Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czerwony Check engine

grzesiek40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem Nissan Qasqai 1.5dci z 2008r. Przy jeździe na obrotach ok. 2200-2300 zaczyna trochę szarpać i przy prędkości 120-130 km/h jak trochę go potrzymam to zapala się na czerwono check engine. Po zatrzymaniu i odczekaniu i ponownym odpaleniu gaśnie i jeździe nie przekraczającej tych wartości nic się nie dzieje, wszystko działa ok i nic nie pali się. NIe podłączałem jeszcze pod komputer tego błędu. Czy wiecie może  czego mogę się spodziewać?

W dniu 13.09.2021 o 08:46, grzesiek40 napisał:

Czy wiecie może  czego mogę się spodziewać?

Lawety

cyt. z elektrody - "Autocom pokazał błąd P2263-dławienie układu turbo ..."

Turbo do naprawy najpewniej. Od nowości twój? Jak nie to może ktoś się bawił w tuning, albo po prostu padło.

Turbina zapchana sadzą i kierownice VNT się zacinają. Doprowadza to do przeładowania (zbyt wysokie ciśnienie doładowania) i wpada w tryb serwisowy. Turbo do czynienia lub regeneracji, tak sądzę.

Panowie póki co dzięki ale doszły nowe fakty. Tak jak pisałem do tych 100km/h jeżdżę i nic się nie dzieje. Natomiast na postoju jak dam ok. 3,5 tyś. obrotów to widać czarny dym z okolic turbiny i układu wydechowego. Podejrzewam zapchany układ , pewnie katalizator.

Na piątek jestem umówiony z mechanikiem, jeśli kogoś interesuje to mogę opisać co stwierdził.

Turbinę miałem regenerowaną w maju 2020

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...