Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Regulacja Luzów zaworowych Podkarpackie 2.0

cisek222
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Chcę wyregulować luzy zaworowe w swojej Kaśce z 2007 roku j10 2.0 benzyna/LPG 

Z racji że trzeba szlifować podkładki (grzybki) trzeba do tego dobrego fachowca. No wiem... Najlepiej serwis.

Gdzie najlepiej udać się na Podkarpaciu? Rzeszów? Salon Nissana?

Jestem z Przemyśla , ale wątpię by ktoś tu to robił.

Jaki teraz jest to koszt po tej plandemii i trwającej szalejącej inflacji? Robił ktoś ostatnio?

Cześć, jestem z Przemyśla, jakbyś miał problem z lpg to mogę ogarnąć, w tym strojenie zewnętrzną sondą AFR. :)

Jeśli chodzi o szklanki to miejscowi mechanicy zawożą do tej szlifierni przy wjeździe na Chrobrego naprzeciwko OTLu. Koszt około 15zł za szklankę o ile pamiętam, nie wiem jak teraz... 

Z Orłów dokładnie jestem ?

Z gazem śmiga super. Ale już prawie 30 tysi nim zrobiłem 

Ktoś robi to dobrze w Przemyślu ?

Witam szklanek się nie szlifuje bo zbierasz utwardzoną [ specjalnie ] hartowaną powierzchnię szklanki się wymienia

A sprawdzałeś te luzy że chcesz regulować? Jakie masz? Na gazie może śmigać dobrze ale nie jest powiedziane że mieszankę ma odpowiednią :). Nissany przechodzą w OL pod obciążeniem i pasuje ten stan ustawić zewnętrzną sondą AFR, a z tego co się orientuję nikt w okolicy tego nie robi.  

Co do mechanika to mam kumpla ale on jest zawalony robotą także nawet nie pytam... Osobiście sam ogarniam takie rzeczy i nie korzystam z usług mechaników... więc nie będę nikogo polecał. 

Popytaj w okolicy, nie jest to czarna magia. Luzy trzeba zmierzyć, rozpiąć rozrząd, wyciągnąć wałki, szklanki opisać i dać do szlifowania, ew. kupić nowe na wymiar. Roboty trochę więc tanio nie będzie. Możesz sam ogarnąć jak nie boisz się mechaniki...

Grzebie w autach od podstawówki ale czegoś takiego jeszcze nie robiłem ? staga mam nie całe 2 lata i regulacja się zbliża jeszcze w gwarancji to nie kombinuje. Robiona u Łaby na bocznej Focha. Nie mam żadnych błędów bo kompa mam i czasem dla zabawy po autach sobie podpinam. 

Wiem że te zawory to ok 1 tys zł. Tylko zastanawiam się czy dawać do autoryzowanego czy tu szukać, tylko wtrącić na kogoś kto to faktycznie zrobi jest ciężko ?

Poza tym jak na płytkach je sprawdzić czy są ?

Tam nie ma płytek, to nie fiat :). Zdejmij pokrywę i sprawdź luzy szczelinomierzem, wkładasz między wałek a szklankę (krzywką do góry). Ssące 0,30 wydechowe 0,35. Jak będzie sytuacja że 0,30 nie wchodzi a 0,25 wchodzi to nie ma powodów do regulacji, tzn. jeszcze pojeździ, następna kontrola za 30kkm.

Sama kontrola luzów jest tania, od 100-200zł, bo to tylko trzeba zdjąć pokrywę zaworów. Luzy sprawdzi ci każdy ogarnięty mechanik. Możesz zrobić to sam.

Edytowane przez marcintju

W dniu 17.04.2023 o 08:25, cezzar1 napisał:

Zawory ssące: 0,26-0,34 mm.

Zawory wydechowe: 0,29-0,37 mm.

Pomiary na zimno.

A masz kolego może gdzieś kolejność do tego silnika?