Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Aktualizacja mapy

uzyiel85
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tu chodzi o to, żeby brak zasilania (rozładowany akumulator) nie przerwał procesu aktualizacji, bo jeśli by zabrakło zasilania w tym procesie to z radia zostałaby "roślinka".

Nic z tego, wciąż brak aktualizacji przez wifi, w sensie czy mapy czy system za każdym razie wyskakuje że mam najnowszą wersję, przez pendrive to w ogóle jest porażka ,no nic  chyba zostaje tylko ewentualna aktualizacja przy okazji w serwisie.

IMG_20250122_120930.jpg

Pendrive jest chyba najlepszy bo pliki są duże i ciężko je pobrać wprost do auta jeżeli chcemy mieć więcej map niż tylko PL. Używałem tego programu LINK 

Ja też nic nie mam przez wifi.

Kontaktowałem się z centrala Nissan Polska i poprosili mnie o przesłanie zdjęć z systemu (wersje ,ustawienia itp)zobaczymy co odpiszą 

a u mnie po polaczeniu android i włączeniu wifi z telefonem mam możliwość aktualizacji.

20250122_164915.thumb.jpg.7826e2d20ef68d199efef649a6d3024b.jpg

wlasnie pobieram sobie czechy

20250122_172642.thumb.jpg.e6d3b37bfa77bc64b3b12a06f42d8c91.jpg

Edit. Ta informacja o nie wyłączaniu pojazdu chyba przesadzona albo błędnie przetłumaczona. Siedziałem przy wyłączonym zasilaniu, jedynie co jakis czas włączalem żeby radia posłuchać i sie zainstalowało bez problemu. Trwalo to ok. 40 min

Edytowane przez JackSet

U mnie poszło przez pendrive bez problemu. Aby uniknąć problemu z ew. wyłączeniem silnika przed ukończeniem aktualizacji podzieliłem "zabawę" na kilka etapów, aktualizując w drodze do i z pracy. Mapy są z czerwca 2024. Rewelacja to nie jest, ale lepiej niż z 2022. 

Zastanawia mnie dlaczego u niektórych  wsxystko idzie przez wifi a u innych tylko przez pamięć zewnętrzną 

Edytowane przez aza15

Przez wifi trzeba we "wszystkie ustawienia" nawigacji recznie wskazać na liscie krajów i miejsc, rejon do aktualizacji. 

Wcześniej połączyć wifi (hot spot) z telefonu; ja jednocześnie Android połączyłem. 

Poszłoby szybciej pobieranie, ale bylem w garażu, a tam mam słaby zasięg. 

9 godzin temu, Kalvin2613 napisał:

Panowie jak myślicie czy Nissan zaktualizuje system do wersji z polifta i będzie w pełni android auto?

Było by to dla niessana dobre zagranie, (jeden system dla wszystkich)

Jednak moga również olać starsze systemy.

Ja dzisiaj chciałem sprawdzić aktualizację, to mi wywala caly czas "brak odpowiedzi serwera) 

Połączenie Wi-Fi tak jest jak i net z auta, apka nissan connect działa normalnie ale jak dam sprawdź aktualizację to wywala komunikat ze brak odpowiedzi serwera.

P.s. mam jeszcze navi z dwoma pokrętłami. 

Teraz, Robert_B napisał:

Ty masz się samochodem podłączyć do swojej sieci Wi-Fi (np. domowej) lub Wi-Fi udostępnionej ze smartfona.

Pisałem że przez WiFi mam ten sam komunikat, 

Samochód na podjeździe obok domu, a po drugiej ścianie domu wisi Access-Point dla Wifi, 

Światłowód 1GBit up i Download, zasięg WiFi w aucie Full, 

Jak mi powiesz ze mam wnieść ten AP do auta i podłączyć kablem do routera, to tez nie problem (starczy mi zaledwie 10m kabla sieciowego żeby to z realizować, jednak wątpię że mi to pomoże.

Qashqai j12 po lifcie na całkiem nowy system google automotive, nie wydaje mi się żeby kiedykolwiek modele przed liftowe dostały taki system.

A co do map to moja stara meganka ma lepsze mapy aktualizacja w 2022 roku jak mój Qashqai z 2024. Oba korzystają z tomtom 

Godzinę temu, Micha_123 napisał:

Pisałem że przez WiFi mam ten sam komunikat, 

Samochód na podjeździe obok domu, a po drugiej ścianie domu wisi Access-Point dla Wifi, 

Światłowód 1GBit up i Download, zasięg WiFi w aucie Full, 

Jak mi powiesz ze mam wnieść ten AP do auta i podłączyć kablem do routera, to tez nie problem (starczy mi zaledwie 10m kabla sieciowego żeby to z realizować, jednak wątpię że mi to pomoże.

O żadnym kablu nic nie pisałem, więc nie dodawaj tu niepotrzebnych tekstów. Czytając ten wątek (i to nie jest do Ciebie osobiście) odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują pobrać aktualizację przez wbudowaną kartę SIM służącą do systemu eCall oraz do komunikacji z aplikacją Nissan. Napisałeś "Połączenie Wi-Fi tak jest jak i net z auta", więc zasugerowałem się, że chcesz aktualizować przez SIM wbudowany w auto.

Rozumiem, że Cię ta kwestia irytuje, bo sam bym się wkurzał będąc na Twoim miejscu. Ja jednak podtrzymuję swoją opinię na temat nawigacji oferowanej przez Nissana, że jest to produkt "nawigacjopodobny" i chętnie bym dopłacił przy zakupie nowego auta, aby tej nawigacji tam nie było. Byleby umożliwili wyświetlanie uproszczonej nawigacji na HUD / między zegarami z Android Auto.

• Upvote 1

2 minuty temu, Robert_B napisał:

Byleby umożliwili wyświetlanie uproszczonej nawigacji na HUD / między zegarami z Android Auto.

Tu się zgadzam w 100% 

To jest jedyny powód dla czego próbuje męczyć to w nawigację wbudowaną, 

Jak by mi sie Maps/Waze z Android Auto wyświetlało chociaż na HUD to bym całkowicie olał temat tej wbudowanej nawigacji.