Daniel1606 Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Witam Państwa, Mam problem i proszą o pomoc. Mam nissana Qashqai 2014 rok 1,2 DIG-T. Dzisiaj zauważyłem, że przy odpuszczaniu gazu (jak zmieniam bieg, lub jak dodam gazu i puszcze pedał) słychac syknięcie jakby auto miało blue coś tam ;-) Taki temat był już na forum i napisałem tam jednak osoby, które tam pisały o rozwiązaniu problemu nie były na forum od roku (więc chyba mam marne szanse, że mi odpowiedzą) Dlatego proszę Was o pomoc ponawiając temat. W tamtym wątku ktoś zasugerował, że u niego pomogła wymiana węża dolotowego od filtra powietrza do silnika bo był dziurawy/pęknięty. Mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie bo boję się, że może to byc coś z turbo. Zaglądałem do tego węża jednak silnik był jeszcze gorący i zdecydowałem się tylko sprawdzić łatwo dostępną część przy filtrze powietrza. Potem jak już trochę pod maską ostygło wymacałem cały wąż i nie wyczułem żeby spadł z mocowania czy był poszarpany, jednak do prawidłowej diagnozy musze go zdemontować. Tu mam problem bo dostęp do końca węża od strony silnika to jakaś masakra, ponadto łączy on się z innymi wężami i trochę boję się narobić jakiś szkód. Czy ktoś miał podobny problem? Czy demontaz tego węża celem sprawdzenia nieszczelności jest bezpieczny i nie wymaga kanału/podnośnika? Wydaje mi się, że jak poruszałem wężem dzwięk jakby się zmienił ale to może być tylko subiektywne odczucie - sam już nie wiem. Nie zauważyłem spadku mocy, samochód jeździ jak jeździł zanim to usłyszałem. Bardzo prosze o pomoc., z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekCC Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Jeśli słyszysz przy puszczaniu gazu charakterystyczne sykniecie a samochód jeździ poprawnie to wszystko jest w porządku.To sykniecie to zawór ciśnienia doładowania powietrza.Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1606 Opublikowano 25 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Cześć jak go kupiłem to tego nie było słychać zawór też głośniej zaczął chodzić z zawóru słychać metaliczne udezenie ja dodaje gazu dołączam Ci numer zaworu o jaki mi chodzi 144839204R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AC_62 Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 To jest zawór obejściowy powietrza (zawór wydmuchowy Turbo) stosowany w różnych wersjach i miejscach w silnikach z turbiną. Starsze nissany miały go na zewnątrz i jest on połączony przewodem gumowym przed przepustnicą do przewodu przed turbiną. W późniejszych modelach przeniesiono ten zawór bezpośrednio do turbiny robiąc krótkie obejście. Zwór ten sterowany przez komp silnika ma różne algorytmy otwarcia i zamknięcia, ale ogólnie jak turbina nie ładuje lub jest zamknięta przepustnica pozostaje on w stanie otwarcia, aby zapobiegać uszkodzeniu turbiny. Jest otwarty również wtedy gdy turbina nie ładuję tworzy on wówczas obejście dla powietrza ułatwiając mu przepływ pomijający opory łopat turbo. Jego praca jest głośna szczególnie w silnikach które maja ten zawór na zewnątrz, a nie przy turbinie. Słychać klekotanie i jest to rzecz normalna ale nie uciążliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi