gumbi_piast Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) Witam. Mam Primerę 1.8 Benz z 2007 . Mam problem z obrotami. W pierw obroty falowały na biegu jałowym w granicą 900 do 1200. Wyczyściłem przepustnice , posprawdzałem przewody, wymieniony został filtr powietrza oraz świece zapłonowe. Rezultat jeszcze gorszy. Obroty na luzie wzrisły do 1500, dodatkowo podczas jazdy głównie na 4 i 5 biegu jak dodam mocniej gazu czuć szarpnięcia, ale auto ma moc . Po drugie jak zmieniam biegi obroty chwilowo rosną np z 2000 do 2500. Zużycie paliwa wzrosło do 10,5 l w cyklu mieszanym. Próbowałem wykonać przyuczenie przepustnicy bez kompa, ale bez rezultatu, doszedłem do kroku gdy ma migać kontrolka czek engine ale świeci się cały czas światłem ciągłym. W czeskiej komp wykrywał problem z przeplywką ktorą wymieniłem i błąd się więcej nie pojawia. Po za tym brak błędów w programie diagnostycznym. Zastanawiam się, czy problemem może być uszkodzony zawów podciśnienia umiejscowiony na kolektorze dolotowym? Proszę do pomoc, nim auto trafi do mechanika Edytowane 14 Listopada 2022 przez gumbi_piast Uzupełnienie treści tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi