JackSet Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 (edytowane) Powoli trzeba się żegnać z IKSEM ? po 75.000 km Zrobiłem przegląd statystyki spalania (wg dystrybutora) średnia całkowita 7.3 (w tym spalanie na całym baku minimalne 5,48 a maksymalne 8,95) naprawy/wymiany: wymiana chłodnica klimy (na gwaracji) - przepuszczał oring naprawa wiązki w klapie (kabelki się ułamały na przejściu z klapy do kabiny) - po gwarancji wymiana akumulatora w 2020 (chyba chorował na covid) z EFB na AGM wymiana tarcze/klocki przód + chłodziwo + płyn hamulcowy - po 70.000 km reszta to standardowe olej + filtry Wzorem tygodnika Motor podjąłem próbę wyliczenia kosztu 1 km Utrata wartości 40.000 zl Koszt kół zimowych 3.600 zl Koszty przeglądów, wymian, napraw i wyważania 7.000 zl Koszt polis: GAP 5 lat 3.150 zl + 8 x polisa pakiet 16.000 zl paliwo 5.440 litrów | paliwo koszt 28.500 zl TOTAL KOSZTY 98.000zl A zatem 1 km kosztował 1.30 zl Bardziej obrazowo. Średnio 1.000 zl na miesiąc to koszt posiadania i używania samochodu xtrai T32 benzyna ? Edytowane 11 Listopada 2023 przez JackSet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 31 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Dziś ostatni dzień z T32. Poleciałem autostradą oddać następcy i sprawdzilem spalanie (5°C bez wiatru). Prędkość wg GPS (w nawiasie licznikowe) Spalanie wg licznika (w nawiasie + 10% bo tak wychodzi z liczenia wg dystrybutora) 100 km/h (107) _ 5.6 (6.2) 130 km/h (108) _ 8.2 (9.1) 140 km/h (150) _ 9.3 (10.2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEJO1978 Opublikowano 8 Lutego Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Mi identycznie "oszukuje" prędkościomierz i komputer - ze spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_B Opublikowano 8 Lutego Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Prędkościomierz nie "oszukuje". Tak musi pokazywać zgodnie z przepisami. Inaczej samochód nie otrzyma homologacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi