cezzar1 Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Mam takie pytanie, jak działa u Was klimatyzacja w trybie AUTO? Bo u mnie gdy włączę ten tryb, to wentylator zawsze się ustawia na 2 kreski. Nie ważne czy w aucie ciepło czy zimno, zawsze 2 kreski. Nie wiem, czy tak jest zawsze czy nie, bo autem jeździ żona, a ona zawsze ma to rozregulowane i klima pracuje na ustawieniach manualnych. U mnie w renault jest zupełnie inaczej, siła nawiewu wentylatora jest zmienna w zależności od potrzeb. Wydaje mi się, że w QQ działa to nieprawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 50 minut temu, cezzar1 napisał: jak działa u Was klimatyzacja w trybie AUTO? Bo u mnie gdy włączę ten tryb, to wentylator zawsze się ustawia na 2 kreski. Nie ważne czy w aucie ciepło czy zimno, zawsze 2 kreski. W Pulsarze jest identycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość manual Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 U mnie jest tak że jeśli auto postoi trochę w słońcu to po włączeniu klimy w trybie auto nadmuch działa na 4-5 kresek a po jakimś czasie dostosowuje się do warunków w aucie i stopniowo spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chesteros Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Tryb auto dostosowuje się do temperatury wewnątrz kabiny. Jeśli jest duża różnica pomiędzy tą temp., a temp. zadaną to wentylator dmucha mocniej, aż osiągnie temp. zadaną, wtedy zmniejsza nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Mówisz jak powinno być w teorii. A w rzeczywistości jest tak u Ciebie? Ja mogę sobie regulować temperaturą do woli, nawiew zawsze 2 kreski. Nie pamiętam już, jak się zachowuje w ustawieniach low i high. Muszę sprawdzić. Gdzie znajduje się czujnik temperatury wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 3 godziny temu, cezzar1 napisał: Ja mogę sobie regulować temperaturą do woli, nawiew zawsze 2 kreski. To u mnie tak nie jest. Przy nagrzanym wnętrzu i ustawieniu klimy na Auto, jeżeli zostawiam zadaną temperaturę na 22 st. to nadmuch = 2 kreski. Natomiast jeżeli obniżę żądaną temperaturę np na 20 st, to od razu ilość kresek wzrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 U mnie też jest tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 U mnie w trybie auto start wentylator na 2 kreski temp zadana 17*C, temp zew. 20 * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 To przy takiej różnicy temperatur to za wiele nie ma roboty klima więc na 2ce spokojnie sobie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Dziś niespodzianka, klima działa prawidłowo. Przy zwiększaniu temperatury zadanej obroty wentylatora rosną, przy zmniejszaniu maleją. W hi oraz lo idą na maxa. Dodatkowo na low włącza się obieg wewnętrzny. Nie wiem o co chodzi, skąd to nagłe naprawienie się. Było dość ciepło na dworze, ale co to ma za znaczenie. Temperatura wnętrza jest brana pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares97 Opublikowano 20 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 To i ja się wtrącę bo sam wczoraj rzuciłem okiem jak to działa u mnie: Temperatura na zewnątrz według kompa 24 stopnie, ustawiam auto na około 22 stopnie lub więcej - dwie kreski mocy, zmieniam na około 20 stopni temperaturę - 3 kreski, ustawiam 17,5 i 4 kreski. Nie wiem po jakim czasie moc nawiewu przy 17,5 spadłaby do 2 kresek, ale w aucie zrobiło się tak zimno że nie miałem ochoty testować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 21 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Witam, W dniu 19.05.2022 o 07:35, cezzar1 napisał: Gdzie znajduje się czujnik temperatury wnętrza? Przy prawym kolanie kierowcy jest taka mała krateczka w plastiku. Tam jest czujnik. Trzeba zdjąć plastik pod kolumną kierownicy i sprawdzić czy ten czujnik jest podłączony i czy dochodzi do niego karbowana rurka z wnętrza kabiny. Jeśli na dworze jest zimno, to dopóki płyn chłodniczy się nie rozgrzeje, wentylator pracuje na minimum (jedna kreska). W miarę rozgrzewania płynu obroty wzrastają. W dniu 18.05.2022 o 08:39, cezzar1 napisał: zawsze ma to rozregulowane i klima pracuje na ustawieniach manualnych To po co w ogóle klimatronik... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi