Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ręczny hamulec

deyv1992
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przy odpalonym silniku jak mam zaciągnięty ręczny to można go zwolnić automatycznie ruszając lub ręcznie wciskając pedał hamulca i pstryczek na dół. Czy jest możliwość jakoś go zwolnić na zgaszonym silniku ponieważ po wciśnięciu nożnego nie zwolni go bez odpalenia a obawiam się o mrozy żeby mi nie zacięło . Chyba że nie mam się czego obawiać?

Ja robie tak.
Wjeżdżam do garażu, gaszę silnik i teraz hamulec w dół z nożnym.

Albo 2 opcja trzymasz hamulec w dół i gasisz silnik.
Wtedy się nie zaciągnie .

Na zgaszonym silniku a tym bardziej na postoju nie wyłączysz.
( tzn w moim się nie da ).

Ps przepraszam Smakor - że odciągnąłem kolegę od lektury obowiązkowej.default_wink.png

• Like 1

24 minuty temu, Brzyk napisał:

Ps przepraszam Smakor - że odciągnąłem kolegę od lektury obowiązkowej.default_wink.png

?

• Like 1

U mnie aby zwolnić ręczny, wystarczy na włączonym zapłonie (nie silniku) nacisnąć hamulec roboczy i nacisnąć przycisk ręcznego w dół.

Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Godzinę temu, MirekCC napisał:

U mnie aby zwolnić ręczny, wystarczy na włączonym zapłonie (nie silniku) nacisnąć hamulec roboczy i nacisnąć przycisk ręcznego w dół.

Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka

U mnie jest tak samo ale w X nie zaciąga się sam na szczęście po wyłączeniu silnika. Ale jak już jest, to aby go zwolnić musi być kluczyk. Ale w QQ jak miałem nigdy mi nie zamarzł a auto parkowało na dworze cały dzień.

pewnie wpływ może mieć także kluczyk vs SS.

Ja mam SS - i najczęściej właśnie trzymam hamulec i wciskam - wyłączam silnik.

Nie chce mi się teraz sprawdzać - ale wydaje mi się że kiedyś mogłem to zrobić na zapłonie. nie pamiętam

Ale wymieniali mi ostatnio moduły hamulcowe ( błąd hamulca ręcznego ) - może coś nowego nissan wymyślił bo teraz muszę odpalić silnik - jeżeli auto stoi na parkingu.

W dniu 19.11.2022 o 09:25, deyv1992 napisał:

Witam przy odpalonym silniku jak mam zaciągnięty ręczny to można go zwolnić automatycznie ruszając lub ręcznie wciskając pedał hamulca i pstryczek na dół. Czy jest możliwość jakoś go zwolnić na zgaszonym silniku ponieważ po wciśnięciu nożnego nie zwolni go bez odpalenia a obawiam się o mrozy żeby mi nie zacięło . Chyba że nie mam się czego obawiać?

U mnie nie trzeba mieć włączonego silnika. Wystarczy przekręcić kluczyk tak, by się zapaliła stacyjka, ale silnik się nie uruchomił. Przycisk ręcznego w dół. Na ekranie pojawi się nawet komunikat żeby nacisnąć hamulec nożny. Sposobu z gaszeniem silnika i trzymaniem przycisku ręcznego w dół nie próbowałem.