Inos Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Witam Mam Qashqai j10 z 2008 roku 2.0 benzyna z gazem. Wymieniłem zbiornik wyrównawczy ponieważ straty się rozszczelnił. Nalałem płynu do max i odpaliłem silnik. Gdy rozgrzał się do ok 88 stopni to aż się przelewał płyn ze zbiornika. Wyciągnąłem szczykawką trochę płynu i rozgrzewałem silnik i odpowietrzalem (ściskając węża bo nie wiem gdzie znajduje się odpowietrznik). Przy temperaturze ok 90-98 stopni w zbiorniku poziom jest prawie pod wężykiem odpływowym a gdy spadnie poniżej tej temp. to jest max (83-87). Na zimnym jest minimum lub poniżej minimum. Co jest nie tak? Czy on się podczas jazdy wyrówna i odpowietrzyć do końca? W załączniku przesyłam foto przy 88 stopniach. Z góry dziękuję za podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan61 Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Cytuje: Czy płyn chłodniczy zwiększa swoją objętość? Płyn chłodniczy zwiększa swoją objętość wraz ze wzrostem temperatury, w związku z tym wzrasta ciśnienie w układzie. Dzięki zwiększaniu lub zmniejszaniu objętości płynu chłodniczego w zależności od temperatury zapewniony jest jego przepływ po wyłączeniu silnika (pompa nie pracuje). Czy płyn chłodniczy podnosi się i opada? Przy rozgrzanym silniku poziom płynu chłodzącego podnosi się, po ostygnięciu opada. Przy zimnym silniku powinien nieco przekraczać znacznik „MIN" (zimny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inos Opublikowano 22 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 (edytowane) Dzięki za podpowiedź po ostygnięciu było 5 cm poniżej minimum jak nie mniej. Dolalem trochę i rozgrzałem ponownie silnik przy 91 stopniach to co na zdjęciu - bałem się rozgrzać do 98 stopni Wiem że się podnosi po rozgrzaniu ale tyle? Edytowane 22 Października 2022 przez Inos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Jest powietrze w układzie, które rozszerza się bardziej niż płyn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inos Opublikowano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Hej cezzar trafna diagnoza dzisiaj po pracy ściągnąłem trochę płynu szczykawką i zrobiłem najpierw ponownie test co2 na uszczelkę i płyn nie zmienił koloru. Mając więcej miejsca w zbiorniczku rozgrzałem go na full do 98 stopni i naciskałem węża idącego do chłodnicy, tak kilka obrotów i płyn zmalał do poziomu max ? przy temperaturze ok 97 stopni jest nieco wyżej niż max gdzie zanim zacząłem naciskać węża było z 6-7 cm wyżej więc jest postęp ? jutro rano sprawdzę stan na zimnym i zobaczę ile go ubyło przy ściąganiu bo ściągałem na ciepłym silniku do poziomu min. Nagrałem filmik gdzie widać przy 91 stopniach bombel powietrza ta wylocie z pojemniczka więc jeszcze trochę pewnie powietrza zostało. Nie wiem czy termostat jest walnięty bo po jeździe ok 20 minut jak wcześniej trzymało przez jakiś czas 85 stopni to spadło do 81 i urosło do 85 i znów spadło. Po rozgrzaniu silnika do włączenia wentylatora temperatura spadała do 91 stopni nie mniej. Pojadę w piątek do mechanika to mi zerknie ale płyn też do wymiany bo jakieś drobinki pływają w zbiorniczku więc trzeba będzie go przepłukać. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc bo stres był duży a teraz jestem spokojniejszy ? Ps. Dwa pierwsze zdjęcia przed odpowietrzeniem a trzecie po odpowietrzeniu kilku krotnym oba przy tem 91-95 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inos Opublikowano 12 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 Temat do zamknięcia. To jednak nie powietrze w układzie a gaz się dostawał do płynu. Wymieniony reduktor i wszystko wróciło do normy. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Ps. Teraz inna usterka - szarpie na wolnych obrotach na benzynie i gazie. W czwartek jedzie auto do mechanika i oby to były świece ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi