Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

micra k12 - uszczelnienie pokrywy zaworów

gradu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
mam Micrę K12 1.2 65km, w której chcę zmienić uszczelnienie pokrywy zaworów (chodzi mi o to największe, zewnętrzne uszczelnienie a nie  uszczelnienie gniazd świec). Celowo używam określenia "uszczelnienie" bo nie wiem czy jest tu przewidziana gumowa uszczelka czy silikon uszczelniający.  Na trop naprowadził mnie jeden z forumowiczów, który napisał że starsze micry miały uszczelkę pokrywy a nowsze były klejone silikonem (podobno uszczelki gumowe nie pasują do tych wersji). Moja Micra jest z pazdziernika 2005r. a zmiany konstrukcyjne dla tej wersji nastąpiły chyba we wrześniu 2005r. Większość schematów obecnych na forum wygląda mniej więcej tak  jak na zdeciu nr 1. Ja natomiast wyszukując części po vin-ie znalazłem schemat jak na zdjęciu nr2. Czy ktoś może zabrać głos jak to wygląda w realu? Mam obawy, że albo mechanik chce mnie naciągnąć albo jeśli będzie próbował dać uszczelkę w miejscu do tego nieprzewidzianym to nie przyniesie to oczekiwanego efektu. Na co zwrócić szczególną uwagę gdybym chciał sam to uszczelnienie wymienić? (Uszczelkę gumową już kiedyś wymieniałem ale w innej furce)

1.jpg

2.gif

Hej, przepraszam za poślizg w odpowiedzi. Na zdjęciu masz po Vinie jak wyglada pokrywa od czapki.

k12 1.PNG

Dzięki za info. Czyli wniosek taki że części do micry z tego rocznika trzeba zdecydowanie szukać po vinie ? a nie po samej dacie produkcji...

Podpowie ktoś jak z tematem postąpić?

Ciężko usunąć stary silikon? (chyba że to klej albo jakaś inna masa)

Rozpada się to przy oczyszczaniu glowicy tak że może do niej wpaść?

Może ma ktoś zdjęcie albo filmik ? Mało tego w sieci, wszystko co widziałem dotyczy uszczelek gotowych