Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Rura wlewu paliwa 2.0 benzyna

Grzesiek4142
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wymieniał ktoś może metalową rurę łączącą wlew paliwa ze zbiornikiem. U mnie przegniła i kapie paliwko. Orginał jest bardzo drogi i chciałbym kupić zamiennik tylko zastanawiam się czy bedzie pasował i jak jest z jakością? 

Cześć,

Jestem w szoku że już przegniła!?? Czy to możliwe, chyba bok był walony i fatalnie naprawiony..bo przecież QQ jest dobrze ocynkowany od nowości jak na "anglo - japończyka"...

Wysłane z mojego CPH1923 przy użyciu Tapatalka

Zgniła przy kole od podwozia. Tak jak wstepnie patrzylem to w sumie jest dosc mocno narażona na wode, piach i sól w czasie zimy. 

Dokładnie. Auto od nowości w naszej rodzinie wiec ma pewną przeszłość wypadkową. Nigdy nie miał kolizji wiec to wykluczam. Paliwko cieknie tylko jak jest zalany do pełna i do momentu wyjeżdżenia paliwa z owej rury czyli kilkanaście km i po sprawie. Zorientowałem się przypadkiem bo po zatankowaniu zaczęło mi delikatnie pachnieć benzynką?

Cieknie centralnie po tylnym zawieszeniu. 

• 1 miesiąc temu...
W dniu 10.06.2021 o 13:08, Grzesiek4142 napisał:

Dzieki. Zamowilem zamiennik. ?

Możesz napisać gdzie kupowałeś , i czy wszystko pasowało ? Mam tam sam problem , nawet przy tankowaniu cieknie ...

Kupilem na alle za okolo 170zl ale nie pasowal orginalny korek wiec postanowilem wyciać zgnity kawalek i zastapic go gumowym wezem paliwowym(koszt w sklepie gumowym okolo 50zl). Nawet niezle wyszlo. Nic nie leci.Wąż gumowy oczywiscie dedykowany do paliwa. 

Wymieniałem w garażu bez kanału. 

Według mnie nie da się wymienić kompletnej metalowej rury bez demontażu sprężyny bo się kleszczy. Wtedy wpadłem waśnie na pomysł aby obciąć tą zgnitą czesc i zastapic gumowym wezem. 

Uwaga! Nie próbuj ciąć diaxem bo wybuchniesz (opary paliwa). Ja po odpieciu rury od zbiornika delikatnie ciąłem reczną piłką do metalu! Powodzenia! 

• 1 miesiąc temu...

Dla szukających tematu, polecam sklep :

Motor System. Hurtownia części do aut japońskich i koreańskich.
85 664 92 77
https://maps.app.goo.gl/oMs6E2CuNKqt5gbu6

Część dobrana po VIN ie , pasuje ,działa jak należy , bez żadnych komplikacji .

• 8 miesięcy temu...

Cześć wszystkim.

Dziś wymieniłem rurę wlewu paliwa w moim Qashqai +2  2,0 benzyna .

By wyciągnąć stary przewód paliwowy  odkręciłem całkowicie  amortyzator,  mocowanie zbiornika paliwa, gumowy odbojnik wahacza, mocowanie przewodu elastycznego ze  stalowym przy osłonie tarczy.

Nowy przewód paliwowy kupiony w sklepie stacjonarnym firmy Polcar, wszystkie mocowania, długość  przewodu pasują bardzo dobrze , korek baku  paliwa  oryginalny również ,lecz niestety kąt kielicha wlewu jest zły i zakładając uszczelkę brakuje górą około 8-10 mm by uszczelka mogła wskoczyć w otwór montażowy wlewu paliwa.

Trzeba przewód paliwowy w górnej jego części  od razu nagiąć w dół te 8-10 mm , kielich jest krótszy od oryginału jakieś 5-7mm .

Gdy założyłem przewód niestety nie ma tyle miejsca w nadkolu  by go dokładnie nagiąć w dół poradziłem sobie przez gumę kluczem hydraulicznym oraz  od dołu  docisnąłem  mocowania rury  przez drewno podnośnikiem i jakoś spasowałem kielich z uszczelką i otworem wlewu paliwa.

• 1 rok później...

No i mnie też dopadło gnicie rury paliwowej,od jakiegoś czasu zaczęło śmierdzieć w okolicy rury przy tylnym kole .Po wymontowaniu rury takie kwiatki wyszły jak na foto a po zdjęciu farby było jeszcze gorzej.

IMG_20240301_104142.jpg

IMG_20240301_124011.jpg

Jakby ktoś szukał w miarę pasującej rury to ja zakładałem z firmy novi,sprzedają na allegro,wszystko pasowało jedynie w oryginalnym korku delikatnie trzeba było zdjąć trochę gwintu .

IMG_20240301_113759.jpg

IMG_20240301_113739.thumb.jpg.46ef0090d09dc45376ef397afef52d40.jpg

Idzie to ogarnąć samemu ,ja robiłem pod blokiem jakieś 2 godz mi zeszło ze wszystkim.Napewno trzeba wyjąć sprężynę i odbój plus odkręcić amorek od dołu i łącznik stabilizatora.

Edytowane przez calypso83

• 4 miesiące temu...

U mnie też niestety zgnił wlew i próbowałem zamontować zamiennik od NTY. Niestety, żadne otwory montażowe nie pasują.