przemoog Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Witam, Męczę się z falującymi obrotami silnika. Silnik yd22eti 2.2di 114km Obroty falują tylko na zimnym silniku. Jak silnik osiągnie temperaturę roboczą problem z obrotami mija-chodzi jak w zegarku. Wymieniłem już Wtryskiwacze(nowe denso) Zawory scv (nowe denso, byłem w aso na resecie pompy) Przepływomierz, Egr zaślepiony Filtr paliwa wywalony ori z pompką w korpusie a zrobione tak jak w xtrailu t31(filtr zamknięty do tego gruszka i zawór zwrotny) Dodam, że w momencie kiedy obciąże silnik np. włączając grzanie tylnej szyby falowanie znika. Zazwyczaj falowanie rozpoczyna się od momentu KIEDY przekaźnik wyłączy grzanie świec żarowych. Problemów z odpalaniem nie mam. Układ paliwowy szczelny Intercooler zregenerowany-jest szczelny Ciśnienie paliwa po odpaleniu 80MPa na jałowym. Na ciepłym 34MPa. Wszystkie odczyty na komputerze w ASO na ciepłym silniku są w normie. Błędów w ecu brak, chociaż zeszlej zimy wyrzucał mi P0190, ale się póki co naprawiło. Podejrzewam, czujnik temperatury silnika i czujnik temperatury paliwa. Bo ewidentnie usterka zależna jest od temperatury albo paliwa albo silnika-tak przynajmniej podejrzewam. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny falowania obrotów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Hmm, u mnie w T30 falowanie przeszło po wymianie SCV... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemoog Opublikowano 20 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 W dniu 16.10.2021 o 12:57, Geodeta napisał: Hmm, u mnie w T30 falowanie przeszło po wymianie SCV... Scv Były wymieniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.