xfr82 Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Dzień dobry, posiadam Nissana Qashqai z 2013, 1,6 benzyna (jestem 3 właścicielem). Przy 175tys. km zainstalowałem LPG. Obecnie (182tys.) zauważyłem, że przez ostatnie ok 5tys silnik zjadł dużo oleju (z poziomu pośrodku pola na bagnecie, do poziomu MIN). Zacząłem więc czytać w internecie o tym silniku. Między innymi znalazłem info że luz zaworowy należy regulować co 90tys przebiegu. Poprzedni właściciel nie regulował, pierwszy właściciel w Danii, raczej też nie regulował - wychodzi na to że nie był jeszcze regulowany ani razu, a powinien być regulowany już 2 razy. Autoryzowany serwis Nissana w Olsztynie za regulację luzów zaworowych zaśpiewał ok 3500 - 4000zł - wiedziałem że to droga zabawa, ale nie wiedziałem że aż tak droga! Moje pytanie: Czy w ogóle warto przejmować się tą regulacja luzów czy odpuścić sobie i podejść do tego w ten sposób: "jak się zepsuje głowica, zawory to trudno, wymienię na silnik z małym przebiegiem też za ok 4000zł" ? Czy zużycie oleju które opisuje jest rzeczywiście niepokojąco wysokie? A może znacie w okolicy Olsztyna sprawdzony i polecany warsztat, który wyreguluje luzy znacznie taniej niż za 3500zł? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 2 godziny temu, xfr82 napisał: przez ostatnie ok 5tys silnik zjadł dużo oleju (z poziomu pośrodku pola na bagnecie, do poziomu MIN). To jest ok. 0,5l więc niedużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HOROWITZ Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 2 tygodnie temu to zrobiłem.Jestem bardzo zadowolony.Silnik bardzo ładnie chodzi.Mam to szczęscie ,że mam dobrego mechanika .Koszt robocizny 1000 PLN/wymiana świec .regulacja zaworów.sprawdzenie łąńcucha rozrządu,wymiana paska klinowego,czyszczenie i adaptacja przepustnicy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi