Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny problem z biegami QQ J10 1.6 benzyna

lukitob

Rekomendowane odpowiedzi

Nissan Qashqai 2010 rok 1.6 benzyna, skrzynia manualna, w skrócie było tak: zapiąłem wsteczny wycofałem, chciałem zapiąć jedynkę, drążek luźno chodzi tylko w górę i w dół, nie da się zmienić biegu, auto zostało na wstecznym.

Proszę o pomoc.

Zacznij od sprawdzenia co się dzieje pod skórzaną osłoną lewarka.

Tutaj masz przykładowe fotki

• 2 miesiące temu...

Miałem chwilę temu dokładnie to samo.

To nie to miejsce sugerowane na zdjęciu powyżej.

Po zajrzeniu pod maskę- spadł uchwyt linki zmiany biegów z przegubu kulowego dźwigni która wychodzi ze skrzyni biegów.

Konkluzja:

Kula rdzewiała, na rdzy chodził zaczep plastikowy i się wyrabiał na tej rdzy jak na papierze ściernym.

I teraz zaczep linki zmiany biegów można wkładać i wyjmować bez żadnej siły i dlatego przy gwałtownej zmianie spadł.

W moim wypadku zużył się ten zaczep poziomy. Pionowy od drugiej linki jeszcze jest OK.

Naprawa:

Wymiana linek i ich zakup to jakieś 1000zł więc na razie zrezygnowałem.

Wyczytałem gdzieś w necie ze na kulę należy założyć koszulkę termokurczliwą żeby zwiększyć średnicę kuli. Sama metalowa kula ma średnicę około 9.5mm

Tak też zrobiłem , trochę kombinacji jest żeby podgrzać koszulkę termokurczliwą założoną na tą kulę ale miałem takiego małego HotAir  i jakoś dało radę.

Po tej operacji zaczep wszedł z pewnym oporem i już nie chciał tak łatwo wypadać, ale żeby mieć pewność że nie wypadnie to okręciłem to silver tape (wiem że wiocha ale ma działać :) ).

Mam nadzieję że to będzie działało. Co jakiś czas będę to kontrolował i najwyżej wymienię silver tape.

Oczywiście oba zaczepy trochę nasmarowałem

Zalecenia:

Smarujcie co jakiś czas te 2 zaczepy linek zmiany biegów, bo inaczej kiedyś spotkacie się z tym samym problemem.

Nie za mocno żeby nie łapało za dużo brudów, bo wtedy będzie jeszcze gorzej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...