Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

T32 dziwne zachowanie klimatyzacji i wentylatorów

arek103
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj po krótkiej jeździe zauważyłem, że pracują wentylatory chłodnicy na najniższym biegu, co ciekawe miało to chyba związek z klimatyzacją, ale sama klimatyzacji była wyłączona (przynajmniej nie świeciła się kontrolka wa włączniku), po załączeniu a następnie wyłączeniu klimatyzacji, wentylatory również wyłączyły się. Próbowałem kilka razy uruchamiać i gasić samochód na wyłączonej klimie ale wentylatory już same nie wystartowały. Dodam, że na zewnątrz było ok 0 C, klimatyzacja to manual, nawiew w tym momencie ustawiony był na nogi/twarz i grzanie. 

W lecie czasem zauważałem, że klima sama się uruchamia (bez sygnalizacji kontrolką na włączniku) ale wydawało mi się, że jest to związane z wilgocią. Ale w zimie? a co gorsze, uruchamiając się nie sygnalizuje tego kontrolką.

Miał ktoś taką przypadłość? 

Trochę poeksperymentowałem z nadmuchami i wygląda na to, że po nastawieniu nadmuchu na szybę, klimatyzacja uruchamia się automatycznie i już tak zostaje. Nawet po zmianie nadmuch na inny niż szyba, klimatyzacja dalej działa, oczywiście nie informując o tym kierowcy (kontrolka cały czas wyłączona). Dopiero po włączeniu i wyłączeniu klimatyzacji, wiatrak i sprężarka zatrzymuje się. A przy ustawieniu nadmuchu na szybę, klimatyzacji w ogóle nie da się wyłączyć.

Czy to prawidłowe zachowanie? 

W dniu 23.01.2024 o 17:16, arek103 napisał:

Trochę poeksperymentowałem z nadmuchami i wygląda na to, że po nastawieniu nadmuchu na szybę, klimatyzacja uruchamia się automatycznie i już tak zostaje. Nawet po zmianie nadmuch na inny niż szyba, klimatyzacja dalej działa, oczywiście nie informując o tym kierowcy (kontrolka cały czas wyłączona). Dopiero po włączeniu i wyłączeniu klimatyzacji, wiatrak i sprężarka zatrzymuje się. A przy ustawieniu nadmuchu na szybę, klimatyzacji w ogóle nie da się wyłączyć.

Czy to prawidłowe zachowanie? 

Rozwiń  

Wg mnie nieprawidłowe. Ale czy mowa o włączeniu przycisku odmrożenie szyby. Wtedy automatycznie włącza sie klima (dioda świeci) a nadmuch ustawia sie na max. Wtedy moge zrobic cokolwiek z ustawieniami sily nadmuchu czy wybrania wylotów powietrza. Wtedy dioda odmrazania gasnie (klima dziala nadal).

Moge nagrać u siebie. 

Podaj sekwencję. 

W dniu 23.01.2024 o 17:24, JackSet napisał:

Wg mnie nieprawidłowe. Ale czy mowa o włączeniu przycisku odmrożenie szyby. Wtedy automatycznie włącza sie klima (dioda świeci) a nadmuch ustawia sie na max. Wtedy moge zrobic cokolwiek z ustawieniami sily nadmuchu czy wybrania wylotów powietrza. Wtedy dioda odmrazania gasnie (klima dziala nadal).

Moge nagrać u siebie. 

Podaj sekwencję. 

Rozwiń  

Przykładowa sytuacja: uruchamiam samochód ->ustawiony nadmuch na nogi, klimatyzacja nie działa,-> ustawiam nadmuch na nogi i szybę -> załącza się klimatyzacja ale nie włącza się kontrolka klimatyzacji, (potwierdzam to zaglądając pod maskę, wiatraki i sprężarka uruchomiona) -> ustawiam z powrotem nadmuch tylko na nogi (wg. mnie klimatyzacja powinna się wyłączyć, ale ona nadal pozostaje uruchomiona i pozostaje w takim stanie bez względu na to który nadmuch wybierzemy, ba nawet wyłączenie i włączenie silnika nic nie daje. Dopiero włączenie i wyłączenie klimatyzacji z przycisku wyłącza ją. 

W dniu 23.01.2024 o 17:46, stuff1000 napisał:

Tak jest to prawidlowe zachowanie w Nissanie... 

Rozwiń  

Czyli dokładnie tak jak u mnie? 

Nagrałem 2 filmiki. Jak wejdą na YT to dam linki.

W dniu 24.01.2024 o 05:21, arek103 napisał:

Dzięki, czekam na linki. 

Rozwiń  

Wczoraj bylo juz ciemno i slabo widac. Zrobie za dnia. 

W dniu 24.01.2024 o 17:51, arek103 napisał:

I jak udało się? Jak to wygląda u ciebie?

Rozwiń  

Sorki. Miałem dziś zajęty dzień. Wrzuce wczorajsze, może coś tam jednak da się zobaczyć. 

Edytowane przez JackSet

Dzięki za wrzucenie filmików, jeżeli chodzi o panel sterowania i nastawy, to u mnie działa dokładnie tak samo, ale sprężarka i wiatraki na chłodnicy, załączają się po ustawieniu nadmuchu na szybę, nawet jeżeli klima jest wyłączona. Jak możesz to sprawdź proszę: przy wyłączonej klimie, ustaw nadmuch na szybę, następnie podnieś maskę i sprawdź czy uruchomiły się wiatraki na chłodnicy i sprężarka klimatyzacji.

W dniu 24.01.2024 o 19:04, arek103 napisał:

Dzięki za wrzucenie filmików, jeżeli chodzi o panel sterowania i nastawy, to u mnie działa dokładnie tak samo, ale sprężarka i wiatraki na chłodnicy, załączają się po ustawieniu nadmuchu na szybę, nawet jeżeli klima jest wyłączona. Jak możesz to sprawdź proszę: przy wyłączonej klimie, ustaw nadmuch na szybę, następnie podnieś maskę i sprawdź czy uruchomiły się wiatraki na chłodnicy i sprężarka klimatyzacji.

Rozwiń  

Sekwencja

Panel klimy wyłączony.

Wciskam przycisk Max. Od razu włącza się klima tj. A/C

W dniu 24.01.2024 o 19:08, JackSet napisał:

Sekwencja

Panel klimy wyłączony.

Rozwiń  

Po kliknięciu Max klima nadal włączona, nawiew ustawia się jednak kreskę a klima przelacza się na AUTO.

W dniu 24.01.2024 o 19:08, JackSet napisał:

Sekwencja

Panel klimy wyłączony.

Po kliknięciu Max (czyli wyłączenie nawiewu na szybe) klima nadal włączona, nawiew ustawia się jednak kreskę a klima przelacza się na AUTO.

Rozwiń  

Nie chodzi mi o funkcję max na przednią szybę (odmrażanie),  tylko opcję zwykłego nadmuchu na szybę, przycisk w dolnym rzędzie, po lewej od przycisku nadmuchu na twarz.

Nie sugeruj się tym, że dioda klimatyzacji nie zaświeci się na desce rozdzielczej, tylko jak możesz to podnieś maskę i sprawdź czy sprężarka i wentylatory pracują czy nie.

Edytowane przez arek103

W dniu 24.01.2024 o 19:19, arek103 napisał:

Nie chodzi mi o funkcję max na przednią szybę (odmrażanie),  tylko opcję zwykłego nadmuchu na szybę, przycisk w dolnym rzędzie, po lewej od przycisku nadmuchu na twarz.

Nie sugeruj się tym, że dioda klimatyzacji nie zaświeci się na desce rozdzielczej, tylko jak możesz to podnieś maskę i sprawdź czy sprężarka i wentylatory pracują czy nie.

Rozwiń  

przy wlaczeniu na szybę klima sie nie uruchamia. Zwykly nawiew jest po porstu. Dopiero przycisk A/C włacza sprezarkę.

• Thanks 1

Jeszcze raz sprawdziłem u siebie i dalej to samo, klima uruchamia się i już tak zostaje, ewidentnie coś jest nie tak. Oczywiście jakichkolwiek błędów brak.

Będę musiał udać się do jakiegoś speca :/ 

#JackSet Wielkie dzięki za pomoc i poświęcony czas.

• Like 1

W dniu 24.01.2024 o 20:26, arek103 napisał:

Jeszcze raz sprawdziłem u siebie i dalej to samo, klima uruchamia się i już tak zostaje, ewidentnie coś jest nie tak. Oczywiście jakichkolwiek błędów brak.

Będę musiał udać się do jakiegoś speca ?

#JackSet Wielkie dzięki za pomoc i poświęcony czas.

Rozwiń  

Ten typ tak ma, nic z tym nie zrobisz...

We wszystkich amerykanskich Nissanach ( inne marki tez) tak dziala system AC.