wawrzek6 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Nie działa wentylator dmuchawy Nissan Qashqai 2010 r. 1,6 wiem jak to sprawdzić (oglądałem filmik Jakubek). Moje pytanie to : 1.Czy jeżeli nie odłączę klemy z akumulatora to komputer zablokuje mi samochód 2.Czy wyświetli błąd i będę mógł podjechać do serwisu w celu skasowania. 3.Czy po podłączeniu wszystkich złączy elektrycznych z powrotem nie będzie błędu wyświetlanego przez komputer. Chciałbym to zrobić poza miejscem zamieszkania i wrócić tym samochodem z powrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Witam, Po co odpinać klemę? Na 99 % uszkodzony silnik dmuchawy. Oddaj do regeneracji. Uważaj na wentylatory od anglików, mają odwrotne obroty! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawrzek6 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Dzięki za odpowiedź. Pytałem o klemę ponieważ najpierw chciałem sprawdzić co jest uszkodzone i zamówić części do naprawy, nadal jeżdżąc samochodem. Właściwa naprawa po otrzymaniu części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Witam, Nie trzeba odpinać aku aby zdiagnozować uszkodzenie wentylatora. Wystarczy wyłączony zapłon. Żeby wyjąć silnik dmuchawy naprawdę trzeba się nagimnastykować. Lepiej robić to na miejscu, na spokojnie, w jakimś garażu. Spróbuj najpierw energicznie uderzyć w kokpit od góry, po środku na podszybiu. Czasami silnik potrafi "zaskoczyć". Jeżeli zacznie się obracać, to na 100% silnik do wymiany. Oczywiście jeśli masz klimatronik, ustaw do testów maksymalne obroty wentylatora. Regenerowany silnik brałem z tej firmy: https://pl-pl.facebook.com/mcmichalcukierski/ O ile dobrze pamiętam, wpłacasz kaucję za silnik, przysyłają regenerowany (możesz dopłacić do dłuższej gwarancji), wymieniasz, odsyłasz uszkodzony, zwracają część kasy. Ja u siebie walczyłem z tematem kilka lat temu, tak więc teraz mogło się coś w tej firmie pozmieniać. Najważniejsze, jak pisałem wcześniej, aby przed zamontowaniem nowego silnika, sprawdzić kierunek obrotów (porównać ze starym - stary silnik po obróceniu wirnika ręką powinien wystartować). Zdarzają się silniki od anglików i one mają odwrotne obroty w stosunku do europejskich. Wtedy jak nie sprawdzisz, masz podwójną robotę Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 W dniu 23.06.2021 o 06:23, bhtom napisał: Zdarzają się silniki od anglików i one mają odwrotne obroty w stosunku do europejskich. To jest sprawdzona informacja? Blok ogrzewania w QQ jest raczej taki sam w obu wersjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Witam, Tak sprawdzona na własnej skórze... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawrzek6 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Dmuchawa wymieniona. Zaryzykowałem i zakupiłem nową dmuchawę którą zamontowałem w miejsce uszkodzonej (po zdemontowaniu stwierdziłem, że jest niesprawna). Jeżeli się komuś nie spieszy, propozycja „bhtom” żeby zregenerować (w swoim wpisie podaje adres firmy) jest aktualna. Są takie możliwości : 1.Zamawiamy dmuchawę po regeneracji (płacimy z kaucją x2) po odbiorze wymieniamy ją w samochodzie i odsyłamy swoją czekając na zwrot kaucji. 2. Demontujemy dmuchawę i wysyłamy do regeneracji (płacimy tylko za regenerację + przesyłka) ten sposób jest najtańszy, ale czas oczekiwania najdłuższy 3-4 dni. Praca jest bardzo trudna ze względu na brak dostępu i widoczności. Mnie wymiana dmuchawy zajęła 4 godziny. Jeszcze raz dziękuję „bhtom” za podpowiedzi i innym osobom którzy zamieszczają konkretne i sprawdzone informacje ,filmiki itp. ponieważ dzięki temu łatwiej jest opanować temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.