Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Automatyczna skrzynia CVT

sepa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry, Mam pytanie muszę wymienić olej w skrzyni automatycznej i potrzebuję opinii innych użytkowników czy wymieniać na olej Nissana NS-3 czy na przykład Mitasu MJ-313? A może polecacie jakiś inny olej? Czekam na opinie.

• 2 lata później...

Czy ktoś z kolegów orientuje się może ile kosztuje wymiana oleju w naszej skrzyni CVT w ASO?
Albo może ktoś zmieniał samemu olej i jest w stanie podać ceny "potrzebnych gratów" ?
Może ktoś też wie jaki mamy dokładny model skrzyni (nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji) ?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, Celnik napisał:

Czy ktoś z kolegów orientuje się może ile kosztuje wymiana oleju w naszej skrzyni CVT w ASO?
Albo może ktoś zmieniał samemu olej i jest w stanie podać ceny "potrzebnych gratów" ?
Może ktoś też wie jaki mamy dokładny model skrzyni (nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji) ?

Co do wymiany samemu jeśli nie masz odpowiednieko kompa diagnostycznego to nie wykonasz jej prawidłowo.  A twoja przekładnia to RE0F11A. 

Dziękuję bardzo za podanie modelu.

Co do wymiany samemu jeśli nie masz odpowiednieko kompa diagnostycznego to nie wykonasz jej prawidłowo.  A twoja przekładnia to RE0F11A. 
Czy masz na myśli ten wąski zakres temperatury oleju podczas sprawdzania poziomu?

3 minuty temu, Celnik napisał:

Dziękuję bardzo za podanie modelu.

Czy masz na myśli ten wąski zakres temperatury oleju podczas sprawdzania poziomu?

Tak i również skasowanie daty wymiany płynu w sterowniku.

O to chyba tylko CONSULTem ? Żeby później niby wiedział że już zużyty i mówił żeby wymienić albo nie...

Dziękuję bardzo za informację.

Czy ktoś wie ile tak naprawdę potrzeba oleju, aby wymienić go w CVT?
W instrukcji jest napisane że wchodzi 7,45 L, w manualu serwisowym że ok 6,9 L.
W procedurze piszą żeby spuścić całą zawartość miski, dolać ok 3 litrów, pozwolić wymieszać się temu w skrzyni, spuścić, znowu dolać ok 3 litrów, wymieszać, spuścić i znowu dolać ok 3 litrów. Sprawdzić i najwyżej dolać jeszcze 0,5 litra.
To wychodzi na to że trzeba mieć praktycznie 10 L (!) żeby wymienić w ten sposób olej. A wymiana następuje w zasadzie poprzez "rozrzedzenie i wypłukanie" starego oleju... ?
Ciekawe ile litrów ASO nalicza na fakturze...b43ecaa2fd0c2389c170e555640129c6.jpg3f9706033bae5e109205739cf1e618cd.jpg97b527281e107f8caf9a028ab9ce8ed1.jpg456d43447e21d08187b75fdd69c6169a.jpg

Tu masz wszystko o wymianie

Mam taką skrzynię w Rogue 2019, wymiana oleju przy przebiegu 60 tys. weszło ok 4l (bez płukania) + 2 filtry i uszczelka misy. Spuszczony olej bardzo dobrze wyglądał, na magnesach zero opiłków, nie było potrzeby płukania. Zalany olej to RAVENOL NS3, skrzynia chodzi idealnie. 

Edytowane przez arek103

Tu masz wszystko o wymianie
Mam taką skrzynię w Rogue 2019, wymiana oleju przy przebiegu 60 tys. weszło ok 4l (bez płukania) + 2 filtry i uszczelka misy. Spuszczony olej bardzo dobrze wyglądał, na magnesach zero opiłków, nie było potrzeby płukania. Zalany olej to RAVENOL NS3, skrzynia chodzi idealnie. 

Dzięki za odpowiedz.
Dużo już zrobiłeś kilometrów na tym oleju ?
Poprzednio w skrzyni był NS3 Nissana?
Filtry i uszczelka OEM czy jakieś zamienniki ?