cisek222 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Cześć. Chcę wyregulować luzy zaworowe w swojej Kaśce z 2007 roku j10 2.0 benzyna/LPG Z racji że trzeba szlifować podkładki (grzybki) trzeba do tego dobrego fachowca. No wiem... Najlepiej serwis. Gdzie najlepiej udać się na Podkarpaciu? Rzeszów? Salon Nissana? Jestem z Przemyśla , ale wątpię by ktoś tu to robił. Jaki teraz jest to koszt po tej plandemii i trwającej szalejącej inflacji? Robił ktoś ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Cześć, jestem z Przemyśla, jakbyś miał problem z lpg to mogę ogarnąć, w tym strojenie zewnętrzną sondą AFR. Jeśli chodzi o szklanki to miejscowi mechanicy zawożą do tej szlifierni przy wjeździe na Chrobrego naprzeciwko OTLu. Koszt około 15zł za szklankę o ile pamiętam, nie wiem jak teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cisek222 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Z Orłów dokładnie jestem ? Z gazem śmiga super. Ale już prawie 30 tysi nim zrobiłem Ktoś robi to dobrze w Przemyślu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baju123 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Witam szklanek się nie szlifuje bo zbierasz utwardzoną [ specjalnie ] hartowaną powierzchnię szklanki się wymienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 A sprawdzałeś te luzy że chcesz regulować? Jakie masz? Na gazie może śmigać dobrze ale nie jest powiedziane że mieszankę ma odpowiednią :). Nissany przechodzą w OL pod obciążeniem i pasuje ten stan ustawić zewnętrzną sondą AFR, a z tego co się orientuję nikt w okolicy tego nie robi. Co do mechanika to mam kumpla ale on jest zawalony robotą także nawet nie pytam... Osobiście sam ogarniam takie rzeczy i nie korzystam z usług mechaników... więc nie będę nikogo polecał. Popytaj w okolicy, nie jest to czarna magia. Luzy trzeba zmierzyć, rozpiąć rozrząd, wyciągnąć wałki, szklanki opisać i dać do szlifowania, ew. kupić nowe na wymiar. Roboty trochę więc tanio nie będzie. Możesz sam ogarnąć jak nie boisz się mechaniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cisek222 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Grzebie w autach od podstawówki ale czegoś takiego jeszcze nie robiłem ? staga mam nie całe 2 lata i regulacja się zbliża jeszcze w gwarancji to nie kombinuje. Robiona u Łaby na bocznej Focha. Nie mam żadnych błędów bo kompa mam i czasem dla zabawy po autach sobie podpinam. Wiem że te zawory to ok 1 tys zł. Tylko zastanawiam się czy dawać do autoryzowanego czy tu szukać, tylko wtrącić na kogoś kto to faktycznie zrobi jest ciężko ? Poza tym jak na płytkach je sprawdzić czy są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Tam nie ma płytek, to nie fiat :). Zdejmij pokrywę i sprawdź luzy szczelinomierzem, wkładasz między wałek a szklankę (krzywką do góry). Ssące 0,30 wydechowe 0,35. Jak będzie sytuacja że 0,30 nie wchodzi a 0,25 wchodzi to nie ma powodów do regulacji, tzn. jeszcze pojeździ, następna kontrola za 30kkm. Sama kontrola luzów jest tania, od 100-200zł, bo to tylko trzeba zdjąć pokrywę zaworów. Luzy sprawdzi ci każdy ogarnięty mechanik. Możesz zrobić to sam. Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez marcintju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zawory ssące: 0,26-0,34 mm. Zawory wydechowe: 0,29-0,37 mm. Pomiary na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cisek222 Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 W dniu 17.04.2023 o 08:25, cezzar1 napisał: Zawory ssące: 0,26-0,34 mm. Zawory wydechowe: 0,29-0,37 mm. Pomiary na zimno. A masz kolego może gdzieś kolejność do tego silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Kolejność czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi