Czarny1975 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Jakiś czas temu moja N16 zaczęła nierówno pracować - strasznie szarpało przy dodawaniu gazu w zakresie 1500-2500 obr. Jako że nie jestem moto guru za namową nieco bardziej ogarniętych znajomych wymieniłem świece. problem na jakiś czas ustąpił. Niestety, może kupiłem nie najlepsze świece - ot, wyszukiwanie tanich do danego modelu - u mnie są to Hella Energy Pro YM8RCP-11U. Po około miesiącu od wymiany świec zaczęły się problemy z odpalaniem -najpierw na zimno - dramat, kręcenie przez kilka sekund, odpala za 2,3, ..., x razem, w zależności od kaprysu, na ciepło bez problemów. Potem problemy niezależnie od ciepło/ zimno - za każdym razem walka. Najskuteczniejsze kręcenie rozrusznikiem min 10 sekund, gdy słyszę, że próbuje odpalić lekko dodaję gazu, silnik ledwo kręci, obroty ledwo wspinają się na normalne 750. W czasie jazdy niemal ok, z czasem powróciły problemy z szarpaniem. Wyciągnąłem dzisiaj świece - jak na miesiąc używania są moim zdaniem zdecydowanie zbyt mocno okopcone. Filtr powietrza wymieniany regularnie, lecz muszę przyznać, że nie ruszałem filtru paliwa. Auto zagazowane, przeglądy gazowe regularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 zazwyczaj wymiana rozrządu pomagała, w tych silnikach wyciąga się łańcuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny1975 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Nieco poszperałem/ pytałem i zacznę od prostszych/ tańszych przyczyn, wymiana rozrządu jest raczej czynnością dosyć skomplikowaną i drogą, zwłaszcza, jeśli nie będzie przyczyną... Mam zamiar najpierw wymienić filtr paliwa, sprawdzić czy któraś z cewek nie padła, ewentualnie wrócić do poprzednio zamontowanego modelu świec. A właśnie, do tego modelu w katalogu są dwa rodzaje świec, jedne z dł. gwintu 19mm a drugie 26.5mm. Czy jest bez różnicy, które się wybierze? Wydaje mi się, że poprzednio były 26.5, teraz wkręcałem 19mm. Przy zamawianiu nie zwróciłem uwagi na ten parametr, po prostu wybrałem najtańsze do danego auta. EDIT: Cewki sprawdzone - na dowolnych trzech działa, świece wymienione na poprzedni typ - objawy nadal występują. Jeszcze sprawdzę filtr paliwa - czekam na dostawę... Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez Czarny1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny1975 Opublikowano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Problem rozwiązany - padła pompa paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi