Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Podświetlenie przycisków

rafalf911

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukałem forum i nie znalazłem niestety podobnego wątku.

W mojej Kaśce J10 z 2011 r. działa podświetlenie przycisków w których ustawiam nawiew: nogi, szyba, temperatura itd. Działa też ekran nawigacji/radia. Natomiast wszystko dookoła samego ekranu tonie w ciemności. Nie mam podświetlenia przycisków radia, żadnego. Mam na myśli te: CD, AUX, MAP, NAV itd.

Czy ktokolwiek z Was spotkał się z takim problemem? Jak to naprawić?

Podejrzewałem wymianę jakiejś diody, ale przecież tych przycisków jest kilkanaście, plus pokrętła, po obu stronach ekranu... Raczej małe szanse, że wszystkie diody się przepaliły, to jakieś systemowe ustawienie? Bezpiecznik?

Może to być tylko jedna dioda / żaróweczke a resztę załatwia przezroczysta pleksa - zgaduję ale w kilku radiach co rozbierałem tak było

No więc zgłębiłem temat i jestem...zdziwiony :)

Chodzi o to pokrętło włączające światła w aucie - są 4 tryby: 0, AUTO, pozycyjne, mijania.

I teraz, ważne, sprawdzałem ustawienia ok. godz. 10:05 w słoneczny dzień.

Jak ustawię przycisk na:

0 - wszystkie światła wyłączone, podświetlenia przycisków radia brak, ekran GPS włączony, ale ciemny

AUTO - światła pozycyjne i mijania włączone, podświetlenia przycisków radia brak, ekran GPS włączony i jasny (radio wykrywa dzień)

pozycyjne - światła pozycyjne włączone, podświetlenie przycisków radia działa, ekran GPS włączony i ciemny (radio wykrywa noc)

mijania - światła pozycyjne i mijania włączone, podświetlenie przycisków radia działa, ekran GPS włączony i ciemny (radio wykrywa noc)

Oczywiście radio mogę sobie rozjaśnić ręcznie przyciskiem...chociaż nie wiem czemu radio o 10:10 wykrywa noc, w słoneczny dzień?

23 minuty temu, rafalf911 napisał:

No więc zgłębiłem temat i jestem...zdziwiony :)

Chodzi o to pokrętło włączające światła w aucie - są 4 tryby: 0, AUTO, pozycyjne, mijania.

I teraz, ważne, sprawdzałem ustawienia ok. godz. 10:05 w słoneczny dzień.

Jak ustawię przycisk na:

0 - wszystkie światła wyłączone, podświetlenia przycisków radia brak, ekran GPS włączony, ale ciemny

AUTO - światła pozycyjne i mijania włączone, podświetlenia przycisków radia brak, ekran GPS włączony i jasny (radio wykrywa dzień)

pozycyjne - światła pozycyjne włączone, podświetlenie przycisków radia działa, ekran GPS włączony i ciemny (radio wykrywa noc)

mijania - światła pozycyjne i mijania włączone, podświetlenie przycisków radia działa, ekran GPS włączony i ciemny (radio wykrywa noc)

Oczywiście radio mogę sobie rozjaśnić ręcznie przyciskiem...chociaż nie wiem czemu radio o 10:10 wykrywa noc, w słoneczny dzień?

Jakie masz radio? NC1? Radio nic nie wykrywa, w pozycji auto świateł działa czujnik zmierzchu, jak wykryje ze jest ciemno to włącza światła i idzie sygnal do radia zeby włączyli podświetlanie guzików i przyciemnili ekran. Moze masz jakąś norweska wersja auta, tam różnie kombinowali ze światłami dziennymi. 

Tak, mam NC1. Jak to radio nic nie wykrywa, przecież w ustawieniach mogę włączyć tryb "dzień", "noc" albo "auto"?

Mój Qashqai jest ze Szwecji. 2011 r. FL, 2.0 benzyna.

Auto w radiu to  ciągnie sygnal z włączenia świateł lub sie definiuje godziny w radiu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...