damianwlkp Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Witam mam taki problem od kilku miesięcy świeci się kontrolka kolizyjna dwa zderzające się samochody chociaż nie było żadnej kolizji tego czasu przestał działać asystent pasa ruchu czujniki cofania z tyłu i co najgorsze podczas nocnego deszczu w środku cały czas piszczy tak jak samochód widział przeszkode żadne czyszczenie wycieranie radaru nic nie dało ostatnio nawet odłączyłem kostkę i przy minus 5 stopni także piszczało przez cały dzień po podłączeniu do komputera wyskakuje błąd u1000 brak komunikacji z can ale gdyby nie było komunikacji to nie działałyby inne systemy także wielka zagadka Czy ktoś ma pomysł lub miał podobną sytuację jak na razie to dwóch elektromechaników nie podjęło się tego naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Nie pomogę raczej, ale nie wszystkie systemy współdzielą te same moduły, więc i błąd komunikacji jednego z modułów nie musi skutkować wyłączeniem innych systemów. Za czujniki i asystenta pasa odpowiada m.in. kamera przednia za szybą, jakiś moduł kontrolera asystenta pasai, moduł "parkingowy" i to się komunikuje po canie, a moduł "parkingowy" z czujnikami parkowania normalnymi przewodami. Za ikonki dwóch samochodzików (hamulec awaryjny) odpowiada radar, kamera za szybą i moduł "zawieszenia". To też comunikuje się po canie, z czego radar z modułem zawieszenia komunikuje się własną "pętlą" CAN. Tak więc może masz uwaloną wiązkę czujników z tyłu, radar lub moduł zawieszenia albo wszystko naraz. Nie napisałeś też jakie systemy masz, czy masz kamery 360, czy auto sprzed czy po lifcie. Dużo może być przyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianwlkp Opublikowano 15 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Model tekna po liftingu wyposażenie full wszystkie te systemy posiadam kojarzę teraz że nie działa także odczytywanie znaków najprawdopodobniej za 2tyg zaprowadzę do faceta którego polecił mi handlarz twierdzi że jak wszyscy rozkładają ręce to on to powinien ogarnąć znajomy sugerował że może nie łączy jakąś kostka lub coś z masą albo być może kuna gdzieś weszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Dziwne,że tylko jedno DTC się pojawia. Ciekawe jakie DTC się pojwiły jako pasywne.. ale zwykłe tanie testery zazwyczaj tego nie widzą a to ważne w przypadku prawidłowej diagnozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianwlkp Opublikowano 17 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Jak mi się uda to wrzucę wydruk z komputera zamówiłem też inny radar na podmiankę zobaczymy czy to coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek103 Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) Mam podobny problem z kontrolką kolizji (wyskoczyła niespodziewanie podczas agresywnej jazdy i wyprzedzania ). Byłem na kalibracji radaru, ale nic to nie dało, w przyszłym tyg. jestem umówiony na kalibrację kamery. Edytowane 20 Stycznia przez arek103 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianwlkp Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Ja wczoraj kupiłem inny radar podmieniłem i też żadnego efektu myślę że może coś być z przejściem na kablach może jakaś wtyczka może gdzieś kabel urwany albo coś też w sobotę prowadzę auto do fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianwlkp Opublikowano 1 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca Czy kolega arek103 rozwiązał swój problem i naprawił auto mój Nissan był miesiąc u elektromechanika który ma wszędzie bardzo dobre opinie twierdzi że sprawdzili wszystkie moduły całą instalację nic nie znaleźli a usterki które opisywałem powyżej cały czas są podobno mieli jakiś moduł na który stawiali że może być wadliwy w serwisie ale też okazało się że jest wszystko w nim okej także pozostaje tylko ewentualnie serwis albo ktoś kto dobrze zna się na japończykach lub też miał do czynienia z takim problemem być może to tylko błahostka ale trzeba to poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek103 Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca 11 godzin temu, damianwlkp napisał: Czy kolega arek103 rozwiązał swój problem i naprawił auto mój Nissan był miesiąc u elektromechanika który ma wszędzie bardzo dobre opinie twierdzi że sprawdzili wszystkie moduły całą instalację nic nie znaleźli a usterki które opisywałem powyżej cały czas są podobno mieli jakiś moduł na który stawiali że może być wadliwy w serwisie ale też okazało się że jest wszystko w nim okej także pozostaje tylko ewentualnie serwis albo ktoś kto dobrze zna się na japończykach lub też miał do czynienia z takim problemem być może to tylko błahostka ale trzeba to poszukać Byłem po raz drugi na kalibracji tym razem z kamerą, niestety nie można było dokończyć kalibracji (AUTEL wyrzuca komunikat o niespełnionym warunku, ale jakim to już nie informuje) i teraz oprócz tego, że nie działa ADAS dodatkowo mam komunikat, że wymagana kalibracja kamery, innych błędów brak. W dalszym ciągu uważam, że całym winowajcą jest kamera a nie radar. W najbliższym czasie będę umawiał się na kalibrację kamery w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianwlkp Opublikowano 3 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca To co z tymi Nissanami ja też umówi się do serwisu tylko że u mnie facet twierdzi że i kamera i radar są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek103 Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca U mnie też twierdził, że radar i kamera są ok. Ale przy próbie kalibracji kamery z winy nie spełnionych warunków nie udało się jej ukończyć i teraz samochód przy każdym uruchomieniu woła o kalibracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek103 Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca No i udało się ogarnąć sytuację. Po 4 godzinnej walce z kalibracją kamery przedniej w serwisie, okazało się, że winowajcą niedziamgającego systemu ADAS było niewłaściwe zamontowanie kamery w uchwycie za szybą. Najprawdopodobniej stało się to podczas wymiany szyby, ale sam system ADAS złapał zawias dopiero 3 miesiące później. Oczywiście wcześniejszy fachowiec sprawdzał kamerę i nie miał zastrzeżeń. Jedyny minus wizyty w serwisie to cena: 1000 zl :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianwlkp Opublikowano 11 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca Czyli drobnostka ale ktoś musi do tego dojść ja w przyszłym tygodniu umówiłem się na serwis mają sprawdzić co jest nie tak co być może uszkodzone wycenić naprawę i nie chciałbym zostawiać auta i odebrać kwotą kilku tys do zapłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi