Ares97 Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Hejka :) Zwracam się z kolejnym zapytaniem - mianowicie czy nasze Nissany posiadają czujnik temperatury oleju? Tzn. tak - na zegarach widnieje wskaźnik temperatury wody, ale czy np poprzez podpięcie OBD z jakąś aplikacją jest możliwość w podobny sposób śledzenia temperatury oleju z poziomu smartfona/laptopa? Z góry dzięki za odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Jeśli chodzi o 1,6 dci, to nie ma czujnika temperatury oleju. Nie ma nawet czujnika poziomu oleju, co jest sporą niedogodnością. Mój silnik lubi sobie olej wciągać i trzeba regularnie sprawdzać na miarce poziom. Inne silniki (albo modele, roczniki) mają możliwość sprawdzenia poziomu oleju. Co do temperatury to nie wiem, ale raczej nie. Zresztą dla normalnego użytkownika jest to wiedza bezużyteczna, jaką temperaturę ma olej w silniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares97 Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Kurde, to słabo :/ Dla mnie akurat byłby to element mocno niezbędny z kilku powodów - częściej jeżdżę po mieście niż trasach - auto niby nagrzewa się na 90 stopni, ale chciałbym wiedzieć ile olej ma tej temperatury ponieważ --> nigdy nie przekraczam 2k obrotów na zimnym, jak już auto się nagrzeje na 100% woda i olej ( np jazda po trasie), trzymam autko w zakresie obrotów 2100+, staram się nie schodzić poniżej progu 2k rpm, bo wiadomo dla diesla niskie obroty, mocne wciskanie gazu itd. nie jest dobre :) Przyjąłem sobie taki wyznacznik od jednego użytkownika z grupy VW który siedzi w temacie chip tuningu, modzenia silników itd. że jak woda nagrzeje się na 90 stopni to trzeba przyjąć że te 5km jeszcze trzeba przejechać żeby i olej pracował w optymalnej temperaturze. A widziałem gdzieś testy jakieś skody octavii w dieslu gdzie zimą po dystansie 15 km z prędkością ~ 90 km/h, mimo że temperatura wody była w okolicy 85 stopni, to olej miał chyba coś około 65, a to nie jest raczej optymalna temperatura dla dobrej pracy całej jednostki, turbiny itd :/ Tak wiem - przejmuję się "głupotami" jak dla niektórych, ale mam zamiar autem jeździć jeszcze długo, na punkcie dbania o mechanikę jestem przewrażliwiony i jak słyszę dźwięk piłowanego silnika zaraz po odpaleniu serce mi się kraja :D Nie mniej - dzięki za informację :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.