Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

BENZYNA 95 E10

arti127
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym  że od stycznia benzyna 95 e5 będzie zamieniona na e 10 mam pytanie czy mój silnik 2.0 benzyna z 2008 r jest na to przygotowany.

4 godziny temu, DziadekJanek napisał:

Wg tej publikacji wszystkie silniki NISSAN wyprodukowane po 1 stycznia 2000 są przystosowane do paliwa E10.

Papier wszystko przyjmie ... silnik może być innego zdania.

W dniu 29.11.2023 o 00:19, Bilunia napisał:

Papier wszystko przyjmie ... silnik może być innego zdania.

Dzwoniłem do ASO i tak, można lać ale na koniec rozmowy gość z obsługi mówi, zalej Pan nieco ponad 5litrów i zobacz jak się zachowuje a jak nie to lać e98. To, że jeździć może, to nie znaczy że zawartość alko nie spowoduje parcenia gum i rdzewienia wtrysków. Jak wiadomo alko lubi chłonąć wodę...

Można tankować w Nissan Note e11 1,4L silnik CR14De benzynę e10. Na stronie rządowej nie ma nawet na liście tego samochodu na stronie auto Świat krzyczą żeby nie tankować a w opisie acea piszą że można tankować. Sprawdzałem szukając po silniku i można. Auto świat pisze głupoty. Nissan micra z tym samym silnikiem już można a Nissan note już nie można. Rozdwojenie jaźni ? :D To samo ze stroną rządową. Micra można a Nissana nie ma :D

chodzi w tym wszystkim o sposób montażu wtryskiwaczy. Jak wtrysk jest bezpośredni nie zaleca się E10 a jak jest w dolocie wtrysk można używać E10 

Godzinę temu, NissanNote napisał:

Można tankować w Nissan Note e11 1,4L silnik CR14De benzynę e10. Na stronie rządowej nie ma nawet na liście tego samochodu na stronie auto Świat krzyczą żeby nie tankować a w opisie acea piszą że można tankować. Sprawdzałem szukając po silniku i można. Auto świat pisze głupoty. Nissan micra z tym samym silnikiem już można a Nissan note już nie można. Rozdwojenie jaźni ? :D To samo ze stroną rządową. Micra można a Nissana nie ma :D

chodzi w tym wszystkim o sposób montażu wtryskiwaczy. Jak wtrysk jest bezpośredni nie zaleca się E10 a jak jest w dolocie wtrysk można używać E10 

Ciekawe rzeczy piszesz... zależy od montażu wtrysiwaczy????!!! ... wszystkie pojazdy Nissan od roku 2000 mogą jeździć na RON 95 E10. A czy to zdrowe.. samemu trzeba sobie odpowiedzieć. Nie wiem jak to będzie w Polsce, mam nadzieję,że tak jak w Niemczech,że masz do wyboru RON 95 E5 i E10. E10 jest troche tańsza.

Cytat z auto świat :) 

„…Z zestawienia wynika, że z paliwem E10 problemy mogą mieć m.in. starsze wersje aut z silnikami benzynowymi z wtryskiem bezpośrednim, np. różne modele Mitsubishi z wczesnymi silnikami GDi, ale też niektóre wersje Audi i Volkswagenów z silnikami TSI i FSI, czy też do starszych Fordów z silnikami z bezpośrednim wtryskiem