Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny dźwięk przy odpuszczaniu sprzęgła

2pac

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie bez ASO nie obędzie się, ale może ktoś podsunie pomysł, otóż zauważyłem a raczej słyszę, że co jakiś czas ruszając z jedynki pojawi się przez moment kiedy puszczam sprzęgło dziwny dźwięk, krótkie wycie/buczenie o zmiennej tonacji, do momentu całkowitego odpuszczenia. Zauważalne przy wolniejszym odpuszczaniu sprzęgła, tak wiec nie za każdym razem. Żadnych innych objawów nie zauważyłem, może jakieś takie delikatne szarpnięcie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2 godziny temu, HOROWITZ napisał:

Co ja pisze??.Jakaś pomroczność.Chodzi oczywiście o łożysko wyciskowe.Pod samochodem sucho ?

Sucho.

Może trochę niepoważne pytanie, ale czy jakiś czas można z tym jeździć, gdyż do serwisu będę mógł się udać dopiero w maju (170 km)?
Sytuacja pojawia się 1 na 10 ruszań. Widzę ze można to narazie opanować odpowiednio korzystając ze sprzęgła.

Jakiś czas napewno,Jaki? -  tego nikt nie wie,W najgorszym razie laweta

Cytuję

Klasycznym, charakterystycznym objawem zwiastującym kłopoty z łożyskiem wyciskowym, szczególnie tym z luzem, jest pojawienie szumu po naciśnięciu na pedał sprzęgła. Głośne łożysko wyciskowe jeszcze przez jakiś czas spełnia swoją rolę. Pozostawione jednak w tym stanie może ulec zatarciu lub nawet całkowitemu zniszczeniu. Zatarta bieżnia powierzchni czołowej w kontakcie z listkami sprężyny centralnej ulega przyspieszonemu zużyciu. Cierpi na tym również sama sprężyna centralna. Objawiać się to może szarpaniem sprzęgła. Natomiast jeśli już dojdzie do zniszczenia łożyska wyciskowego to przeważnie nie będzie można rozłączyć napędu między silnikiem a skrzynią biegów, czyli wyłączyć sprzęgła.

Nie wiem czy się zrozumieliśmy, pewnie niedokładnie opisałem, ale przy pełnym czy też połowicznym wciśnięciu pedału sprzęgła samochód pracuje poprawnie, wówczas nie ma żadnych niepokojących objawów.
Charakterystyczny dźwięk pojawia się od czasu do czasu tylko w ostatnie fazie jego odpuszczania (kiedy sprzęgło przestaje trzymać), kiedy samochód już praktycznie rusza. Dzisiaj zauważyłem, ze jest to w momencie kiedy ruszam pod niewielkie wzniesienie, kiedy trzeba więcej gazu dodać a pedał sprzęgła jeszcze do końca nie zostało odpuszczony. Jakby jakieś przeciążenia.
Przy ruszaniu nie ma żadnego poszarpywania.

Jeśli jest gwarancja to nie ma alternatywy-samo nie przejdzie i sie nie naprawi

A to nie jest dźwięk popuszczania hamulca na wzniesieniu, aby samochód nie stoczył się do tyłu?

Nie, to nie dźwięk hamulca, bo hamulec nie jest zaciągany i nie zaciąg się sam jak to często jest na stromych podjazdach. Tutaj dotyczy to nawet niewielkiego przechylenia kiedy czasami trzeba dodać więcej gazu aby auto sprawnie ruszyło. Wyraźnie dźwięk od sprzęgła/skrzyni.
W poniedziałek „uderzam” do ASO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...