Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Chassis Control system fault

mlenda49
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, witam wszystkich.

Taki błąd mi się pojawia i po kilku odpaleniach samochodu gaśnie i znika :)

Zauważyłem, że często pojawia się jak samochód podskoczy na dziurach lub nierównościach.

Co byście Panie i Panowie zasugerowali, tak bez komputera, wiem że "chassis"  odpowiada za "milion" czujników ale może te podskoki na wertepach coś wskazują ?

QQ J11 1,5 dci, 2014

Edytowane przez mlenda49

• 10 miesięcy temu...

Witam mam taką samą sytuację czy znalazłeś przyczynę tego ? Będę wdzięczny za odpowiedź mam ten sam silnik i rocznik ja Ty. Załącza mi się do tego jeszcze znaczek trakcji ale po jakimś czasie wyłącza się - może to zbieg okoliczności ale załącza się jak skręcam w prawo na 1-2 biegu choć nie zawsze. 

Tak, wydaje się, że błędy te spowodowane są przez zatkaną rurkę czujnika ciśnienia spalin. W Q j11 jest to lewy górny róg silnika.

Kupujesz cienką linkę od przerzutki rowerowej i starasz się ją przetkać, ewentualnie aceton lub inny środek do rozpuszczania nagaru. Oczywiście bez przesady bo to jednak idzie w wylot i dpf itp .itd. :)

U mnie pomogło. Zazwyczaj nie pada czujnik tylko właśnie ta rurka się zatyka. Bez kosztowo możesz sprawdzić jakąś bibułką, po ściągnięciu czujnika spaliny powinny podrywać bibułkę do góry, im większy "gaz" tym bardziej.

• 8 miesięcy temu...

Komunikat chassis control system fault pojawia się od luźnego połączenia z akumulatorem lub z powodu uszkodzonego połączenia bądź zaśniedziałych klem akumulatora