Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z włączeniem tempomatu

Dominik__
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , mam problem z tempomatem . 
pacjent to qaszkai j10 2010r , 2.0 benzyna w automacie . 
podczas jazdy jadąc prędkością powyżej 60 km/h robię następującą czynność

klikam na kierownicy po prawej stronie na tempomat , na fisie nad zegarami wyskakuje cruiser set i set miga , następnie klikam strzałką do góry na kierownicy i nic się nie uruchamia . Błędu w postaci checku na wyświetlaczu brak . 
co robię nie tak i gdzie mogę szukać problemu ? 

Dodam że przyciski kierownicy po lewej stronie działają .. 

cześć

Mam podobny problem z tym że nie działa w ogóle tempomat ( lewa działa). Diagnoza mechanika to taśma w kierownicy do wymiany.... czekam na wolny termin :)

Opublikowano (edytowane)

Orientowales się jaki koszt taśmy ? 
czyli jak klikasz prawym przyciskiem na tempomat to nie reaguje w postaci cruise set ? 

Edytowane przez Dominik__

12 godzin temu, Dominik__ napisał:

Orientowales się jaki koszt taśmy ? 
czyli jak klikasz prawym przyciskiem na tempomat to nie reaguje w postaci cruise set ? 

dokładnie klikam i zero reakcji 

w necie koszt taśmy coś koło 150 PLN... a za wymianę to jeszcze nie wiem bo mechanik to mój dobry znajomy

Może to jednak nie problem taśmy. U mnie np.problemem były zamienione czujniki na pedale sprzęgła (są dwa). Objaw taki ze tempomatu brak... Zakładałem osobny post w tej sprawie 

27 minut temu, Batman404 napisał:

Może to jednak nie problem taśmy. U mnie np.problemem były zamienione czujniki na pedale sprzęgła (są dwa). Objaw taki ze tempomatu brak... Zakładałem osobny post w tej sprawie 

Dzięki kolego za podpowiedź , już jest trop w takim razie . 
Nie wydaje mi się żeby była to taśma bo jest połączona z poduszką powietrzną i gdyby taśma była uszkodzona to podejrzewam że byłby błąd od poduchy 

Sprawdź sobie czy po tym jak zapali Ci się Cruise podczas jazdy oczywiście, wcisniesz sprzęgło i daj set na minus... Zobacz czy wyświetli Ci się na chwilę aktualna prędkość... U mnie tak było 

Mam automat także musiałbym nacisnąć pedal hamulca . Kolega mi podpowiedział właśnie żeby wcisnąć najpierw minus a potem plus a ja robiłem na odwrót . 
u niego w Chrysler volt minusem odpala się tempomat