lutek1337 Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Witam wszystkich. Chciałbym się zapytać o Wasze doświadczenia z chiptuning jednostki diesla 1.6 dCi manualna skrzynia. Syn kolegi z pracy jest mechanikiem i może wgrać upgrade, ale bez sprawdzania na hamowni. Nie znam za wieku miechanikow, a mam złe doświadczenie z silnika jak mi pasek rozrządu pękł. Mam obawy ze auto także padnie. Ma ktoś jakieś doświadczenia ? Czy „standardowy program” to dobre rozwiązanie?Dzięki i miłych wakacji!! Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk_slawek Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Jeśli będzie możliwy powrót do ustawień standardowych, to ja bym spróbował upgrade, pojeździł trochę i poobserwował zalety i wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczek Opublikowano 6 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2022 Rok temu zrobiłem chiptuning i żałuję że tak późno się zdecydowałem. Auto ma teraz 155 KM i jeździ super. Spalanie minimalnie niższe niż przed zmianą (ok 0,2 l/100 km). Na pewno nie zdecydowałbym się na tzw. gotowca, a już w szczególności bez hamowni. Nie będziesz wiedział, czy i kiedy masz overboost, jak wygląda krzywa mocy oraz momentu. Poza tym hamowanie daje pewien pogląd na kondycję konkretnego silnika (czy np. trzyma fabryczne parametry) i czy nie trzeba zacząć od naprawy lub wymiany istotnych elementów, np. przepływomierza. Oczywiście wybór metody podniesienia mocy jest suwerenną decyzją każdego z nas. Ja się dzielę wyłącznie własnymi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek1337 Opublikowano 10 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 Każde doświadczenie i wypowiedz jest wartościowa. Tym bardziej ze pierwszy raz mam diesla i robiłem tuningu wcześniej w żadnym aucie. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares97 Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Też stoję przed podobnym dylematem, niby każdy poleca na forach itd., ale szczerze mówiąc z grona osób które znam i które robiły to raczej średnie opinie mam, chociaż mogą to być wyjątki potwierdzające regułę ? Dla przykładu brat kupił Alfę 159 z 1.9 120 HP po chipie na 160 koni bodajże. Sprzęgło już podczas zakupu dawało znać że coś jest nie halo, w efekcie włożone prawie 4k na komplet dwumasy, nie przejeździł nawet 15kkm i znowu objawy zużycia - inny mechanik powiedział że może to być objawa zbyt słabego sprzęgła jak na moc, chociaż i tak d*py to nie urywało Też stoję przed dylematem, ale chyba odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi