Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

navara d4 - pierwsze babole

crensch
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mechanizm miedzyosiowy to taki dyfer tylko, który rozkłada napęd nie na koła a na osie (przód i tył).

Kiedy ma się mechanizm między osiowy to jazda 4x4 na śliskich krętych drogach to sama przyjemność, w navarze będe raczej unikał dopinania przodu, szkoda mi mechanizmów,

no chyba, że teren rzeczywiście będzie trudny.

Dzis podczas prób napędów oczywiście zakopałem NAVARE na amen :)

Nie wiem jak jest w obecnym Patrolu ale w paroletnich modelach jest mechanizm międzyosiowy, mialem przyjemność takim jeżdzić.

Co do D22 to rzeczywiście to co pisałem to były moje domniemania.

Zaden Patrol nie ma mechanizmu różnicowego międzyosiowego :mikolaj:

.....po za tym to super auto :D

Zaden Patrol nie ma mechanizmu różnicowego międzyosiowego :mikolaj:

.....po za tym to super auto :D

Oj ale tu koledzy kfiatki zapodają.

Oczywiście Patrole nie mają centralnego mechanizmu różnicowego.

Ma go np :

Pajero tam się to zwie Superselect

Land Rover (Range, LR, Defender)

Peepy (Quadra Drive ?or something)

reszta się z grubsza zgadza, z takim mechanizmem można jeździć z napędem na obie osie po "czarnym" i nic nie zostanie zmielone, bez tego mechanizmu też można :D ale tylko do przodu :D bez skrętów ;)

Slawek

Gość Ryży Koń

Nie wiem jak Murano ale Xtrail to raczej ma sprzęgło a nie układ róznicowy tak jak Pathfinder. I to jest rozwiązanie dlaekie od ideału. To ja juz wolę jak w Navarze na sztywno.

Nie wiem jak Murano ale Xtrail to raczej ma sprzęgło a nie układ róznicowy tak jak Pathfinder. I to jest rozwiązanie dlaekie od ideału. To ja juz wolę jak w Navarze na sztywno.

LSD, wszędzie LSD :(

Tyyy LSD to może być co najwyżej w tylnym moście a nie międzyosiowo :D Pana z plaskaczem prosimy o wzięcie korepetycji :D

No ale po mnie pojechałeś :P

Przyznaję walnąłem tu drobny skrót myślowy.. LSD jest stosowany jako tylnio osiowy ale również centralny np. RR2 ma takie centralny rozdział Grand Vitara zresztą też i może to już auta z innej bajki Subarak Lesnik i Toyka Rav4 II, Murano i X-trail też tak mają

Może ja na razie jestem tylko teoretyk ... ale korków nie potrzebuję :P

Sławek

Gość Ryży Koń

Ale to nie jest LSD prę pana. Tylko taki "dynks". Takie sprzęgiełko co to popuszcza w normalnej jeździe a można ustawić na "lock" i nie popuszcza. Ale to LSD w żadnym razie nie chce być.

No albo ja gupi jestem ;)

No to leć pan na te korki ;)

• 9 miesięcy temu...

Jak czytam wypociny niektórych osób o dyfrze międzyosiowym w Nissanach to przypomina mi się jeden sprzedawca, który próbował mi wcisnąć, że sprzęgiełka to według niego blokada mostu. To było tak: Panie przekręcasz te motylki i normalnie wszedzie auto wjeżdża. :one:

Z tym, że każde auto może wszędzie wjechać, tylko w niektórych jest problem z wyjazdem :D

Jak czytam wypociny niektórych osób o dyfrze międzyosiowym w Nissanach to przypomina mi się jeden sprzedawca, który próbował mi wcisnąć, że sprzęgiełka to według niego blokada mostu. To było tak: Panie przekręcasz te motylki i normalnie wszedzie auto wjeżdża. :one:

Z tym, że każde auto może wszędzie wjechać, tylko w niektórych jest problem z wyjazdem :D

Z tym wyjazdem to też nie jest tak źle, zawsze w promieniu 100 km znajdzie się jakiś ciągnik :D

Pewien znajomy, wprawdzie nie Navarą, tak się przejął że ma samochód terenowy i zachciało mu się ominąc korek polami.

Efekt był taki że zerwał krzyżaki na wale napędowym . :D

A propos tematu: Navarze stuknęło 35 tys i ma się dobrze. :one: baboli nie widać ;)

- auto sciaga w prawo,

u mnie w lewo

- kolo kierownicy przy jezdzie na wprost przechylone znacznie w lewo,

u mnie tez

- cos klepie w zawieszeniu,

sie przyzwyczailem

- przy gaszeniu motor dziwnie trzesie,

standardzik ale to nic zlego

- dywaniki kompletnie nie pasuja na tyl,

hehe u mnie zupelnie nie pasuja z przodu :)

ktos narzekal na dzialanie czujnika deszczu..teraz jezdze zastepcza almera i tam nei ma czujnika..ba sa 2 tryby pracy wycieraczek (jesli tak to mozna nazwaz) jeden jest "za wolny" a drugi "za szybki" - teraz juz nigdy na to nie bede marudzil...

a pozatym mialo byc o babolach a nie o zadadzie dzailania roznicowego

pozatym to ze tak dziala na czarnym to nic dziwnego i nie mozna tego uznac za babola bo po prostu "ten model tak ma" (zreszta kilka innych rowniez z podobnym rozwiazaniem)

u mnie oprocz kolesia ktory skasowal sobie omege 2.0 na moim tyle usterki nieznaczne.w dalszym ciagu za duzo oleju na bagnecie wychodzi - maja to sprawdzic przy okazji...do reszty sie tak juz przyzwyczailem a w porownnaiu z almera to to jest zaje... fura i jezdzi rewelacyjnie (btw gdzie w tej almerze jest te 100km???)

• 3 tygodnie później...

miałem to samo na jeździe testowej , jednak nasi NIEDOINFORMOWANI sprzedawcy nam nic nie mówią na ten temat.

Spytałem się "kobiety" sprzedawcy która ze mną wsiadła , czy mogę od razu włączyć 4h i ruszyć spod salonu ( było sucho ) jakoś ruszyłem dojechałem do świateł skręciłem kołami i jeb ! - zagsł mi - ona na mnie , że trzeba więcej gazu i pojedzie.

Co za profesjonalne podejście do klienta.

Omijajcie SALON w RYBNIKu na ul. Wodzisławskiej. :kosci:

pozdrawiam