Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klekot na biegu jałowym 2.0 benzyna

Tertes

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W QQ 2.0 benzyna z 2009r. od pewnego czasu jak dobrze się rozgrzeje (przejadę z dobre 200 km) na postoju na biegu jałowym słychać takie stukanie/terkotanie jak z filmiku, który dodaje. Stukot znika przy wciśnięciu sprzęgła więc bardziej się zastanawiam czy już pada koło dwumasowe czy się sypie skrzynia biegów. Samochód ma przejechane 210 tys. km. Ciężko wchodzi 1 bieg (najpierw muszę wrzucić 2 a później wejdzie 1). Łożysko oporowe z tego co się orientuje odpada bo powinno je być słychać jak wcisnę sprzęgło a nie odwrotnie. Olej w skrzyni wymieniany 40 tys. km temu. Dodam, że ten stukot nie pojawia się zawsze. Potrwa z jakieś 3 minuty i cichnie, a czasem cichnie od razu jak wcisnę sprzęgło i je powoli puszczę. 

Link: 

Godzinę temu, scanik napisał:

Mogla sprężynką tarczy wypaść i rezonuje

No nie powiem to by była bardzo fajna sprawa jak tylko tyle :)Jestem umówiony do mechanika, ale mam nadzieje że nie będzie sytuacji że np. wymienią mi dwumasę (oczywiście ze sprzęgłem i łożyskiem), a tu się okaże że nic się nie zmieniło i to skrzynia jest walnięta bo ich chyba powieszę :). 

Jak zrzuca skrzynie to juz pewnie dwumase wymienia bo pewno nowa juz nie jest a za robotę i tak będzie musiał zapłacić 

• 1 miesiąc temu...

Problem rozwiązany (mam nadzieję że na długi czas). Po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasa, problem klekotu minął + jedynka lepiej wchodzi. Natomiast jak to czesto bywa po wymianie coś mi zaczęło w samochodzie wyć/stękać ;) podczas jazdy, a mija po wcisnięciu sprzęgla. Tak wiec coś przy montarzu najprawdopodobniej musieli spieprzyć i oddaje na poprawkę ?

W dniu 6.09.2021 o 20:40, Tertes napisał:

Problem rozwiązany (mam nadzieję że na długi czas). Po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasa, problem klekotu minął + jedynka lepiej wchodzi. Natomiast jak to czesto bywa po wymianie coś mi zaczęło w samochodzie wyć/stękać ;) podczas jazdy, a mija po wcisnięciu sprzęgla. Tak wiec coś przy montarzu najprawdopodobniej musieli spieprzyć i oddaje na poprawkę ?

Możesz podać indeks dwumasy. Indeks sprzęgła mam 30100-ED80A.

3 godziny temu, kasjopej napisał:

Możesz podać indeks dwumasy. Indeks sprzęgła mam 30100-ED80A.

Wiesz co mechanik wszystko wymieniał więc nie za bardzo wiem jaki mam indeks, wiem tylko że to komplet z LUKa, ale raczej nie wiele to da.

8 godzin temu, Tertes napisał:

Wiesz co mechanik wszystko wymieniał więc nie za bardzo wiem jaki mam indeks, wiem tylko że to komplet z LUKa, ale raczej nie wiele to da.

Jeśli to nie tajemnica to jaki koszt. Robocizna, części.

W dniu 8.09.2021 o 23:48, kasjopej napisał:

Jeśli to nie tajemnica to jaki koszt. Robocizna, części.

Jasne żadna tajemnica. Ogólnie robiłem więcej i wyszło mniej więcej za części 2300 + 1500 robocizna. Tak więc łącznie około 4 koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...