Tertes Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Cześć, W QQ 2.0 benzyna z 2009r. od pewnego czasu jak dobrze się rozgrzeje (przejadę z dobre 200 km) na postoju na biegu jałowym słychać takie stukanie/terkotanie jak z filmiku, który dodaje. Stukot znika przy wciśnięciu sprzęgła więc bardziej się zastanawiam czy już pada koło dwumasowe czy się sypie skrzynia biegów. Samochód ma przejechane 210 tys. km. Ciężko wchodzi 1 bieg (najpierw muszę wrzucić 2 a później wejdzie 1). Łożysko oporowe z tego co się orientuje odpada bo powinno je być słychać jak wcisnę sprzęgło a nie odwrotnie. Olej w skrzyni wymieniany 40 tys. km temu. Dodam, że ten stukot nie pojawia się zawsze. Potrwa z jakieś 3 minuty i cichnie, a czasem cichnie od razu jak wcisnę sprzęgło i je powoli puszczę. Link: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Mogla sprężynką tarczy wypaść i rezonuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Godzinę temu, scanik napisał: Mogla sprężynką tarczy wypaść i rezonuje No nie powiem to by była bardzo fajna sprawa jak tylko tyle Jestem umówiony do mechanika, ale mam nadzieje że nie będzie sytuacji że np. wymienią mi dwumasę (oczywiście ze sprzęgłem i łożyskiem), a tu się okaże że nic się nie zmieniło i to skrzynia jest walnięta bo ich chyba powieszę :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Jak zrzuca skrzynie to juz pewnie dwumase wymienia bo pewno nowa juz nie jest a za robotę i tak będzie musiał zapłacić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 6 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Problem rozwiązany (mam nadzieję że na długi czas). Po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasa, problem klekotu minął + jedynka lepiej wchodzi. Natomiast jak to czesto bywa po wymianie coś mi zaczęło w samochodzie wyć/stękać podczas jazdy, a mija po wcisnięciu sprzęgla. Tak wiec coś przy montarzu najprawdopodobniej musieli spieprzyć i oddaje na poprawkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasjopej Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 W dniu 6.09.2021 o 20:40, Tertes napisał: Problem rozwiązany (mam nadzieję że na długi czas). Po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasa, problem klekotu minął + jedynka lepiej wchodzi. Natomiast jak to czesto bywa po wymianie coś mi zaczęło w samochodzie wyć/stękać podczas jazdy, a mija po wcisnięciu sprzęgla. Tak wiec coś przy montarzu najprawdopodobniej musieli spieprzyć i oddaje na poprawkę ? Możesz podać indeks dwumasy. Indeks sprzęgła mam 30100-ED80A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 3 godziny temu, kasjopej napisał: Możesz podać indeks dwumasy. Indeks sprzęgła mam 30100-ED80A. Wiesz co mechanik wszystko wymieniał więc nie za bardzo wiem jaki mam indeks, wiem tylko że to komplet z LUKa, ale raczej nie wiele to da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasjopej Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 8 godzin temu, Tertes napisał: Wiesz co mechanik wszystko wymieniał więc nie za bardzo wiem jaki mam indeks, wiem tylko że to komplet z LUKa, ale raczej nie wiele to da. Jeśli to nie tajemnica to jaki koszt. Robocizna, części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 10 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 W dniu 8.09.2021 o 23:48, kasjopej napisał: Jeśli to nie tajemnica to jaki koszt. Robocizna, części. Jasne żadna tajemnica. Ogólnie robiłem więcej i wyszło mniej więcej za części 2300 + 1500 robocizna. Tak więc łącznie około 4 koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.