Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ J10 2013 silnik HR16DE z instalacją LPG - czy warto przeprowadzić regulacje luzów zaworowych

xfr82
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

posiadam Nissana Qashqai z 2013, 1,6 benzyna (jestem 3 właścicielem). Przy 175tys. km zainstalowałem LPG. Obecnie (182tys.) zauważyłem, że przez ostatnie ok 5tys silnik zjadł dużo oleju (z poziomu pośrodku pola na bagnecie, do poziomu MIN).

Zacząłem więc czytać w internecie o tym silniku. Między innymi znalazłem info że luz zaworowy należy regulować co 90tys przebiegu. Poprzedni właściciel nie regulował, pierwszy właściciel w Danii, raczej też nie regulował - wychodzi na to że nie był jeszcze regulowany ani razu, a powinien być regulowany już 2 razy.

Autoryzowany serwis Nissana w Olsztynie za regulację luzów zaworowych zaśpiewał ok 3500 - 4000zł - wiedziałem że to droga zabawa, ale nie wiedziałem że aż tak droga!

Moje pytanie:
Czy w ogóle warto przejmować się tą regulacja luzów czy odpuścić sobie i podejść do tego w ten sposób: "jak się zepsuje głowica, zawory to trudno, wymienię na silnik z małym przebiegiem też za ok 4000zł" ?

Czy zużycie oleju które opisuje jest rzeczywiście niepokojąco wysokie?

A może znacie w okolicy Olsztyna sprawdzony i polecany warsztat, który wyreguluje luzy znacznie taniej niż za 3500zł?

Z góry dzięki za pomoc!

2 godziny temu, xfr82 napisał:

przez ostatnie ok 5tys silnik zjadł dużo oleju (z poziomu pośrodku pola na bagnecie, do poziomu MIN).

To jest ok. 0,5l więc niedużo.

2 tygodnie temu to zrobiłem.Jestem bardzo zadowolony.Silnik bardzo ładnie chodzi.Mam to szczęscie ,że mam dobrego mechanika .Koszt robocizny 1000 PLN/wymiana świec .regulacja zaworów.sprawdzenie łąńcucha rozrządu,wymiana paska klinowego,czyszczenie i adaptacja przepustnicy/