Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

hałas spod maski niezależny od obrotów silnika

dyda6joe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nissan pathfinder 2006 2,5td

Witam serdecznie.

Tak jak w tytule pojawił się hałas, którego nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować?zdiagnozować. mniej więcej lewa strona przód, z silnika. wymienię objawy:

- pojawił się na postoju, trwał 5sek i ucichło

- teraz pojawia się częściej i trwa dłużej o zmiennej głośności

- to jakby szum, jakby pociąg przejeżdżał w oddali słuchając w kabinie

- najdziwniejsze dla mnie jest jednak to, że nie jest ani trochę połączony z obrotami, albo prędkością

tak samo szumi na postoju jak i podczas gwałtownego przyspieszania

- nie dymi, a tylko mała chmurka podczas przyspieszania. moc w porządku, nie gaśnie, obroty w normie, olej świeży i nie ubywa.

- w ogóle autko klasa, ale ten dźwięk nie wróży niczego dobrego tym bardziej przed długą podróżą i moim budżecie. może ktoś spotkał się z podobnym zestawem objawów. Proszę o radę i pozdrawiam

dzięki za odpowiedź. moje pytanie jest ala wróżenie, bo hałas daje wszystko. dlatego drogą eliminacji liczę, że dojdziemy

co do rozrządu to nie ob8stawiałbym, bo łańcuch daje inne dźwiięki, po drugie to nie jest tak że nasila się np z obrotami. to jest stały głośny, wyrźny szum, który się słysz, że jest, albo go nie ma. to jest głośne w ch*j. nie trzeba nasłuchiwać.

mam nowe spostrzeżenia. przypomniałem sobie, że zbiegło się to z wyłączeniem klimy. zatem teraz odpaliłem, szum jest, włączyłem klimę, szum po chwili zniknął. pasek też zaskrzypiał kiedy dostał obciążenie. myślę, że to dobre wieści, bo odsunąłem się od silnika trochę a wszedłem na "dodatki". I teraz się okaże czy to sprężarka klimy się zaciera, czy inny sprzęt na pasku, który daje dźwięk przy zmiennym obciążeniu. o ile nic na konsoli nie świeci to jednak klima chłodzi słabo. czasem mam wrażenie, że na dworze chłodniej niż na klimie

Łożysko spreżarki skoro masz takie dzwieki przy włączniu jej. Ewentualnie napinacz paska osprzętu.

Cześć 

U mnie padło łożysko alternatora i dawało taki objaw. Jak włączałem klimę to miał większe obciążenie i jechał pociąg. ?. Po wymianie ucichło.

Pozdr

Ml 

38 minut temu, Mleczko napisał:

Cześć 

U mnie padło łożysko alternatora i dawało taki objaw. Jak włączałem klimę to miał większe obciążenie i jechał pociąg. ?. Po wymianie ucichło.

Pozdr

Ml 

O to to. To biorę pod uwagę. Niby tylko jak włączę klimę,a jednak może być inna rolka trafiona. Jedyne co bardziej przemawia za klima to że objawy pojawiły się po jej używaniu 2h i wyłączeniu. No nic spróbuję i napiszę. Trochę to potrwa, bo na codzien jeżdżę firmowym, więc mnie nie ciśnie temat. Zdjęcie paska da odpowiedź. Pojeździłem trochę dzisiaj i wyraźnie już słychać że to łożysko. Któreś 

W związku ze średnim dostępem do sprzęgła do sprężarki klimy decyzja zapadła żeby zmienić całość. Po wymianie cisza i dopiero teraz czuję moc klimy. Widocznie zanim pojawiły się dźwięki to nie wszystko było w porządku. Kompresor 240£, robota 300£. Boli

Edytowane przez dyda6joe
Błąd