thomy.berbut Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Witajce, Jestem świeżakiem. Oglądałem dziś QQ z zamiarem zakupu. Urodziło mi się parę pytań i pomyślałem, że uda mi się uzyskać odpowiedzi w chyba jedynym słusznym miejscu czyli na tym forum. Z góry przepraszam, że wszystkie pytania zadaję w jednym miejscu, ale tworzenie osobnych wątków chyba narobiło by więcej bałaganu. Samochód jest 2.0 benzyna z 2008 roku 1. Po otwarciu maski na przetłoczeniach nadkoli łuszczy się lakier (w miejscach zaznaczonych na zdjęciu poglądowym). Czy ten typ tak ma, czy już powinno się zapalić jak nie czerwone to przynajmniej pomarańczowe światło? 2. Czy listwy drzwiowe łatwo się demontuje? 3. Silnik 2.0 benzyna z napędem 4x4, godny polecenia? Jeżeli chodzi o silnik to trochę poczytałem i tu chyba nie mam pytań, bardziej liczę na opinie o 4x4. 4. Szyberdach zaleta czy wada? 5. Co jeszcze powinienem sprawdzić przed zakupem? 6. Gdybyś jeszcze raz miał/a podjąć decyzję o zakupie to była by ona na tak czy na nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 10 godzin temu, thomy.berbut napisał: Witajce, Jestem świeżakiem. Oglądałem dziś QQ z zamiarem zakupu. Urodziło mi się parę pytań i pomyślałem, że uda mi się uzyskać odpowiedzi w chyba jedynym słusznym miejscu czyli na tym forum. Z góry przepraszam, że wszystkie pytania zadaję w jednym miejscu, ale tworzenie osobnych wątków chyba narobiło by więcej bałaganu. Samochód jest 2.0 benzyna z 2008 roku 1. Po otwarciu maski na przetłoczeniach nadkoli łuszczy się lakier (w miejscach zaznaczonych na zdjęciu poglądowym). Czy ten typ tak ma, czy już powinno się zapalić jak nie czerwone to przynajmniej pomarańczowe światło? 1.Byl malowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KJJ Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 1. Jak pisał kolega wyżej - było coś robione, wiec niech Ci się pali lampka 3. Silnik OK - dla porównania - mam wersję poliftową tego modelu (silnik MR20DE, 4x4) z 2010 roku kupiony z przebiegiem 154kkm, obecnie 173kkm), ale daje radę. Nie stuka, nie puka, nie bierze oleju. Z napędu korzystałem tej zimy, przydał się przy parkowaniu na zasypanym po kolana parkingu. 4. Dach panoramiczny (nie szyberdach) - zaleta, praktycznie cały rok jeżdżę na odsłoniętej rolecie, ładnie doświetla wnętrze auta, jak masz dzieciaki to frajda dla nich. 5. Co sprawdzić przed zakupem - wszystko :) Książka serwisowa (auto krajowe czy sprowadzane ?), weryfikacja przebiegu, przed zakupem wizyta u mechanika niech obejrzy dokładnie auto, jazda próbna itd - nie muszę chyba pouczać. Zwróć uwagę na wahacze (korozja) Jaki jest przebieg i jaka cena auta ? Który właściciel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomy.berbut Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 (edytowane) 39 minut temu, KJJ napisał: 5. Co sprawdzić przed zakupem - wszystko Książka serwisowa (auto krajowe czy sprowadzane ?), weryfikacja przebiegu, przed zakupem wizyta u mechanika niech obejrzy dokładnie auto, jazda próbna itd - nie muszę chyba pouczać. Zwróć uwagę na wahacze (korozja) Jaki jest przebieg i jaka cena auta ? Który właściciel ? Jazda była (wszystko raczej w porządku). Mam znajomego na SKP i auto będzie sprawdzony gdy się zdecyduję. Przebieg nie całe 160000, cena 28500 i 1 właściciel. Auto z Niemiec. Edytowane 2 Czerwca 2021 przez thomy.berbut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Heh one wszystkie mają 160 tysiecy przebiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EVO_FAN Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Nie koniecznie był malowany, u mnie tak bezbarwny złuszczył się na rancie dachu przy klapie bagażnika ( plus/minus po tylu latach i takim przebiegu - auto miałem od nowości ), nie bardzo bym ufał tym niemieckim 160 kkm, niech ktoś ogarniety sprawdzi szacunkowo choćby po ilości chamowań w sterowniku ABS. Chyba ze ktoś dobrze zatarł ślady ?. Co do samego napędu 4x4 to wydaje mi się że jak na Crossouver'a całkiem sobie radzi, polecam rosyjskie filmiki na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 4 godziny temu, EVO_FAN napisał: Nie koniecznie był malowany, u mnie tak bezbarwny złuszczył się na rancie dachu przy klapie bagażnika ( plus/minus po tylu latach i takim przebiegu - auto miałem od nowości ), nie bardzo bym ufał tym niemieckim 160 kkm, niech ktoś ogarniety sprawdzi szacunkowo choćby po ilości chamowań w sterowniku ABS. Chyba ze ktoś dobrze zatarł ślady ?. Co do samego napędu 4x4 to wydaje mi się że jak na Crossouver'a całkiem sobie radzi, polecam rosyjskie filmiki na YT. To, ze miałeś od nowości nie oznacza, ze nie bylo powtórnie lakierowane a w dodatku niezgodnie ze sztuką skoro klar sie zgryzł z baza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekJanek Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Przebieg 160 tys? Z Niemiec? Tu już powinna zapalić się czerwona lampka! Trzynastoletnie auto z takim przebiegiem to ,,okazja,, ;-( Kolego Skorzystaj z firm sprawdzających DNA samochodów z Niemiec. Stawiasz kolegę z SKP w niezręcznej sytuacji. Nie żałuj tych parę groszy na opłatę. A co jeśli przebieg inny od podanego lub wycofany z ruchu po dzwonie czy też topielec. To dopiero będzie płacz! Życzę udanego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EVO_FAN Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 W dniu 2.06.2021 o 22:05, scanik napisał: To, ze miałeś od nowości nie oznacza, ze nie bylo powtórnie lakierowane a w dodatku niezgodnie ze sztuką skoro klar sie zgryzł z baza. Jasne teoria spiskowa tak mówi. Ale w takich przypadkach to lód który zamarza w zimę na dachu i klapie bagażnika... przy jej otwieraniu niszczy powłokę i do żywej blachy schodzi wszystko i korozja nawet się pojawia. O napędzie 4x4 doradź coś koledze.... W sumie sprzedałem auto w styczniu... musze się stąd wymeldować ☺️☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 W dniu 2.06.2021 o 13:23, stuff1000 napisał: Heh one wszystkie mają 160 tysiecy przebiegu W dniu 2.06.2021 o 17:30, EVO_FAN napisał: nie bardzo bym ufał tym niemieckim 160 kkm W dniu 3.06.2021 o 09:02, DziadekJanek napisał: Przebieg 160 tys? Z Niemiec? Tu już powinna zapalić się czerwona lampka! A ile miałby mieć wg Was, aby było dobrze? To benzyna, więc przebieg jak najbardziej możliwy. Może jeździł dziadek tylko do kościoła w niedzielę . Sam mam lagunę 2008, kupioną rok temu z Niemiec z przebiegiem 150 kkm, potwierdzonym książką i wpisami w ASO, bo samochód był tam serwisowany. W dniu 3.06.2021 o 22:37, EVO_FAN napisał: O napędzie 4x4 doradź coś koledze.... Fajny gadżet, rzadko kiedy przydatny dla przeciętnego użytkownika, działa tylko do 40 km/h. Zwiększa zużycie paliwa, wymaga wymiany oleju w tylnym moście i skrzynce rozdzielczej. Tylny most jest obarczony wadą. Nakrętka wałka atakującego potrafi się odkręcić, przez co zwiększają się luzy na łożyskach i most się mieli w drobny mak. Jeśli jeździsz w teren, po bezdrożach, czy nawet polnych drogach, które mogą być zabłocone, zaśnieżone, to jak najbardziej polecam. Jeśli tylko po asfalcie, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Może i się może trafić taki przebieg ale to trzeba mieć farta.Ja sam mam 1.6 Ben z 2009 i tylko praca dom (W-wa) ,wcześniej babka też z Wawy i ma w chwili obecnej ponad 205 tys.W Niemczech dojazd do pracy w jedną stronę 80 km to jest nic nadzwyczajnego,z resztą ja bym nie patrzył na stan licznika tylko na stan tech.bo możesz kupić auto co ma 160 tys i za chwilę będzie silnik do remontu a możesz kupić co ma 250 i jeszcze będzie jeździł .Ja tylko jestem ciekaw ile te silniki wytrzymują km bez remontu jeśli oczywiście dbamy o nie Edytowane 7 Czerwca 2021 przez calypso83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi