RaM Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) Witam . problem z jakim sie zwracam to brak możliwości wyłączenia ESP w nissanie qashqai j10 2009 r 2.0dci . Przycisk do wyłączenia nie reaguje po naciśnięciu . Kontrolka ESP nie zapala sie po przekręceniu zapłonu . Bardzo proszę o pomoc . Może ktoś miał podobny problem …? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki w tym temacie . Edytowane 3 Lutego 2022 przez RaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Witam, Proponuję zacząć od sprawdzenia poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku i czujnika poziomu tegoż płynu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Dziękuje sprawdzę i dam znac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Płyn sprawdziłem poziom max nigdzie żadnych wycieków .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Witam, Pisałem żebyś sprawdził również czujnik poziomu płynu hamulcowego, czy działa poprawnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 8 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 A w jaki sposób sprawdzić poprawność działania tego czujnika ?? Na desce nic sie nie pojawia żadna informacja . Wiec jeśli jest jakaś możliwość sprawdzenia to proszę o radę .. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Jak widzę raczej tutaj nikt nie zagląda i cieżko będzie rozwiązać problem radami z tego forum … nie zamykam jeszcze .. zostaje podziękować .,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk_slawek Opublikowano 12 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 (edytowane) Cześć Kiedyś miałem świecącą kontrolkę ESP. Żaden błąd się nie wyświetlał a ja nie mogłem znaleźć przyczyny. Przyczyną najprawdopodobniej był rozszczelniający (pękający) się przewód powietrza doładowującego, dostawało się "lewe" powietrze ale nie na tyle by system zgłaszał poważny błąd. Dopiero jak przewód pękł na dobre pojawił się check i wyskoczył błąd. Po wymianie przewodu i wykasowaniu błędu kontrolki zgasły. W Nissanie ogólnie rzecz biorąc kontrolka ESP często się świeci jeśli jakiś układ nie pracuje dobrze. Edytowane 12 Lutego 2022 przez sk_slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Witam , U mnie jest problem tego typu ze żadna kontrolka właśnie sie nie swieci ESP . Moc jest żadnych objawów nie ma jeśli chodzi o spadek mocy . Najzwyczajniej nie mogę wyłączyć ESP . Wymieniłem przełącznik oraz moduł ESP .. niestety dalej nic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk_slawek Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Może spróbuj stanąć na jakiejś śliskiej powierzchni i rusz z piskiem opon, tak by koła buksowały. Wówczas na desce powinny migać te kontrolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Sprawdziłem ABS działa poprawnie . ESP również . Problem jest taki ze nie da sie wyłączyć ESP . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 17 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) Kontrolka Esp powinna się pojawić przy przekręceniu zapłonu ,możliwe że tutaj tkwi przyczyna. Osobiście ciężko cokolwiek doradzić , zazwyczaj usterka ESP objawia się ciągłym świeceniem tejże kontrolki .U mnie w kaśce z 07 pojawia się i za chwilę gaśnie . Pozdrawiam serdecznie Edytowane 17 Lutego 2022 przez Seba37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Właśnie to jest ten problem ze przy przekręceniu zapłonu ta kontrolka sie nie zapala . .:/ ale jak wspomniałem wcześniej ABS I ESP działają prawidłowo .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekJanek Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Tak z ciekawości pytam. Sprawdzałeś żarówkę. Może tam masz tą z bilbordów☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Sprawdziłem wykluczam …raczej to ponieważ zamieniłem nawet zegary aby wykluczyć jakieś przepalone kontrolki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Ogromna prośba czy ma ktoś może jeszcze jakieś rady .. pomysły odnośnie tego problemu ..?? Będę ogromnie wdzięczny . pozdrawiam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Witam, Pisałem wcześniej abyś sprawdził czujnik poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku. Zasymuluj brak płynu lub fizycznie go ściągnij strzykawką. Brak płynu w zbiorniczku powoduje trwałe wyłączenie ESP i zapalenie kontrolki. Tak jest przynajmniej u mnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitet Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Miałem coś chyba podobnego, świeciła się kontrolka, taka z poślizgiem, pojazd czasem chwilę mulił, czasem nie. Prosto i zrozumiale , układ stabilizacji blokuje się na zapas jak problem nawet chwilowy ma sterownik silnika z regulacją mocy. Najpierw czyszczenie i wymiana czujnika ciśnienia spalin za turbo (pojawiały się błędy) - 0 Następnie wymiana elektro-regulatora podciśnieniowego turbiny - pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 W moim przypadku jest tak jak pisałem wcześniej .. ESP działa i ABS również . Problem jest taki ze nie można wyłączyć ESP . Jak przekręcam zapłon to kontrolka ABS zapala sie a ESP nie . Włączę silnik to ABS znika i wszystko podczas jazdy działa prawidłowo . Jest moc nic nie mieli i td i tp . Problem jest taki ze nie mogę wyłączyć ESP . Ta kontrolka wcale sie nie zapala ! . Wypiłem nawet moduł ESP i tez nawet sie nie zapaliła kontrolka ze jest uszkodzony czy coś . ale ESP działa prawidłowo bo jak koła tracą przyczepność to zabiera moc .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 25 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Witam, To może po prostu masz uszkodzoną diodę LED w kontrolce ESP? A co się dzieje jeśli po odpaleniu auta jednokrotnie wciśniesz przycisk od wyłączania ESP? Nie wyłącza się? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 25 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Tak jak pisałem wcześniej wykluczam przepalona diodę od ESP .podpiąłem nawet inne zegary i nic . . Jak włączę zapłon zapale auto i naciskam przycisk ESP to nic sie nie dzueje na desce nie pojawia sie kontrolka ESP świecąca na żółto . Nie można wyłączyć tego nieszczęsnego ESP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 25 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Witam, Mnie chodziło o to, abyś po odpaleniu auta tylko raz wcisnął przycisk ESP i fizycznie ruszył autem na śliskiej nawierzchni sprawdzając, czy ESP nadal działa... Po drugie, co pisałem wcześniej już dwa razy... Sprawdziłeś? W dniu 22.02.2022 o 06:08, bhtom napisał: Pisałem wcześniej abyś sprawdził czujnik poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku. Zasymuluj brak płynu lub fizycznie go ściągnij strzykawką. Brak płynu w zbiorniczku powoduje trwałe wyłączenie ESP i zapalenie kontrolki. Tak jest przynajmniej u mnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaM Opublikowano 25 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Godzinę temu, bhtom napisał: Witam, Mnie chodziło o to, abyś po odpaleniu auta tylko raz wcisnął przycisk ESP i fizycznie ruszył autem na śliskiej nawierzchni sprawdzając, czy ESP nadal działa... Po drugie, co pisałem wcześniej już dwa razy... Sprawdziłeś? Pozdrawiam. Hej sprawdziłem z naciśnięciem jeden raz i ruszeniem na śliskim i ESP załącza sie . Odłączyłem czujnik poziomu płynu hamulcowego i kontrolka sie nie zapala ESP . pozdrawiam i dziękuje za zajęcie sie tematem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi