yaris80 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Witam Jeśli jest ktoś użytkownikiem Juke II z lat 2019-2022 to mam pytanie jak to jest z tym silnikiem. Czy jest tak tragicznie, że samochód nie daje rady np. w górach Obejrzałem chyba duża większość filmów na Youtube i opinie są mieszane Jedni mówią że nie daje rady a inni że jest żwawy i jakoś sobie radzi. Wiadomo że samochód do miasta w 80% a reszta 20% to wyjazdy poza miasto czyli np w góry. Jak jest naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajnik12 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Podejdź do salonu i się przejedź, sam sobie wyrobisz opinię. Podejdź też do konkurentów i porównaj - ja tak wybrałem juka 2 lata temu i nie żałuję. Nie wiem co to musiałaby być za góry, żeby juke nie dał rady (po górach również ludzie jeżdżą autami 60, 70, czy 80 konnymi i jakoś dają radę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaris80 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Wątpię aby jazda próbna dała mi odpowiedź. Dlatego pytam osoby mające kontakt z tym samochodem na codzień i w różnych warunkach. Zgadza się jeżdżą ale Juke II ma dużą "bude" w porownaniu do tych co mają silniki 60,70, 80 konne. Podobno micra bodaj 74konna jest słaba w porównaniu już do 90 konnej. Oczywiście opieram się na opiniach z filmów youtube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Ja z siedzenia próbnego w salonie mogę powiedzieć, że w tym aucie jest kiepska widoczność. Miałem problem z ustawieniem lusterka i fotela tak by widzieć tylną szybę w całości i to co przez nią widać. Co do silnika z jazdy próbnej dla mnie to słabe się wydaje, mimo, że w porównaniu np. z takim pulsarem ma więcej kucy i większy moment. W środku wydaje się, że jest przestrzeń, ale po czasie stwierdzam że ten samochód nie ma za bardzo więcej miejsca nawet w porównaniu z clio. No i silnik. Wg tego co czytam ma oznaczonko hr10ddt, czyli wtrysk bezpośredni. 3 cylindy i masa raptem 60 kg mniej niż pulsar, który jest niższy. Czyli mamy niedużą różnicę mas, aerodynamika nie wierzę, że lepsza, bardziej wyżyłowany silnik. Wtrysk bezpośredni. Ciekaw jestem czy z tym silnikiem nie będzie tego samego co czytamy o 1,2, któremu jak dano bezpośredni wtrysk to mamy co mamy o czym czytamy m.in. tu na forum. Ja co prawda nie jestem tak uprzedzony do bezpośredniego wtrysku, bo u mnie nic się póki co nie dzieje. Ale juke'a odrzuciłem m.in. przez silnik, mając te rzeczy gdzieś z tyłu głowy. Drugi powód cena. Jednak miałem ograniczenie w budżecie na jakieś 15 tys. zł. 3 co przeważyło, żona jednak stwierdziła, że jej się nie podoba, choć wygląda lepiej niż f15. Wiem, że to nie jest opinia użytkownika, ale wydaje mi się że warto to wziąć pod uwagę. Choć przyznaję, że ten samochód odpadł również przez to, że był brany pod uwagę jakby z micrą i clio nie wyszło, i do miasta, a nie po górach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaris80 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 I co zostało wybrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 To co było najtańsze - clio i żonie się najbardziej podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaris80 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Też myślałem o Micrze ten 117konny wydawał się być interesujący. Ale już tylko są 92konne i ta cena rośnie co miesiąc o tysiąca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czajnik12 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 (edytowane) 14 godzin temu, yaris80 napisał: Wątpię aby jazda próbna dała mi odpowiedź. Dlatego pytam osoby mające kontakt z tym samochodem na codzień i w różnych warunkach. Zgadza się jeżdżą ale Juke II ma dużą "bude" w porownaniu do tych co mają silniki 60,70, 80 konne. Podobno micra bodaj 74konna jest słaba w porównaniu już do 90 konnej. Oczywiście opieram się na opiniach z filmów youtube. No mnie jazdy próbne dały odpowiedź, tym bardziej kiedy się je odbędzie w jakimś pagórkowatym mieście jakim jest Wałbrzych i dlatego go wybrałem. Nie wiem co chcesz usłyszeć - dzisiaj przejechałem całą s3 nad morze - 2 osoby dorosłe, pies i bagażnik na ful. Mam ten pierwszy 117 KM z ręczną skrzynią. Większość trasy to zapięty tempomat na 120 i ani razu nie zauważyłem, żeby miał jakąś zadyszkę. Czasami musiałem przyspieszyć np. do 140 żeby minąć tych co jadą np. 119 ? i żeby nie spowalniać tych co jadą szybciej ode mnie i również nie stanowiło to żadnego problemu nawet jak było pod górkę. Oczywiście nie jest to rakieta i nie ciągnie tak jak 200 konne auta, ale moje stare auta lanos 86 KM i grand scenic 106 KM nie mają żadnego startu do juka, a jeździłem nimi swojego czasu na urlopy w polskie góry. Co do awaryjności się nie wypowiem - na razie przejechałem 19 tys przez 2 lata, więc jeszcze trochę mało. Edytowane 26 Czerwca 2022 przez czajnik12 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaris80 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Chcę usłyszeć prawdę jak jest i dzięki że piszesz o swoich odczuciach z użytkowania Juke II Ciekawe czy ten obecny 114KM rożni się jakoś od tego 117KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaris80 Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Obecnie jeżdżę Micrą k12 80KM i mi wystarcza. Ale wszyscy(większość) strasznie krytykują 3 cylindrowe silniki. A jak wiadomo micra jest mała i ma 4 cylindry a tu Juke jest dużo wiekszy i ma 3 cylindry. I to jest właśnie ta zagwostka. Czy to ma sens. Już słyszałem dwie opinie że jazda po górkach jest uciążliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi