gurmac Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Witam. Wczoraj wymieniłem olej w silniku 1.2 dig-t Juke 2016 i okazało się, że w oleju jest bardzo wyczuwalna benzyna. Auto ma przejechane 33500 km. Mam wrażenie, że zwiększyło się spalanie. Czy ktoś miał taki problem i wie jaka jest przyczyna takiej usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salikartur Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Prawie zawsze będzie ten zapach. Powinieneś się martwić gdy stan na bagnecie będzie sie zmieniał.Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gurmac Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Poziom się utrzymuje bez zmian. A czy czarny kolor oleju po przebiegu 3,5 tys (wymiana po roku) jest normalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salikartur Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 (edytowane) W jednostkach doładowanych i dieslach czarnieje szybciej, ale też wpływają na to inne czynniki jak: Jazda wyłącznie po mieście, rzetelność wymiany oleju i jego wybór, zbyt rzadka wymiana (interwały fabryczne to pomyłka moim zdaniem) Osobiście na trasy mam inne auto więc ja wspomagam się Archoil AR6900-P i co roku płukanka przy wymianie oleju. Edytowane 30 Kwietnia 2023 przez salikartur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Temat zapachu benzyny w oleju był wałkowany w dziale Qashqai. Jeśli poziom utrzymuje się bez zmian to jeździć i obserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trex99 Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 (edytowane) Moze tak byc jak jezdzi sie male dystanse i silnik zawsze nie jest zagrzany. Jesli ktos mysli ze silnik ma zagrzany bo temp wody pokazuje juz 90 stopni to czesto olej jest jeszcze tylko cieply i ma kolo 60 stopni . Edytowane 1 Maja 2023 przez Trex99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi