HUB Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Witam Po wyłączeniu mojego T31 na 15 minut pojazdu nie mogłem uruchomić , rozrusznik się zupełnie nie odzywa ,akumulator jest w pełni naładowany wszystko działa oprócz rozrusznika . Lekkie pociągnięcie silnik odpalił . Czy ktoś miał podobny problem i co było przyczyną i od czego zacząć sprawdzanie . Z góry serdecznie dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zacznij od sprawdzenia przewodów prądowych, czyli jakości połączenia przy klemach akumulatora i przy samym rozruszniku. W moim T30 kiedyś odkręciła się nakrętka od kabla przy rozruszniku i miałem z rozruchem problemy szczególnie zimą. Kabel był luźny i musiałem długo kręcić nim zapalił. Pierwotnie myślałem że to była wina akumulatora, ale po porządnym dokręceniu przewodów wszelkie problemy zniknęły. Kolejne diagnozy są już raczej związane z samym rozrusznikiem, który raczej należy wyjąc i sprawdzić na stole. Zużyte szczotki, uszkodzony szczotkotrzymacz lub zepsuty bendiks możesz spróbować ogarnąć sam. Problemy z uzwojeniem stojana lub komutatora (zwarcia, przepalenia, itp) wiążą się już raczej z wizytą w wyspecjalizowanym warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi