cezzar1 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Chyba dojrzałem do napisania tego posta. Przez kilka lat jak mamy qq z silnikiem 1,6dci przysłuchuję się pracy silnika na wolnych obrotach a w szczególności dziwnego rzężenia na wolnych obrotach. Trudno mi to słowami opisać. Nawet różni ludzie, bardziej, mniej lub wcale związani z mechaniką samochodową, mówią, że coś nie tak jest. Po prostu chodzi jak sieczkarnia. Dźwięk się nasila po otwarciu korka wlewu oleju. Gdy kupowaliśmy auto przy przebiegu 90kkm pracował tak samo jak teraz, jak ma ponad 160, nic się nie zmieniło. Z silnikiem jest wszystko ok, rwie się do przodu jak wściekły, odpala świetnie, spalanie w normie, trochę oleju bierze ale też w normie, ok litra na 10000 km. Dodam jeszcze, że po lekkim wciśnięciu gazu ten dźwięk znika i pojawia się gładka praca. Nie mam możliwości porównania z innym silnikiem w tej budzie, więc pytanie do Was czy też macie takie odczucia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 U mnie była podobna sytuacja. Jeździłem z tym z jakieś 50 tyś. km (w rok robię 70 tyś. km) i zasadniczo okazało się że poluzowała mi się osłona termiczna. Byłem święcie przekonany że to od dołu silnika idzie dźwięk ale okazało się inaczej. Objaw podobny rzężenie na wolnych. Podczas jazdy nie slyszalne. Po przykreceniu i ''doklepaniu'' blachy wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zrzuć pasek wieloklinowy i zobacz luzy na rolkach, alternatorze, kompresorze klimy itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolti2 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Poprzednio miałem audi w dieslu i też doszukiwałem się ciągle czegoś w pracy silnika( ja słyszałem dudnienie). Pojechałem do tunera, on wziął laptopa i pojechaliśmy na przebieżkę. Po skończonej diagnostyce powiedział mi, że dawno nie widział takich parametrów silnika i turbiny, pomimo 326kk przebiegu. Stwierdził, ze jeśli szukam kwadratowych jajec, to żebym ich poszukał w innej dziedzinie życia, bo ten samochód będzie jeździł jeszcze długie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.