Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

navara d4 - pierwsze babole

crensch
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No to sie skonczyly zachwyty:

1. Klimatyzacja - byc moze wcale niedzialala. Zaczelo mnie irytowac cieplo kiedy samochod sie rozgrzewal a ze jest zimno to po prostu zapodawalem nawiew. Wczoraj stojac w korkach pobawilem sie troche i jakbym nie ustawil to i tak zapodaje cieple powietrze. juz nie mowiac ze przy ustawieniu a/c na auto zapodaje tylko na nogi i tylko zarem...

2. 4x4 - niestety brak dostepnosci opon w rozmiarach zbilzonych powoduje koniecznosc jazdy na oponach calorocznych. Moze inni sobie jakos radza, ale navara ma bardzo lekki tyl i na niego naped a co za tym idzie wesolo przemieszcza sie i slizga na wszystkie strony. trzeba zapodac 4x4. no i ok. doczytalem w man. ze nie tylko nalezy przlaczac z 2 na 4 przy max 100km/h ale takze tej predkosci nie przekraczac przy jezdzie 4x4 (gratuluje sprzedawcom nissana w kilku salonach wiedzy - moze zanim zapewnicie o czyms to najpierw sie upewnijcie). ale PROBLEM pojawia sie przy skrecaniu. zdarzylo mi sie to juz 2 razy. np przy wjezdzie do garazu samochod ma silny opor przy ruszeniu z lekko skreconymi kolami na w miare suchej nawierzcni. i prawie nie skreca, jakby pchal tylnim napedem a przednim hamowal albo byl zaciagniety mocno reczny..

a mialo byc tak pieknie..a wiadomo...

No to sie skonczyly zachwyty:

1. Klimatyzacja

dziwna sprawa bo serwis stwierdzil ze naprawil elektryke ale po wyjezdzie z serwisu klima nadal niedziala...no to przypusczaja ze nie dziala w minusowych temp...no ok ale czemu jak mam ustawione 16 st. to leci cieple powietrze? nie miesza go w ogole z zewn? moze nie ma jakiegos bezpiecznika, tempmetru czy czegos...nie mam zamiaru zostawiac samochodu w aso zeby metoda prob i bledow bawili sie klima

myslalem ze aso to jakies wsparcie za ktore sie placi przy kupnie samochodu... gwarancja to gwarancja wsparcia a wsparcie to nie jakas amatorszczyzna..qfa na pewno maja dostep do jakiejs dokumentacji serwisowej ...jesu

2. 4x4

no i tu serwis twierdzi ze to normalne ze przy ruszaniu na 4 tak sie moze dziac...pojade po swietach do autogt i sprawdze na l200

Gość cornholio78

opony w tym rozmiarze są dostepne i jako letnie, i jako zimowe, i jako całoroczne, tylko trzeba je sobie kupić za granicą :) co do prawidłowości działania napędu 4x4, może lepiej porównać z autem który ma ten sam system allmode (np z jakimś x-trailem) niż z L200 8)

...ale PROBLEM pojawia sie przy skrecaniu. zdarzylo mi sie to juz 2 razy. np przy wjezdzie do garazu samochod ma silny opor przy ruszeniu z lekko skreconymi kolami na w miare suchej nawierzcni. i prawie nie skreca, jakby pchal tylnim napedem a przednim hamowal albo byl zaciagniety mocno reczny..

mamy podobne spostrzeżenia - jednak ja mialem te przedziwne zachowania w Terrano II.

Dodatkowo skończyło się u mnie zniszczeniem płotu i tyłu auta:

akurat chciałem dosyć zdecydowanie wyjechać tyłem z podjazdu i po wykonaniu skrętu 90' kontunuować jazde tyłem po drodze az do kolejnego podjazdu.

Były zapięte wszystkie koła (zdaje się pozycja 4L) i na lekko skręconych kołach rozpoczołem wyjazd - wtedy zorjętowałem się że kierownica stoi w miejscu i nie da się wyprostować (fakt że troszke za szybko ruszyłem) i udezyłem tylnym kołem (zapasem) w płot.

Poprostu auto było jakby zblokowane i musiałem użyc wiecej gazu żeby ruszyć , a jak ruszyłem (z buta) to zaoporował na parkanie.

Taką sytuacje przetrenowałem potem w pustym terenie , przy jeździe do przodu i do tyłu, więc 4 na 5 razy auto sie zapiera na kołach i usztrywniało układ kierowniczy - da sie krecic , ale z dwa razy wiekszym oporem. dziwne ze nie zawsze tak jest.

• 2 tygodnie później...
Gość marcinklis

Czytam sobie i zaczynam się cieszyć z tego, że w wyniku wrodzonej przezorności kupiłem nową Navare D22 a nie D40. Dlaczego ... zapytacie. No właśnie.

Przypuszczalnie kupię D40 ale najwcześniej za rok . Niech się wypsuje. A może się nie wypsuje - przecież Renault psuje się nawet jak stoi w garażu :-)) i to jeszcze hiszpański.

P.S.

To mój pierwszy post na tym forum. Pozdrawiam wszystkich forumowiczy serdecznie.

Czytam sobie i zaczynam się cieszyć z tego, że w wyniku wrodzonej przezorności kupiłem nową Navare D22 a nie D40. Dlaczego ... zapytacie. No właśnie.

Przypuszczalnie kupię D40 ale najwcześniej za rok . Niech się wypsuje. A może się nie wypsuje - przecież Renault psuje się nawet jak stoi w garażu :-)) i to jeszcze hiszpański.

P.S.

To mój pierwszy post na tym forum. Pozdrawiam wszystkich forumowiczy serdecznie.

ee to nie navara tylko pickup...co prawda w wersji navara ale...

no tak testy bananowe to podstawa...

pozatym...klapka od wlewu paliwa:

- debilne zamkniecie bez zatrzasku

- zeby przymknac klapke trzeba przekrecic kluczyk w zamku co powoduje ze jak mi koles tankuje na stacji po potem (mimo ze prosze zebyu nie zamykal) z uporem maniaka probuje wylamac mi zamek

- zauwazylem slady rdzy na wew stronie tejze klapy...cos trakiego to chyba reklamacja ?

zna ktos jakis autoryzaowany serwis w wawie w ktorym umieja czytac manuale nisanowskie a nie piepsza glupoty i sprzedaja teorie z kosmosu wziete?

pojechalem z klima do aso bo jak mowilem sie nie zalaczala wcale. musialem zostawic samochod bo stwierdzili ze faktycznie sie nie zalacza...no ok ..powiedzieli ze naprawili cos z elektryka...no ok ale wyjezdzam z aso a klima dalej nie dziala...wg mnie nic nie naprawili tylko jak wstawili do budynku to bylo ponad 4 czy iles stopni kiedy to sie zalacza...a w samochodzie przelaczony naped na 4 i wykrecone 36l/100

hmm...super...sciemili przydusili (zapewne rozhustali turbine a potem od razu silnik zgasili) no a klima jak przy -2 na dworze dapodaje bardzo gorace powietrze mimo ze jest ustawiona na 16 tak dalej zapodaje....

• 2 tygodnie później...

w terrano II tez sie czasem zdazalo "ciezko" ruszyc przy skrecie i przy wlaczonym napedzie na 4 kola (4 High). 4 Low to reduktor.

a co do aso to w Warszawie przypadkiem nie jedz do Ballauna. w Terrano II przy pierwszym przegladzie po 10 000 km do silnika wlali olej mineralny....:(

a z ta klima to tak na chlopski rozum to jezeli na zewnatrz jest np - 10 stopni to jezeli ustawisz na 16 st. to w takich warunkach odczuwa sie to jako cieple. co innego np. przy +30 st., 16 st. to przyjemny chlodek. po prostu roznica temperatur, w mróz 16 sat. to cieplej a w upal to chlodniej....nie wiem czy dobrze rozumuje :)

tez tak myslalem ze to tylko wrazenie...ale takie cos powinno ustepowac w miare uplywu czasu...samochod tak sie nagrzewa ze musze wlaczyc bezposredni nawiew z zew...przy tych niskich temp bylo spoko..ale dzisiaj -10 i znowu po godzinie myslalem ze sie ugotuje...naprawde nie ma roznicy czy ustawisz na 16,5 czy na 26 zawsze zapodaje po rozgrzaniu silnika to samo bardzo gorace powietrze...nie pojade z tym do aso bo widze ze aso nissana to jakas smiechawka...

moze wiecie skad mozna wykombinowac serwisowe manuale do nissana ?

• 1 miesiąc temu...

W kwestii klimatyzacji.

Spróbuj sprawdzić po nagrzaniu kabiny do temp. np. 20 st.

Zwiększenie temperatury do np. 26 st. powinno skutkować zwiększeniem obrotów wentylatorów nagrzewnicy i wypływem ciepłego powietrza.

Zmniejszenie do np. 16 st. rodzi te same objawy z prędkością nagrzewnicy, lecz strumień powietrza powinien być zimny!!!

PAMIĘTAJ. Ustawienie klimatyzacji powinno być w położeniu AUTO!!!!!!

Drugi sposób. Włóż do kabiny farelkę na 15 min. i wtedy odpal auto i zadaj temp. 16 st. Powinno chłodzić.

Od sprężarki przy silniku odchodzą dwie rurki. Jedna powinna być gorąca, druga zimna. Tylko uważaj, żeby się nie poparzyć!!!!!

Na tych rurkach występują króćce z plastykowymi kapturkami, podobnymi jak w kołach. Odkręć na pracującym silniku i włączonej klimie. Czymś cienkim bardzo krótko naciśnij na zaworek. Powinien uciec gaz. Jeżeli leci bardzo słabo- brak freonu w układzie.

Sugeruję sprawdzoną stację zajmującą się klimatyzacjami lub inny serwis Nissana.

Pozdrawiam

FUX

• 3 tygodnie później...

Kurczę, troche nieciekawie z tą klimą. Ja też mam takie problemy z 4x4 w Pathfinerze, ciężko skręcić kierownicą, ale tak ma być. Kuzyn ma Frontiere i tak samo czuje opór na kierownicy. U mnie za to czsami występuje problem z zastartowaniem 4LO, trzeba ruszyć samochodem a potem dopier sie włącza. Z klimą, hmm, jeszcze nie próbowałem, nie jeżdze na klimie, i teraz po przeczytaniu co piszecie to boję się jej włączyć i sprawdzić???, może się już zatarła przez nieużu=ywanie, a tak się dzieje. Odę zobaczyć czy działa.

Kurczę, troche nieciekawie z tą klimą. Ja też mam takie problemy z 4x4 w Pathfinerze, ciężko skręcić kierownicą, ale tak ma być. Kuzyn ma Frontiere i tak samo czuje opór na kierownicy. U mnie za to czsami występuje problem z zastartowaniem 4LO, trzeba ruszyć samochodem a potem dopier sie włącza. Z klimą, hmm, jeszcze nie próbowałem, nie jeżdze na klimie, i teraz po przeczytaniu co piszecie to boję się jej włączyć i sprawdzić???, może się już zatarła przez nieużu=ywanie, a tak się dzieje. Odę zobaczyć czy działa.

Ja mam zasadę taką, że z włączoną klimatyzacją jeżdżę cały rok. Powody?

Czyste szyby i osuszone powietrze wewnątrz, zwłaszcza w okresach deszczu i śniegu wnoszonego do kabiny. Powtórzę. Skorzystajcie z profesjonalnego serwisu.

W tym tygodniu miałem okazję pojeździć testowo Navarą po czołgowisku. Bajka!!!!!

Był włączony napęd 4x4. Po powrocie do salonu był problem ze skręcaniem, który minął po włączeniu napędu na 2 koła i ruszeniu do tyłu. Następnie jechał i skręcał bez problemu.

Pozdrawiam

FUX

I się potwierdziło, klima nie działa. Jutro jadę do serwisu i zobaczymy co zaradzą. Cholera, samochód za 200 tyś i już klima wysiadła!!!???, może wcale od początku nie działała???

I się potwierdziło, klima nie działa. Jutro jadę do serwisu i zobaczymy co zaradzą. Cholera, samochód za 200 tyś i już klima wysiadła!!!???, może wcale od początku nie działała???

A ja chcę przesiąść się z 2 letniego accorda diesla na Navarę :?

Jestem w kropce. Daj znać, jaka była przyczyna.

Pozdrawiam

FUX

Jutro zostawiam do tego momentu jak nie naprawią :twisted: , nie odbierm jak nie będzie działać :lol: . Dobrze że mam 2 auto.

[ Dodano: Wto 04 Kwi, 2006 08:49 ]

No i naprawiona, podobno???. Dzisiaj jadę odebrać, brak freonu w układzie klimatyzacji. Dziwne, auto ma 4 miesiące i już zabrakło?, a układ ponoć szczelny. Znajomy ma Pathfindera ale wcześniej kupił(czerwiec 2005) i po 7 tyś -- sprzęgło całe do wymiany, pedał wpadł do podłogi i ani rusz!!!!. Ciekawe czy nas to czeka? :mrgreen:

• 8 miesięcy temu...

Kurcze, dziś miałem to co opisuje crench z napędem 4x4: było mokro i włączyłem sobie 4Hi, i tu nagle przy parkowaniu opór jak nie wiem co, patrzę - ręczy nie zaciągnięty, autem ciężko ruszyć, lekko zbaraniałem :/

W mojej D22 nie ma takiego problemu, tzn. są opory przy manewrach 4x4 ale nie takie duże, powiedziałbym że akceptowalne. Ale w D40 to jakieś nieporozumienie!

no to dodam jeszcze jednego babola ...

wycieraczki przelaczone na pozycje 1 dzialaja z czujnikiem deszczu..no chyba ze przekrecimy szybkosc przerwy w dzialaniu

wtedy dzialaja z zadana predkoscia..no ale nie dzialaja...zgloszone do serwisu

ale chodzi o to ze dzialalo :) na poaczatku przynajmniej

nie wiem potem rzadko jedzielem :) potem jakos zawsze tylko z czujnika ale teraz by sie znowu przydalo...

w manualu jest jako standard chyba zreszta...

ee ja nie chwale...jestem prawie obiektywny..

jak w temacie: oddalem (a w zasadzie zona oddala) do blacharki z ac z poprzedniej jeszcze polisy (hmm bo czekalem na czesci miesiac) akcja w t&t

ciekawa sprawa ze p.Andrzej skserowal nowa polise w zupelnie innej ubezpieczalni, ciekawe do czego bo: to inna ubezpieczalnia, kwity z tamtej skladalem przy zglaszaniu samochodu no i nie wyrazilem zgody na jazde probna - bo niby dlaczego...

mam nadzieje ze nie skonczy sie tak jak kiedys na przegladzie mitsu zderzyli sie moim samochodem ze smieciarka...

Gość Ryży Koń

Crensch ale ty uważasz, że to wina samochodu, że serwis jest do d*py? Samochód jest ok a seris i mnei się nie podoba.

Pytałem w serwisie o regulację pracy wycieraczek. powiedzieli mi, tak jak pisałem wcześniej, że jak jest czujnik deszczu to pokrętło nie działa. Zobaczymy co tobie powiedzą. Może będzie rozdwojenie jaźni :D

U mnie czujnik deszczu działa a jak przekręcisz pokrętło czasowej pracy wycieraczek - to działają wg cyklu przerywanej pracy.

Czujnik deszczu działa tylko przy maksymalnym przekręceniu w lewo pokrętła.

W każdym innym położeniu pokrętła czujnik deszczu nie działa

[ Dodano: Wto 12 Gru, 2006 10:04 ]

mam nadzieje ze nie skaczy sie tak jak kiedys na przegladzie mitsu zderzyli sie moim samochodem ze smieciarka...

Crensch :D:D nie mogę już wytrzymać ze śmiechu . :DDDDDD

o to wlasnie chodzi...on dzialal a nie dziala

jakby nie dzialal od poczatku to inna sprawa ale wiem ze dzialal

a btw to pokretlo musi byc przekrecone w lewo...hmm zalezy z ktorej strony patrzec..moze tak: musi byc maksymalnie do kierowcy...wtedy dziala czujnik