Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ+2 2012 1,6 DCI Problem Po kilku dniach postoju

kamil376

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie niestety ale w moim qq+2 występuje problem, gdy zostawię go w garażu na kilka dni to ciężko mi go odpalić. Nie wywala błędów, ma odpowiednią moc. Silnik 1,6 DCi 130 , przebieg około 170K, rocznik 2012. Proszę o pomoc bo mechanik nie wie co się dzieje :( Film przedstawia odpalanie po 2 dniach postoju. Po odpaleniu pali na tyk.

https://youtu.be/G8g56EFLgEM 

To nie jest złe odpalanie jak na diesla :) . Uszkodzenie świecy powinno wywalić check engine, ale sprawdzic można. Trzeba sprawdzić jakie jest ciśnienie na CR w momencie odpalania. Kiedy był wymieniony filtr paliwa? Poza tym, zawsze tak odpalasz na 2 razy? Spróbuj tylko raz przekręcić stacyjkę i poczekać z rozruchem kilka sekund dłużej po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych.

Siemandero. Mam taki sam silnik, z 2013, takie same objawy, plus pokazuje Start/Stop error przez 5-10 sekund po odpaleniu.
Mam wymieniony filtr paliwa. Świec nie wymieniałem i pewnie nikt nigdy nie wymieniał.

Sent from my iPhone using Tapatalk

W dniu 6.10.2021 o 09:04, cezzar1 napisał:

To nie jest złe odpalanie jak na diesla :) . Uszkodzenie świecy powinno wywalić check engine, ale sprawdzic można. Trzeba sprawdzić jakie jest ciśnienie na CR w momencie odpalania. Kiedy był wymieniony filtr paliwa? Poza tym, zawsze tak odpalasz na 2 razy? Spróbuj tylko raz przekręcić stacyjkę i poczekać z rozruchem kilka sekund dłużej po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych.

W książce serwisowej ostatni pełny serwis grudzień 2020 potem auto zostało uderzone w tył a ja je ściągnąłem i naprawiłem. Tez myślałem o świecach ale gdy samochód używam każdego dnia problem Znika. Mam podejrzenie o cofającym się paliwie ale nie wiem jak mam to zweryfikować. Bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi :)

Jak przekręcał ja raz dzieje się tak samo oczywiście po dłuższym postoju.

W dniu 6.10.2021 o 21:42, lutek1337 napisał:

Siemandero. Mam taki sam silnik, z 2013, takie same objawy, plus pokazuje Start/Stop error przez 5-10 sekund po odpaleniu.
Mam wymieniony filtr paliwa. Świec nie wymieniałem i pewnie nikt nigdy nie wymieniał.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Siema a szukałeś rozwiązania problemu , masz zamiar wymienić świece ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...