, klima , el szyby za 47 k.

Bagażnik większy, części tańsze.

No ale to fiaaaaat.  :)

i powiem CI tak że zastanawiałem się nad kupnem 2-ch tipo zamiast 1 QQ bo mi tam bajery do jazdy nie potrzebne ale miałbym 2 nowe auta za cene 1go

• Like 1

Na przykładzie mojego kumpla  ( i pewnie nie tylko mojego ) - po co mu merol za 200k z mega bajerami włącznie z glośnością tłumika jak siedzi już ponad rok na zdalnym i przejechał 0 ( zero km ).

Potem powiedzą mu że przekręcił licznik :P

2 godziny temu, poldik napisał:

i powiem CI tak że zastanawiałem się nad kupnem 2-ch tipo zamiast 1 QQ bo mi tam bajery do jazdy nie potrzebne ale miałbym 2 nowe auta za cene 1go

A po co Ci dwa nowe Fiaty. Aczkolwiek, można jednego dać zięciowi... Ale po co ? 

QQ mi bardzo odpowiada bo czuję się wewnątrz super. Analogowe zegary kiedyś będą jak teraz zegarki mechaniczne.

Zimne piwo też odpuszczę ale...

W bagażniku nie ma gniazda 12V na chłodziarkę.

No tu to już przegięli pałę. 

Widać lubią ciepłe piwo

Czy czasem sake nie pije się na ciepło?
Poza tym jak włożysz lodówkę nie masz miejsca na bagaże. Cumują że jeździsz sam

He he dobrze, że mam X i większość rzeczy ma, ale za to nie ma innych - które mnie denerwują - jak źle działający panel sterowania szybami (kto ma dzieci wie o co chodzi). 

BTW. Megane 2003 raczej nie miał elektrycznej klapy, nie przesadzajmy :) To jest rzecz, która zeszła z aut premium do popularnych dość nie dawno. 

Kiedyś piwo musiałeś wozić ze sobą, dzisiaj masz żabkę albo inny sklep zawsze w zasięgu wzroku :) A tam jest zawsze zimne :) 

Edytowane przez Smakor

Jest. W teknie na pewno. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie w ciotki aucie...

takiej jednej, z rodziny, w "tekli" z 2013 roku... to ta po prawej...

IMG_20190727_091750.jpg

to było do postu MisilYE

7 godzin temu, romeks napisał:

W bagażniku nie ma gniazda 12V na chłodziarkę.

dlatego pierwsza rzeczą jaką zrobiłem po odebraniu samochodu, to założyłem gniazdko w bagażniku, bo nie lubię ciepłego piwa ?

• Like 1

He he dobrze, że mam X i większość rzeczy ma, ale za to nie ma innych - które mnie denerwują - jak źle działający panel sterowania szybami (kto ma dzieci wie o co chodzi). 
BTW. Megane 2003 raczej nie miał elektrycznej klapy, nie przesadzajmy  To jest rzecz, która zeszła z aut premium do popularnych dość nie dawno. 
Kiedyś piwo musiałeś wozić ze sobą, dzisiaj masz żabkę albo inny sklep zawsze w zasięgu wzroku  A tam jest zawsze zimne  
W Megane 2003 nie było opcji automatycznej klapy ale kosztowała połowę mniej niż QQ w którym również nie ma tej opcji a różnica debiutów tych modeli to 15 lat.
Reszta opisanych funkcji jak wszystkie automatyczne szyby z domykaniem z karty, nawet szklany dach sam się zamykał jak czujnik deszczu wykrył opady. Kilimatyzowany schowek był, system kontroli trakcji i kontroli ruszania też był i działał o niebo lepiej! Wogóle elektronika w QQ jest "jakaś prymitywna". Wszystko, nawet ściemnianie lustetrek, klimatronik itp działało szybciej i w prawdziwym automacie, jak nastawiłem 22°C to tyle w kabinie miałem bez uczucia, że raz mi za gorąco a raz za zimno. Dlatego napisałem, że z fajnego samochodu jakim jest QQ, księgowi zrobili japońskiego poloneza. Niby ok ale jak porównasz do konkurencji to czegoś jednak brakuje pomimo nawet najwyższego wyposażenia czyli brak automatu wszystkich szyb w J11 i brak opcji elektrycznej tylnej klapy.

J11 po FL ma wszystkie szyby auto z tego co pamiętam.
Najbliższa konkurencja QQ też nie zabija wypasem. Wolę działajace AEB w standardzie niż schowek z lodówką.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

J11 po FL ma wszystkie szyby auto z tego co pamiętam.
Najbliższa konkurencja QQ też nie zabija wypasem. Wolę działajace AEB w standardzie niż schowek z lodówką.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

J11 po FL to JJ11
:-)

Ostatnio próbowałem wyciągnąć coś ze schematów po FL to by można było próbować przerobić instalację jak komuś bardzo brakuje. Ale niestety osoba z którą rozmawiałem nie miała uprawnień do wglądu, tak więc nawet fotki okablowania nie można było zrobić. Na aliexpress są układy lub całe panele robiące wszystkie auto po stronie kierowcy i domykające szyby. Koszt 150 do 350 zł + czas na podłączenie. A co do wyposażenia już nie przesadzajcie. Może i w innych markach jest więcej opcji za dopłatą, ale przy podobnej cenie inne marki w większości są takimi samymi gołodupcami jak nissan w dannym przedziale cenowym. Albo gorsze nawet. Fakt, że nissan oszczędza na opcjach. Nie wiem jak w USA ale w Europie to najpewniej wynika z polityki renault, żeby nissan nie kanibalizował modeli renault. Przykład micra i clio. Clio w danej cenie ma mniej opcji niż micra, tyle że w micrze szybko się opcje i konfiguracje kończą. W micrze w sumie nic przez 4 lata nie zmieniono. W clio dorzucili po dwóch latach hybrydy. Dopakowane clio kosztuje nawet ponad 100 tys. zł. Micra się kończy na ok. 83 tys. zł. Na dodatek wykostrowaną ją z wersji tekna i np. kamer 360. Krążą słuchy, że w ogóle micra ma wylecieć z oferty. Dodatkowo w nawet niższych wersjach clio jak zen można dokupić ledy w opcji (chyba, bo nie sprawdzałem, 100% pewny nie jestem), czego w micrze nie było. Podbijanie popularności Nissana to mniejsza sprzedaż Renault. 0,5 miliona sztukvna europę to maks. Z drugiej strony w nowym qq jest chyba wszystko poza wspomnianym schowkiem.

Nie ma szyberdachu, okno panoramiczne to zbędny bajer. Dodatkowo brak silnika diesla, co dla osób jeżdżących sporo w trasy to spory minus.

Nie wiem po co w samochodach jest szyberdach a tym bardziej okno dachowe :) Chyba tylko aby przygarnąć dodatkowe 5 kzł :)Jedyne co mi przychodzi do głowy to scena w której dwie blondynki z niego wystają podczas przejażdżki po mieście, w towarzystwie głośnej muzy disco-polo i machania bufetem przez wspomniane pasażerki ?

HAHA

u mnie jest po to żeby dzieciaki sie kłóciły czy ma byc zamknięty czy otwarty.

I żeby było wyraźnie widać czy już umyć dach z g...na ptaka czy jeszcze może poczekać na deszcz.

Bo na autostradzie i tak zamykam bo hałas większy.

• Like 1

Nie no faktycznie, jak nie ma szyberdachu i klimatyzowanego schowka to lipa nie samochód. Bez sensu, że dają otwieraną klapę jak w x. Bez sensu, że są 4 szyby auto i domykanie, bez sensu, że ledy w standardzie, bez sensu, że chyba od acenty jest elektrycznie sterowany fotel kierowcy. Bez sensu, że grzaną kierownicę można, bez sensu, że grzaną szybę itd... najważniejsze, że nie ma klimatyzowanego schowka i szyberdachu. Nie rozumiem tego masochizmu, ja bym kupił vw z jego wszystkimi wodotryskami. Można za 2 paczki moduł kupić, którym można sobie zaprogramować, które światła się mają odpalać na powitanie i jak długo. Nie to co w nissanie, że bez konsulta to nie podchodź, z resztą i tak nic nie da się za bardzo przestawić. A w nowym tuaregu jakie piękne światła z tyłu. Tylne to takie bumerangi do góry nogami. A stopy to bumerangi normalnie. No i animacje... po co się męczyć z jakimś japan bida plastik za 150 tys.? Ja bym dorzucił i kupił hiper mega vw. Do tego się sprowadzają te dyskusje. Oczywiście pisałem o nowum qq, ale to też lipa, bo inni zapewne to mieli wxześniej. Tylko jak się lata po konfiguratorach i danym przedziale cenowym to ja jakieś przewagi u innych nie widzę.

A jakby się ktoś zastanawiał o jakich "bumerangach" piszę to proszę:

Screenshot_20210419-172147_Chrome.jpg

A nowy qq, patrzta jaka bida, wygląda jakby nadal żarówki były w tych lampach. Kolejny punkt dyskfalifikujący.

Screenshot_20210419-172517_Chrome.jpg

• Like 1

życzę żeby lampa ledowa nie zepsuła się po gwarancji.

Żarówkę jednak szybciej wymienisz :P

Przepraszam, juŻ mnie nie ma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...