Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyciek nissan QQ J 10

SPAWACZ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich posiadaczy QQ

Przeszukałem forum ale , jednoznacznej odpowiedzi  nie znalazłem , może ktoś z większym doświadczeniem i wiedzą będzie chętny mi pomóc i odpowiedzieć czy mam się już bać ? 

Mianowicie po dość długim postoju ok 3 miesięcy ,  QQ wrócił do służby i zauważyłem dziwny wyciek  pod silnikiem . 

Obawiam się że jest to  uszczelka pod głowicą  ch9oć bym nie chciał . Ale  mogę się mylić . 

Gęsty glut o kolorze zielonkawym.

Płyn chłodniczy ( zielony)

Może ktoś miał taki przypadek albo wie co mogło  się tu zadziać .

IMG_20211016_173517.jpg

IMG_20211016_173616.jpg

IMG_20211016_173640.jpg

IMG_20211016_174115.jpg

Bez smaku , konsystencja puddingu ( był paskudny ) xd 

IMG_20211016_192602.jpg

A kolor oleju na bagnecie  poprawny .

Płynu chłodniczego raczej nie ubyło.

Dolałem różowego , zobaczymy jutro czy się kolor wycieku zmieni. 

IMG_20211016_192822.jpg

Kup zmywacz do hamulców, wymyj wszystko woda z jakimś płynem do mycia silnikow, potem płynem do hamulcow i wtedy zobacz skad leje. 

Edytowane przez scanik

Druga osoba potwierdza mi już ze to uszkodzony przegub . stąd  takie rozpryski  ( jak jade po nierównościach).

Myślę że czeka mnie wymiana  ,  łącze kropki i ostatnio wjechałem w dość sporą jope na drodze tym kołem , może to był sprawca  tego . 

uszkodzona guma półosi lub opaska daje taki efekt , siła odśrodkowa wyrzuca cały smar jaki tam jest .

od strony silnika masz krzyżak , gdyby był uszkodzony to tłukł by się podczas ruszania przyspieszani itp

Witam,

Przy takiej robocie warto chyba wymienić obydwie gumy na danej półosi (na zewnętrznym i wewnętrznym przegubie). Półoś i tak trzeba wyjąć, tak więc robota podobna. Ja u siebie płaciłem chyba 80 pln za robotę + 2 gumy (coś koło 60 pln).

Pozdrawiam.

Tylko że ta wewnętrzna rzadko kiedy się zużywa. Jest ważniejsza rzecz. Jeśli pękła osłona, to do przegubu dostała się woda i piasek. Trzeba go dokładnie umyć i jeśli nie ma śladów zużycia można założyć z powrotem z nowym smarem.

Edytowane przez cezzar1