Kamil82 Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 (edytowane) Witam wszystkich, Posiadam t30 2.2 dci z 2006, od nowości, tzn od kiedy go kupiłem nie działa mi wycieraczka tylnej szyby, ogrzewanie szyby i podgrzewanie lewego lusterka (jeżdżę anglikiem). Jakiś czas temu po otworzeniu klapy, na włączonym silniku, wycieraczka zaczęła działać sama z siebie, bez włączania. Zgasilem silnik, wyjąłem kluczyk i się zatrzymała, po ponownym odpaleniu znowu nic. Może któryś z kolegów miał taki problem? po drugie, czy obydwa lusterka powinny być podgrzewane czy może to jakaś "bieda edyszyn" i grzeje tylko od strony kierowcy? Jeśli to ważne jest to wersja columbia. Edytowane 19 Marca 2022 przez Kamil82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszczekaj85 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) W moim przypadku wycieraczka nie działała bo trzpień w silniczku był zatarty/zapieczony. Wybiłem go z obudowy przeszlifowałem papierem 180 nasmarowałem złożyłem do kupy i hula. Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez tomaszczekaj85 Poprawka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil82 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 7 minut temu, tomaszczekaj85 napisał: W moim przypadku wycieraczka nie działała bo trzpień w silniczku był zatarty/zapieczony. Wybiłem go z obudowy przeszlifowałem papierem 180 nasmarowałem złożyłem do kupy i hula. Witam, miło że odpowiedziałeś bo już zacząłem tracić nadzieję Co do tematu to tak jak pisałem, wycieraczka nie działała a któregoś razu ot tak włączyła się sama, więc to pewnie nie problem "mechaniki" silnika wycieraczki. Z tego co wyczytałem na necie to wiązka, pytanie która bo z klapy do "budy idą dwie, po prawej i lewej, ta z lewej, patrząc od tyłu, ma poza otuliną puszczony kabelek do masy. Pytanie, tak powinno być? Może ktoś tam już grzebał i tak sobie podłączył i w tej masie problem? Jeśli też masz takiego potwora to podziel się proszę informacją jak to wygląda u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 12 minut temu, Kamil82 napisał: Witam, miło że odpowiedziałeś bo już zacząłem tracić nadzieję Co do tematu to tak jak pisałem, wycieraczka nie działała a któregoś razu ot tak włączyła się sama, więc to pewnie nie problem "mechaniki" silnika wycieraczki. Z tego co wyczytałem na necie to wiązka, pytanie która bo z klapy do "budy idą dwie, po prawej i lewej, ta z lewej, patrząc od tyłu, ma poza otuliną puszczony kabelek do masy. Pytanie, tak powinno być? Może ktoś tam już grzebał i tak sobie podłączył i w tej masie problem? Jeśli też masz takiego potwora to podziel się proszę informacją jak to wygląda u Ciebie. Wszystkie kable mają być w otulinie. Wiązka z lewej strony ma przewody od wycieczki. Po prawej stronie jest spryskiwacz i przewód od grzania szyby. No chyba że w angliku jest inaczej. U mnie nie działał trzeci stop i okazało się że kabelek jest przełamany. Tam szukaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil82 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Szyba nie grzeje, wycieraczka nie działa, spryskiwacz psika jak głupi, no i ten extra kabelek z lewej strony. Dziękuję, naświetliłeś mi temat, zacznę od lewej strony. Pozdrawiam! ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszczekaj85 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 opis wiazki - kolorow kabelkow do tylniej wycieraczki w zalaczeniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Często łamią się kable w wiązce po lewej stronie, bo ta wiązka pracuje przy każdorazowym otwieraniu bagażnika. Jednak kable można spróbować przedzwonić miernikiem pomiędzy kostkami złączy. Jedno złącze jest w tylnej klapie jak się zdejmie tapicerkę. Drugą kostkę złączy można znaleźć pod tapicerką lewego tylnego słupka, na wysokości tylnej lampy. W tym miejscu o ile pamiętam są co najmniej dwie kostki (a może i więcej). Jedna właśnie jest od tylnej klapy a druga od tylnej lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 W moim przypadku było widoczne złamanie przewodu. Izolacja twardnieje z czasem i potem takie kwiatki. Inna sprawa, przewody w Nissanach są mega cienkie i z gownolitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil82 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Dziękuję za pomoc, problem był w wiązce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chelek Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 W dniu 25.06.2022 o 13:16, Kamil82 napisał: Dziękuję za pomoc, problem był w wiązce. A możesz powiedzieć jaki kolor kabelka był do wycieraczki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi