Inos Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Witam Kupiłem radio z androidem i po podłączeniu okazało się że nie ma dźwięku w radiu. W aukcji na aliexpres pisało że jak masz system bose to nie kupuj tego radia - czyli go nie wspiera a ja niestety mam ten system ? Da się to jakoś obejść i podłączyć radio żeby działał dźwięk? Mam tam kabel niepodłączony AMP, na YT mówią żeby podłączyć go do prądowego po stacyjce - podłączyłem do tego kabla ale to nic nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Prawdopodobnie brak sygnału do wzmacniacza Bose. Oryginalne radio chyba z pierwszego pinu daje napięcie większe od około 6,5V na wzmacniacz. To jest sygnał, który znaczy że ma się włączyć. Głośniki idą przez niego. Nie ma napięcia wzbudzania, nie ma dzwięku. Najlepiej zobacz jaki jest kolor przewodu na głównej kostce radia na pinie pierwszym. Znajdź ten kolor na kostce idącej na Bose. Odepnij kostkę od bose i sprawdź multimetrem napięcie na przewodzie o stwierdzonym kolorze. Jeśli do kostki przychodzi więcej przewodów o tym samym kolorze to sprawdź każdy. Tam gdzie się pojawia napięcie >6,5V to jest ten przewód. Musisz zorganizować przy włączaniu radia z androidem coś co zastąpi napięcie z oryginalnego radia. O ile oczywiście u Ciebie jest takie rozwiązanie podłączenia bose. Ale raczej nissan nie miesza przy tym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inos Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Jak się nie uda mi dogadać z elektrykiem będę próbował. Przyznam się że średnio się znam na tym ale się nie poddam. Tu gość napisał że wystarczy wpiac kabel do pin 1 żeby wzbudzić system bose. Ja mam jedyny kabel z etykietą AMP który jest luzem, niektórzy mają ANT lub AMP CONT ja takiego nie mam. Próbowałem podłączyć ten kabel do czerwonego przewodu w mojej chińskiej wiązce który daje 12 V po zapłonie ale nic się nie działo. Być może powinienem ten kabel połączyć do innego przewodu ale wtedy ten kabel AMP powinien po włączeniu radia dawać napięcie większe niż 6,5v? Edytowane 4 Grudnia 2022 przez Inos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan61 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Nie wiem jak duze masz pojecie o elektronice. Zeby system Bose zadzialal musi dostac sygnal z radia (12V po jego zalaczeniu/stacyjki) na ktorys pin ( 1 )i to musisz sprawdzic/zmierzyc, jak nie masz czym, to jesli Bose jest zalaczony to powinien po jakims czasie byc cieplejszy. Edytowane 4 Grudnia 2022 przez Banan61 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Tutaj masz na przykładzie nawigacji connect 3, ale z reguły większość kostki dla każdego radioodtwarzacza nissana ma te same sygnały na danych pinach. Patrząc na kostki radia musisz wziąć tą która po bokach ma dwa większe piny. Patrząc od tyłu wtyczki bierzesz pin 1. Z rospiski widzisz, że to jest AMP on. Z tego pinu w oryginalnym radiu idzie napięcie do bose. Jak widzisz z drugiego zdjęcia na rzeczywistej kostce obok czerwonego i niebieskiego jest pusto. Ta wtyczka jest z radia bez Bose, ale w twojej powinien być przewód. Dodatkowo możluwe, że jeszcze będziesz miał przewód na pinie 10. W uzupełnieniu - Sygnał do bose z radia powinien mieć wartość powyżej 6,5V, ale może być też 12V. Zależy od modelu samochodu i radia. Z 10 (jeśli masz w kostce przewód) pinu to prawdopodobnie ekranowanie przewodów głośników pomiędzy radiem, a bose. Tak więc jedno to napięcie dla bose z radia, a drugie ekranowanie dla przewodów głośników jeśli jest. To będą problemy do rozwiązania. Ekranowanie jest najprawdopodobniej podpięte tylko od strony radia, po stronie bose raczej nie. Niestety nie znam się na tyle na elektronice i nie wiem gdzie wewnątrz radia takie ekranowanie może iść. Jeśli by szło na uziemienie z radia to można spróbować zrobić jakiś bypass z tego pinu na karoserię/ stelaż całej deski w pobliżu radia. Z tym radiem na androidzie lepiej by nie było połączenia z pinem 1 i 10. Jak masz jakąś przejściówkę na to radio to najpewniej na kostce którą spinasz z instalacją samochodu piny 10 i 1 są puste. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Tu masz przykład diagramu. Po stronie radia tak to idzie. Pinami po stronie bose się nie sugeruj, bo to z innego auta. Dlatego pisałem byś poszukał napięcia po stronie wtyczki bose. Acha, po stronie bose razem z tym napięciem wzbudzania mogą być łącznie nawet 3 piny z napięciem 12V. Ale poprzez kolor przewodu łatwiej namierzyć właściwy. Raczej będą różne kolory przewodów pod napięciem. Te dwa inne lub jeden (w zależnowci od wzmacniacza bose) to zasilanie z akumulatora. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inos Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Dzięki za pomoc, jutro sprawdzę sobie to napięcie na tym kablu AMP i innych przewidach. Popatrze na kostki, pewnie masz rację że brakuje w chińskiej kostce kabla od sygnału do bose. Już przynajmniej wiem czego szukać. Pozdrawiam Udało się zrobić dźwięk ? Bez was by się nie udało także wielki ukłon w waszą stronę i dozgonną wdzięczność ? Kabel oznaczony APM po włączeniu radia ma napięcie 12V, podłączyłem go do kabla (u mnie błękitnego) który jest na pin 1 (od strony zasilania ) i wzbudziłem wzmacniacz ? MP3 działa i radio, resztę posprawdzam w innym czasie pewnie na weekendzie dopiero. Podłączyłem oryginalne radio i sprawdziłem napięcie na kablu z pin 1 i było ok 11 V. Jedynie co zauważyłem to zniknęło mi podświetlanie przycisków bocznych w radiu, nie wiem być może gdzieś to wyłączyłem przez przypadek. Ale bajka to już mniej ważne ale sprawdzę to. Dziękuję za pomoc jeszcze raz może się komuś przyda ? Edytowane 5 Grudnia 2022 przez Inos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Nie wiem jak w j10, ale w j11 za sterownie podświetlaniem czy podświetlaniem przycisków odpowiada pin 9 na pierwszej kosce i 30 na drugiej kosce. Trzeba by dorwać schemat podłączeń oryginalnego radia i zobaczyf czy to z androidem ma odpowiedniki tych pinów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi