wawrzek6 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Mam pytanie odnośnie regulacji zaworów : Czy ktoś wykonał regulację zaworów za pomocą szlifowania szklanek popychaczy? Czy to jest dobry sposób na oszczędną regulację - bez kupowania nowych szklanek popychaczy. Pytam ponieważ, mam informację że szklanki są utwardzane powierzchownie i szlifując usuniemy warstwę utwardzoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromir32 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Ja szlifowałem w swoim 2.0 benzyna. Za szlifowanie 15 szklanek zapłaciłem ok. 350 zł. Szlifowałem w zakładzie gdzie mają obrabiarki CNC. Na stronie OLX jest firma która się ogłasza na szlifowanie szklanek. W serwisie Nissana za komplet szklanek wycenili ok 5 500 zł. Sam wyjmowałem szklanki i oddałem do szlifowania. Przy okazji wymieniłem rozrząd (nowy napinacz miał zmianę konstrukcyjną bo posiadał tzw. "zapadkę"- w starym była tylko sprężyna, i łańcuch napinał się po osiągnięciu ciśnienia oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawrzek6 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Dziękuję za odpowiedź. Czy szklanki były szlifowane z zewnętrznej strony, czy od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromir32 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Od środka. Po regulacji silnik odzyskał dynamikę i moc. Na czwartym cylindrze prawie nie było luzu na zaworach. Na 16 zaworów tylko jeden nie wymagał szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawrzek6 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Ile ma silnik przejechane po remoncie. Czy wykonawca gwarantował że nie będzie problemów po szlifie? Też mam zamiar wymienić rozrząd i koło zmiennych faz rozrządu - czy jest jakiś sprawdzony, polecany producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawrzek6 Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Dziękuję Jaromir32. Nie zamykam tematu ponieważ każda odpowiedź (podpowiedź) przybliży temat nie tylko mnie. Jak się okazuje są naprawy które drenują kieszeń a można to zrobić samemu dobrze i sporo zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi