Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan QQ J10 +2 2 litry benzyna 141 KM manual sondy lambda

Ziggizag

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Dowiaduję się z katalogu, że mój Qashqai ma aż trzy sondy lambda.

Numery katalogowe części:

22690      22690EN200     HEATED OXYGEN SENSOR
22690N     226A0EN21A     HEATED OXYGEN SENSOR
22693      226931MR0A     AIR FUEL RATIO SENSOR

No i tutaj mam pytanie - bo o ile wiem, gdzie znajduje się pierwsza i druga, to nie wiem, gdzie w moim modelu zobaczę tę trzecią. Ktoś ma doświadczenie? Jakieś zdjęcie?

U góry jest. W okolicach modułu kontrolnego silnika. Ale zdjęcia nie mam by to dokładnie pokazać. Mam nie to auto.

edit 1: Może mieć więcej przewodów, niż pozostałe dwa. Tak czy inaczej przed katalizatorem powinien być.

edit 2: Próbowałem coś znaleźć by były jakieś zdjęcia samochodu z tym silnikiem, ale nic nie znalazłem.

Generalnie jest sporo zabawy by się do niego dobrać.

Może to coś pomoże, nie jestem pewny ale chyba nissan sentra miał ten sam silnik.

nie słyszałem aby w tym silniku był AFR, jeżeli tak się zdarzało to zamiast I lambady, nie ma tam 3 lambad.

Masz dwie sondy, jedna przed druga za katem, pierwsza regulacyjna (ewentualnie mógł być ARF na jakieś rynki) , druga  kontrolna dla kata i tyle

No właśnie wg fasta w qq +2 są 3 sondy. Patrzyłem na inne silniki MR i w nich fast pokazuje też 3 sondy, podczas gdy w silnikach HR pokazuje 2 sondy "tlenowe". Zazwyczaj bo też nie leciałem po wszystkich modelach. Ta A/F ratio jest w układzie zasilania silnika w paliwo, stąd pisałem, że powinna być na górze w okolicy sterownika silnika. Tak czy inaczej po filmikach z youtube jeśli ktoś wspomina o tej sondzie i wg treści dobiera się właśnie do niej to wydziera połowę osprzętu obok akumulatora, dolot powietrza do filtra, odpinają przepływkę itd... Trzeba poszukać. Może faktycznie nie w każdym jest. Trzeba by sprawdzić po nrze VIN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...