Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy można jeździć na kluczyku zapasowym?

Mariuszk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem Nissana Note 1.4 z 2009 roku. Kilka tygodni temu podczas remontu w domu przypadkowo upuściłem na ziemię kluczyk i go nadepnąłem. Kluczyk lekko się skrzywił, więc go wyprostowałem. Od tego czasu czasami zdarza się, że trudno go wyciągnąć ze stacyjki. Muszę pokręcić kilka razy, żeby się udało.

W swoim drugim mieszkaniu mam gdzieś kluczyk zapasowy. Jest to oryginalny kluczyk wraz z doczepioną plastikową "tabliczką" z kodem kreskowym i jakimiś numerami. Czy mogę sobie po prostu zamienić te kluczyki i bezpiecznie jeździć przy użyciu tego zapasowego? Przez bezpieczną jazdę rozumiem sytuację, że kluczyk zapasowy nie przestanie nagle współpracować z autem. Mój ojciec miał kiedyś samochód, w którym zapasowy kluczyk służył tylko do kodowania i nie można było z nim jeździć. A jak jest w tym Nissanie, możecie podpowiedzieć?

Dodam, że mam immobilizer jeżeli ta informacja ma znaczenie.

Gość Andrzej G

Przecież to 2 identyczne kluczyki i nigdzie nie pisze, że jeden jest podstawowy, a drugi zapasowy. Po prostu do jednego masz doczepioną tabliczkę z kodem kluczyka (tej tabliczki nie zgub).

Jeśli masz takie dwa kluczyki jak te na załączonych fotkach  to możesz używać naprzemiennie. Jeśli twój jeden kluczyk posiada pilot, a drugi nie, to w pobliżu musi znajdować się pilot od tego podstawowego bo inaczej nie wczyta immobilizera i samochód nie uruchomi się. Co najwyżej otworzysz drzwi. Można jeszcze zakupić surowy grot, dorobić w warsztacie wg starego i włożyć jak na zdjęciu. Tu link do zakupienia grota https://allegro.pl/oferta/grot-kluczyka-nissan-qashqai-micra-note-navara-10204421191

kluczyk_nissan.jpg

kluczyk_1.jpg

Edytowane przez janio

15 godzin temu, janio napisał:

Jeśli twój jeden kluczyk posiada pilot, a drugi nie, to w pobliżu musi znajdować się pilot od tego podstawowego bo inaczej nie wczyta immobilizera i samochód nie uruchomi się. Co najwyżej otworzysz drzwi

W to nie uwierzę. Wg mnie każdy kluczyk ma wbudowany immobilizer. Nawet ten, który nie ma pilota, ma na stałe w obudowie kostkę immo. Nie spotkałem się w żadnym samochodzie z opcją, że zapasowy kluczyk nie miał immo. Mam teraz Toyoty i obie mają po komplecie kluczyków z pilotem plus zapasowy bez pilota, ale można nim otworzyć samochód zamkiem i normalnie uruchomić silnik, mimo, że jest nierozbieralny.

5 godzin temu, mercleb napisał:

W to nie uwierzę. Wg mnie każdy kluczyk ma wbudowany immobilizer. Nawet ten, który nie ma pilota, ma na stałe w obudowie kostkę immo. Nie spotkałem się w żadnym samochodzie z opcją, że zapasowy kluczyk nie miał immo. Mam teraz Toyoty i obie mają po komplecie kluczyków z pilotem plus zapasowy bez pilota, ale można nim otworzyć samochód zamkiem i normalnie uruchomić silnik, mimo, że jest nierozbieralny.

W note w grocie kluczyka nie ma transpondera. Można dokupić grot, dorobić u ślusarza przełożyć do pilota i będzie działać. Wiem to z doświadczenia. Zamieniłem kiedyś swój pilot na scyzorykowy. Grot był dorobiony a centralka przełożona. Wszystko działało bez problemu. Zrezygnowałem jednak ponieważ obudowa nie bardzo pasowała i przyciski zaczęły się blokować. Odpalałem również auto z tego kluczyka bez centralki. Oryginalny pilot był w pobliżu.

Edytowane przez janio

W Nissanie są dwa kluczyki z chipem immo. Obydwa takie same, albo jeden scyzoryk jak w QQ (w moim tak mam) a drugi jak na fotkach wyżej. Groty wymienialne. Kiedyś bywały takie gdzie jeden miał sterowanie centralnym, a drugi nie. Bez guzików.....ale obydwa miały chipy immo.