Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klimatyzacja nie działa

Dudoslav

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, tydzień temu kupiłem qashqaia z 2008 roku z silnikiem 1.5 dci. Na wyposażeniu jest klimatronik 2 strefy, ale niestety nie chłodzi. Od początku wiedziałem, ze to bie jest kwestia czynnika, został dobity na full, problem nie ustał. Układ generuje przy 30 stopniach na dworze 10 barów przy sprezaniu i 6 barów przy rozprezaniu (powinny być 2). Czy macie jakieś pomysły, co może być powodem usterki? Zawór rozprężający, kompresor?

dodam jeszcze, ze sam kompresor się załącza. 

Bez wizyty w serwisie to można dywagować do końca dnia. Poświęć trochę grosza i odwiedź porządny servis i będziesz mieć spokój. U mnie,przy obecnych upałach, ciśnienie było zbyt wysokie. Klima włączała się i zaraz wyłączała. 

23 minuty temu, DziadekJanek napisał:

Bez wizyty w serwisie to można dywagować do końca dnia. Poświęć trochę grosza i odwiedź porządny servis i będziesz mieć spokój. U mnie,przy obecnych upałach, ciśnienie było zbyt wysokie. Klima włączała się i zaraz wyłączała. 

Tak chyba jest bo u mnie sie tez w upałach włącza i wyłącza w Qashqai, teraz miałem wypożycza Micre i bylo tak samo

Teraz po serwisie mam spokój. Włączanie i wyłączanie było tak uciążliwe,że jazda autem była masakrą. Inną sprawa to wydajność klimy jest raczej dosyć słaba. Chyba nikt nie przewidział afrykańskich upałów. 

Zapomniałem dodać, ze oczywiście byłem u mechanika i to znajomego, który otwarcie powiedział, ze nie wie co mu dolega, powinno dzialac. Nie chce mnie kosić finansowo, a tak zrobiliby w „dobrym serwisie” wymieniając po kolei podejrzane elementy, tylko żebym popytal na forach, może ktoś miał podobnie. Jego zdaniem zawór, auto idzie pojutrze do niego na większy serwis, dlatego wcześniej wole popytać, czy ktoś ma jakiś pomysł na to. 

Może zawór ale za wysokie ciśnienie w instalacji też powoduje perturbacje. Czy kompresor cały czas trzyma czy załącza się i po kilku sekundach wyłącza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...