Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Szybkie zużywanie końcówek drążków i sworzni wahacza

Przemek74
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam qashqai 2011 r., 2.0 dci, 150 km, 4x4, automat. Czy u was też te elementy szybko się zużywają? U mnie wytrzymują niecałe 2 lata. Kupuje towar ze średniej półki. 

Miałem te same problemy rocznik 2007. Pod koniec gwarancji wymieniono wahacze tylne i amortyzatory. Pomogło na 2 lata, potem problem wrócił.

A może same tuleje (silentbloki) wymienić? Tańsze niż całe wahacze. 

Problemy z wahaczami przenoszą się potem na końcówki drążków i łączniki stabilizatora. 

image.thumb.png.46206664234cf883550bc9abce07a1e2.png

Zależy ile przez te 2 lata robisz km.Jeden zrobi 70 tyś a drugi 5 tyś.Ja średnio co 15 tyś wymieniam ale często jeżdżę po gów...ch drogach a że koszt tego niewielki i samemu szybko się to ogarnia to nawet nie zwracam uwagi na to 

Rocznie robię w granicach 12-15000. I staram się omijać g......e drogi a mimo to się szybko kończą. 2 Lata temu miałem przypadek, że wymienili mi sworznie a na drugi dzień miałem przegląd i już jeden był szturchnięty  :(  Niestety gwarancji nie uznali. Ja niestety zaprowadzam do mechanika i trochę to kosztuje. Co do pierwszej wypowiedzi z tyłem nie mam takich problemów.

Koreańska firma która ma dobrej jakości końcówki drążków,sworznie i drążki stabilizatorów..Sprawdzone i używam tylko te w moim samochodzie i Mikrze żony.Tulejki /silentbloki/ natomiast Lamforder.Polecam

Przy ostatniej wymianie dołożyłem chyba 50 zł. za sztukę i wziąłem z górnej półki ale nie pamiętam czy to były sworznie czy końcówki i nie pamiętam jakiej firmy a na FV jest tylko co to jest i kod bez firmy. Może te dłużej wytrzymają. Nigdy jakiejś taniochy nie kuję zawsze średnia półka i raczej to było dobre podejście i się sprawdzało ale podobno przez pandemie, brak towaru i tak dalej firmy zaczęły produkować towar gorszej jakości. Myślałem może, że któraś z tych części ma związek z innym podzespołem, który może ją wcześniej zużywać.